Презентація уроку для вчителів декоративне-прикладного мистецтва

Про матеріал
“ІСТОРІЯ ІЗОНИТІ. ОСНОВИ та СУЧАСНІ ПРИЙОМИ ТЕХНІКИ” (виступ на обласному семінарі керівників гуртків ДПМ)
Перегляд файлу

“ІСТОРІЯ ІЗОНИТІ.

ОСНОВИ та СУЧАСНІ ПРИЙОМИ ТЕХНІКИ”

(виступ на обласному семінарі керівників гуртків ДПМ)

 

ГАВЛІЦЬКА НАТАЛІЯ ОЛЕКСІЇВНА,

КЕРІВНИК «ЗРАЗКОВОГО ХУДОЖНЬОГО КОЛЕКТИВУ»

 ГУРТКА  ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ  «НИТЯНА ГРАФІКА»

ПДЮ ім. Алли Іванової м. Ізмаїл

 

          Вітаю вас, шановні колеги! Мене зовуть Гавліцька Наталія Олексіївна. Я керівник «зразкового художнього колективу»,  інклюзивного гуртка «Нитяна графіка» Палацу дітей та юнацтва ім. Алли Іванової м. Ізмаїл Одеської області. Педагогічна проблема, над якою я працюю, це формування художньо - естетичного смаку, розвиток  математичних здібностей гуртківців засобами техніки «ізониті»,  соціальна адаптація та розвиток творчого потенціалу дітей з особливими освітніми потребами.

          Ви, напевно, всі чули таку приказку, що все нове, це добре забуте старе. І це якнайкраще підходить до того, чим я займаюсь з дітьми на своїх заняттях.

          Що ж таке «ізонить»? Це графічне зображення  нитками на картоні або іншій твердій основі.  Цей вид мистецтва має багато назв: зображення ниткою, нитковий дизайн, ізографіка, вишивка на картоні, який вперше з’явився в Англії, в 17 столітті.

        Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетіння ниток. Вони забивали в дощечки цвяхи і в певній послідовності натягували на них шкіряні шнури. В результаті виходили ажурні вироби, якими прикрашали свої житла. Вважалося, що це ескізи до майбутніх візерунків на тканинах. Протягом років, ця техніка стала зникати.

                Без названия (3)  Без названия (4)

         Заняття технікою ізонить  не тільки сприяє розвитку творчих здібностей гуртківців, творчої уяви, фантазії. Але за останні роки, я як керівник гуртка звернула увагу на те, що вони розвивають ще і математичні здібності дітей. І в історії є таки приклади. В 19 столітті техніка ізонить почала відроджуватися завдяки жінці математику Мері Еверест Буль. Але не як мистецтво, а як наука.  На уроках математики, за допомогою молотка, цвяхів та мотузки, вона пояснювала учням правила побудови геометричних фігур. Такий креативний спосіб значно полегшив учням засвоювати нелегкий матеріал. В 1909 році Мері випустила навчальний посібник «Займальна та мудра алгебра».

         images (18)images (14) images (16)

          Лише в  20 столітті техніка ізонить стала відроджуватися як мистецтво. Американський дизайнер Джон Еінхенгер побачив в цієї техніки художній потенціал. Він відкрив новий напрям у мистецтві – стрінг-арт. За допомогою ниток дизайнер почав створювати симетричні, правильної форми роботи – мандали. Вони відрізнялися витонченістю та тонкістю. Лінії створювали неповторні графічні ілюзії.  Техніка стала стрімко поширюватися. Послідовники Джона вже стали зображати несиметричні картини, а пейзажі, портрети та багато іншого.

         Снимок    images (15)

      Робота Джона Еінхенгера

      У сучасному мистецтві існує кілька напрямків:

  • малювання художніх зображень;
  • зображення геометричних фігур та абстрактних картин;
  • об’ємне малювання нитками.

imagesБез названияimages (4)Без названия (1)

 

        На прикладі робіт свого учня, вже випускника цього року, я хочу показати вам с чого ми починали, його перші кроки в цьому творчості і яку майстерність він отримав. Влад Захаров – дитина з особливими освітніми потребами. Призер обласних, Всеукраїнських та міжнародних виставок.

   https://drive.google.com/file/d/1o_EW5xkdUGi5wjCVTnaDzngsV94LRI0z/view?usp=share_link

       Освоїть техніку ізониті дуже просто. Головне треба вивчити основні методи заповнення кута, дуги або спирали та кола або овалу. І все! Маючи ці знання, ви можете працювати за готовими схемами, чи виготовляти свої. На прикладі ще одного відеоролика, ви побачити як швидко освоюють цю техніку діти тимчасово переселених сімей через бойові дії в країні. За 3 місяця наших занять діти не лише освоїли цей вид мистецтва, а й взяли участь у благодійній виставці – аукціоні «Допоможи дітям України!», який пройшов у червні в Чехії, місті Празі.

https://drive.google.com/file/d/1P3nYlI5OcdWshqYLKUij6PuF2GeVegh3/view?usp=share_link

        На при кінці свого виступу, перш ніж приступити до наших практичних занять, хочу показати ще один відеофільм робот дітей свого гуртка.

https://drive.google.com/file/d/1c4UhDOcCxWhwukw2RUfZvh26sp3rfTms/view?usp=share_link

           Зацікавилися? Тепер приступимо до практичних занять.

 

doc
Пов’язані теми
Мистецтво, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
29 січня 2023
Переглядів
123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку