Презентація "Умови ефективного навчання"

Про матеріал

Навчальна презентація з теми "Умови ефективного навчання" розроблена за параграфом 15 підручника Основи здоров'я (Бех, Воронцова, Пономаренко, Страшко) 7 клас 2020.

До презентації є тест "Ефективне навчання"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УМОВИ ЕФЕКТИВНОГО НАВЧАННЯ

Номер слайду 2

НАШ МОЗОК МІСТИТЬ 100 МІЛЬЯРДІВ АКТИВНИХ КЛІТИН – НЕЙРОНІВ. Кожен нейрон набагато потужніший за найсучасніший комп’ютер. Справжня велич мозку – у взаємодії нейронів. Кількість зв’язків між нейронами істотно перевищує кількість атомів у Всесвіті. Атом – найменша неподільна частинка речовини. Якщо спробувати записати число можливих комбінацій (варіантів зв'язків) між нейронами, то нулі доведеться записувати 75 років! Це дає неймовірну гнучкість мислення, колосальні можливості бачення майбутнього, спрагу знань.

Номер слайду 3

ЗАДАЧА ЛЮДИНИ – НАВЧИТИСЯ КОРИСТУВАТИСЯ СВОЄЮ ГОЛОВОЮ. На цьому і наступних уроках ти дізнаєшся: за що відповідальні різні частини головного мозку людини;як працює твій мозок;як ефективно використовувати його можливості для розвитку здібностей. Зрозуміти, як працює наш мозок = знайти ключ до ефективного навчання

Номер слайду 4

ЛЮДСЬКИЙ МОЗОК СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ПІВКУЛЬ

Номер слайду 5

Ліву півкулю умовно називають «мислителем», а праву – «митцем». Хочеш дізнатися, яка з півкуль головного мозку в тебе активніша, - виконай вправи на наступному слайді швидко, не замислюючись. КОЖНА ПІВКУЛЯ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ВИКОНУЄ ПЕВНІ ФУНКЦІЇ.

Номер слайду 6

Поплескай у долоні. Яка долоня зверху – права чи ліва? (а)Схрести руки на грудях. Яка рука зверху – права чи ліва? (б)Переплети пальці рук. Який палець зверху – правий чи лівий? (в)Витягни вперед руку і наведи вказівний палець на будь-який предмет. Відтак по черзі заплющуй одне і друге око. Заплющуючі яке око – праве чи ліве, - ти помічаєш, що палець переміщується відносно предмета? (г)ВПРАВИ

Номер слайду 7

Якщо у більшості випадків отримано відповідь «права», провідною у тебе є ліва (!) півкуля, і ти переважно «мислитель» (розв’язуючи проблеми, зосереджуєшся на аналізі та подробицях). Якщо отримано відповідь «ліва» - маєш художню, творчу натуру (підходиш до розв’язання проблем нестандартно). КЛЮЧ ДО ВПРАВИ

Номер слайду 8

Ця складна перемикальна система містить сотні активних нейронів. Завдяки їй ми сприймаємо інформацію з навколишнього світу цілісно. Наприклад, коли слухаємо пісню, слова сприймає ліва півкуля, а мелодію – права. ОБИДВІ ПІВКУЛІ З’ЄДНАНІ МІЖ СОБОЮ МОЗОЛИСТИМ ТІЛОМ. Ліва півкуля. Права півкуля

Номер слайду 9

Для гармонійного розвитку мозку роби наступне: Якщо ти належиш до «мислителів» – розвивай свою креативність (творчі здібності)Якщо ти належиш до «творців» – розвивай логічне мислення і самодисципліну. БІЛЬШІСТЬ СФЕР ЛЮДСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПОТРЕБУЮТЬ ПОЄДНАННЯ ЦИХ ДВОХ ТИПІВ МИСЛЕННЯ («МИСЛИТЕЛЬ» І «МИТЕЦЬ»)

Номер слайду 10

ЗА ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ ВІДДІЛИ ГОЛОВНОГО МОЗКУГОЛОВНИЙ МОЗОК СКЛАДАЄТЬСЯ З ЧОТИРЬОХ ВІДДІЛІВ: СТОВБУРКОРА ГОЛОВНОГО МОЗКУЛІМБІЧНА СИСТЕМАМОЗОЧОК

Номер слайду 11

СТОВБУР – контролює інстинктивні функції тіла (дихання, обмін речовин). Його називають рептильним мозком. Рептильний мозок  - мозок рептилій. Існує 100 млн. років і він - найдавніший. Здійснює фундаментальний вплив на нашу поведінку. Відповідає за безпеку виду і управляє базовою поведінкою: інстинкт розмноження, захист своєї території, агресія, бажання всім володіти і все контролювати, слідування шаблонами, імітація, обман, боротьба за владу, прагнення до ієрархічних структур, ритуальна поведінка. Говорячи сучасною мовою, - «переможець отримує все», «у кого сила, той і правий», «переможців не судять». Не дарма вбивцю ми зазвичай називаємо «холоднокровним».1-й ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Номер слайду 12

2-й ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО МОЗКУЛІМБІЧНА СИСТЕМА – відповідає за емоції, відіграє важливу роль у запам’ятовуванні. Те, що зумовлює емоційне піднесення (радість, захват, цікавість), запам’ятовується набагато краще.«Емоційний мозок» -  його вік 50 млн. років. Це спадок від стародавніх ссавців. Він відповідає за виживання особини, самозбереження і самозахист; управляє соціальною поведінкою, материнською турботою і вихованням. Він бере участь в регуляції функцій внутрішніх органів, нюху, інстинктивної поведінки, переживань, пам'яті, сну, неспання та ін. Цей мозок на 98% ідентичний мозку «братів наших менших». До речі, може, саме тому ми так любимо своїх домашніх вихованців?

Номер слайду 13

3-Й ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО МОЗКУКОРА ГОЛОВНОГО МОЗКУ – керує сприйняттям, мисленням, мовою, свідомими діями. Візуальний мозок (кора головного мозку, ліва і права півкулі). Це раціональний розум - наймолодша структура. Вік 1,5 - 2,5 млн. років. Він являє собою те, що ми називаємо розумом: роздуми, умовиводи, здатність до аналізу, У ньому відбуваються пізнавальні процеси. Він володіє просторовим мисленням, тут виникають візуалізаційні картинки, зосередженість на майбутньому, його дослідження та аналіз. Має 16 трлн. сполучних нейронів і займає більшу частину черепної коробки.

Номер слайду 14

4-й ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО МОЗКУ МОЗОЧОК – «маленький мозок»- частина мозку, що відповідає за рух, відіграє важливу роль у навчанні. Стимулювання мозочка за допомогою руханок пробуджує інтелектуальні здібності. Особливо корисними є обертальні рухи. Гра для зняття напруження мозку. Стань і починай кружляти з розкинутими руками. Під час обертання наспівуй протяжний звук «і-і-і». Він діє на мозок як своєрідний вітамін. Якщо під час обертання в тебе запаморочилась голова – сповільни рух, а потім обернись кілька разів в протилежному напрямку.

Номер слайду 15

ЯК НАЛАШТУВАТИ МОЗОК НА ПОТРІБНУ ХВИЛЮПодібно до радіо і телевізору, наш мозок посилає сигнали на різних хвилях. У стані збудження він діє з однією частотою, у стані спокою і розслаблення – з іншою. У різних фазах сну довжина хвиль також різна: Глибокий сон – 0,5-3 коливань за секунду. Рання фаза сну – 4-7 коливань за секунду. Стан «розслабленої готовності» – 8-12 коливань за секунду. Стан збудження – 13-25 коливань за секунду.

Номер слайду 16

У СТАНІ НАДМІРНОГО ЗБУДЖЕННЯ (СТРАХУ АБО ГНІВУ) В МОЗКУ ВИДІЛЯЮТЬСЯ ГОРМОНИ, ЯКІ ПРАКТИЧНО «СТИРАЮТЬ ПАМ’ЯТЬ». ТОМУ, ПІД ЧАС КОНТРОЛЬНОЇ ЛЮДИНА МОЖЕ ПОКАЗАТИ ГІРШІ ЗНАННЯ, НІЖ МАЄ. Однак, варто комусь заспівати пісню, як інші одразу пригадують її слова. Це тому, що музика настроює мозок на довжину хвилі, яка відповідає стану «розслабленої готовності» (8-12 коливань в секунду). Такий стан мозку найсприятливіший для навчання. Його можна досягти і за допомогою спеціальних вправ.

Номер слайду 17

ПРИКЛАД ВПРАВИ НА РОЗСЛАБЛЕННЯ МОЗКУВправа «Непомітні рухи»: Сядьте прямо, розправте плечі, підніміть голову. Спробуйте з розплющеними очима зробити головою маленькі рухи – найменші з тих, які можна помітити. Це може бути похитування зліва направо чи рухи підборіддям уперед-назад, угору-вниз. Заплющте очі, і сконцентруйтеся на цих мініатюрних рухах. Коли людина настільки уважна, що помічає найнепомітніші рухи, її мозок працює як у детектива: він абсолютно спокійний і максимально зосереджений.

Номер слайду 18

ЯК ПРАВИЛЬНО ЖИВИТИ МОЗОКОбмін інформацією між нейронами мозку супроводжується електричними імпульсами. Потужність такого імпульсу – 25 ват. Цього достатньо для ввімкнення лампочки. Це пояснює величезну потребу мозку в енергії. Маса мозку дорослої людини становить 2% маси її тіла, однак він споживає до 20% енергії.

Номер слайду 19

Джерело енергії, яка необхідна для живлення мозку – кисень і поживні речовини. Прогулки на свіжому повітрі та фізичні вправи допомагають наситити мозок киснем, а збалансоване харчування – енергією та всіма необхідними поживними речовинами. Будь-яке обмеження, спричинене нерозумними дієтами чи дефіцитом мікроелементів (йоду, заліза), призводить до послаблення мозкової діяльності.

Номер слайду 20

Уранці обов’язково снідай. На сніданок їж фрукти, багаті на калій і вітамін С (апельсин, банани, абрикоси чи курагу, смородину, сезонні фрукти);Обід починай з овочевого салату;До щоденного меню включай горіхи, рослинні жири (олії);Щодня гуляй на свіжому повітрі, виконуй фізичні вправи;Пий більше води (8 склянок у день);На більшій частині території України є природний дефіцит йоду, що загрожує розвиткові інтелекту. Щоб запобігти негативному впливу йододефіциту, треба вживати йодовану сіль. КІЛЬКА ПОРАД ЩОДО ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ:

Номер слайду 21

Як купувати? Йодована сіль має обмежений термін придатності – не більше 6 місяців. Тому купуй сіль у невеликих упаковках. Перевір цілість і сухість упаковки. Як зберігати? Йодовану сіль треба зберігати щільно закритою, в сухому і темному місці. Порушення умов зберігання призведе до випаровування сполук йоду. Як споживати? За високих температур йод швидко вивітрюється. Тому додавай йодовану сіль у страви перед тим, як подати їх до столу. ПРАВИЛА ВЖИВАННЯ ЙОДОВАНОЇ СОЛІ:

Номер слайду 22

«СВІТ ПЕРЕТВОРЯТЬ ТІ, ХТО ЗМІГ ПЕРЕТВОРИТИ СЕБЕ, ЗНАЮЧИ, ЩО НАЙБІЛЬША МАЙСТЕРНІСТЬ ПОЧИНАЄТЬСЯ З КОНТРОЛЮ РОЗУМУ. КОЛИ РОЗУМ СТАЄ СЛУХНЯНИМ СЛУГОЮ ЛЮДИНИ, ВЕСЬ СВІТ ЛЯЖЕ БІЛЯ ЇЇ НІГ». КОНФУЦІЙДЯКУЮ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Петренко Людмила
    Величезне дякую за презентацію! Вона змістовна і чудова! Оформлення - це окрема вдячність!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
2171
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку