Презентація уроку на тему "Амфібії."

Про матеріал
Презентація до теми "Амфібії" містить інформацію про різноманітність земноводних, їх значення в природі та в житті людини, заходи з охорони амфібій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема : АМФІБІЇ. Урок №23

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів:1. На які групи за зовнішньою будовою діляться Амфібії? (слайд 1) 2. Яка у цих організмів друга назва і з чим вона пов'язана? 3. Чому ми взимку не можемо бачити земноводних в природі? Як вони переживають зиму? 4. Цю істоту було знайдено у вічній мерзлоті на глибині 11 м, де вона за підрахунками вчених пролежала близько 90 років. Коли її дістали на поверхню, вона відтанула і ожила. Про кого йде мова?

Номер слайду 3

Сибірський кутозуб

Номер слайду 4

https://learningapps.org/302539 5. Які особливості будови жаби озерної?6. Розгляньте скелет жаби та назвіть його кістки?

Номер слайду 5

Поясніть, яке відношення мають земноводні до цих виробів, зроблених людиною?

Номер слайду 6

7. Поясніть, які особливості будови саме цих систем органів у земноводних? КРОВОНОСНА СИСТЕМА ТРАВНА СИСТЕМА

Номер слайду 7

Закрийте очі і послухайте ці звуки. Уявіть собі звідки можуть лунати ці звуки? В яку пору року Ви можете їх чути. З яким періодом життя земноводних вони пов'язані? Розкажіть про нього.

Номер слайду 8

У воді водиться, з хвостом родиться. Коли підростає, то хвіст відпадає. Про кого йде мова саме в цій загадці?

Номер слайду 9

Мотивація навчальної діяльності учнів. Пригадайте, казку про царівну-жабу. Як Ви думаєте, чому автор в своєму творі прекрасну царівну перетворив саме в жабу, а не в іншу істоту?Так от , Іван –царевич знайшов таки свою дружину в образі бридкої жаби, але їх виявилось дві. Тому він звертається до Вас за допомогою. Хто з цих жаб його зачарована дружина?

Номер слайду 10

Тема уроку: Різноманітність амфібій. Значення в природі та житті людини. Охорона амфібій. Мета уроку:ознайомитися з різноманітністю амфібій та їх індивідуальними характеристиками;вміти розпізнавати та порівнювати представників різних груп за їх ознаками;з'ясувати значення земноводних в природі та житті людини;розкрити доцільність заходів з охорони амфібій;формувати екологічну компетентність через виховання дбайливого ставлення до тварин.

Номер слайду 11

Безногі земноводні. Південноіндійська черв'яга. Кільчаста черв'яга. Цейлонський рибозмій. Маленька щільна голова безпосередньо переходить у довгий червоподібний тулуб,який має численні кільцеподібні перехоплення, що нагадують сегменти у кільчастихчервів. Черв'яги-це жителі вологої тропічної зони, добре пристосовані до життя у грунті.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Хвостаті земноводні. Саламандра плямиста. Тритон звичайний. Тигрова амбістома. Видовжене тіло з добре вираженим хвостовим відділом. Дві пари кінцівок одинакового розміру. Сирен озерний

Номер слайду 14

Легенда про протея« Ольм, страшний дракон, затіяв гру в горах!»- з такою жахливою звісткою прийшли до священника перелякані селяни словенського селища Ситтіх. Це було в 1751 році під час великої повені, коли річки вийшли з берегів і затопили поля і села. Разом із бурхливими потоками з підземних печер був винесений на світ божий і головний винуватець цих подій-страшний ольм, як називали його місцеві жителі. Перед очима священника постала істота сліпа, бліда, з червоними пучками зябер на голові і малесенькими кінцівками, які були слабо розвинені. Священник обережно піднів із землі це створіння, заспиртував і послав відомому вченому натуралісту, який і описав його під назвою Протея. Протей-альбінос. Але якщо він поживе декілька неділь на освітленому місці, то як фотоплівка проявляється, тобто вкривається темними плямами. Протей, звичайно, не має нічого спільного з грізним драконом-Ольма, який нібито викликає повені, проте він має дуже багато таємниць, які до цього часу не розгадані. ( Книга « Світ тварин», с.74)

Номер слайду 15

Протей звичайний

Номер слайду 16

Безхвості земноводні. Тіло коротке, хвостовий відділ відсутній. Задні кінцівки розвинені краще, ніж передні, часто мають плавальні перетинки між пальцями. Жаба Голіаф. Жаба бик

Номер слайду 17

Філомедуза. Кокоа. Сурінамська піпа. Явайська літаюча жаба

Номер слайду 18

Вам може здатися дивним, але деякі особливості будови земноводних надихали письменників та поетів на створення літературних творів.(Науково-фантастичний роман О. Бєляєва « Людина-амфібія»)Уривок з байки Глібова « Віл та жаба» Як Ви думаєте, який вид жаб надихнув автора на створення байки?

Номер слайду 19

Неприязнь до жаб часто викликана незнанням їх способу життя або особливостей зовнішньої будови. Зараз ми спробуємо підтвердити чи розвінчати 2 міфа про земноводних. Міф 1. З давніх-давен вважалося, що вночі ропухи забиралися у хлів і висмоктували молоко у корів, тому їх називали корівницями. Правда це чи міф?Міф 2. Існувало повір'я, яке збереглося і до наших часів, про те, що якщо взяти в руки жабу, на шкірі рук з'являться бородавки. Правда це чи міф?Ропуха звичайна

Номер слайду 20

Значення земноводних в природі й житті людини. Уявіть собі, якби земноводні могли говорити, щоб вони могли сказати людям?Ви говорили, що ми огидні, слизькі і бридкі на дотик, проте ви забули, що саме ми знищуємо ненависних вам комарів, мух та їх личинок. Саме завдяки нам, ви можете ласувати овочами та фруктами, бо ми стаємо в пригоді городникам і садівникам, знищуючи комах-шкідників. Ми –улюблене блюдо для птахів: чапель та лелек. А іноді нами не відмовляються поласувати і хижаки, зокрема лисиці. А ще ми забезпечуємо медицину ліками, які виробляють із отрути деяких наших сородичів. А щоб робили італійці та французи без смачненьких жаб'ячих лапок, які вважаються делікатесом в ресторанах цих країн.

Номер слайду 21

Значення земноводних в природі та житті людини. А ще ми допомогли отримати олімпійське золото чемпіонці України Яні Клочковій, бо саме наш стиль плавання ліг в основу олімпійських стилів-брас та батерфляй. А конструкція наших кінцівок була використана для створення ластів, які, ми впевнені, ви теж використовуєте для плавання під час літнього відпочинку. Дякуючи саме нам, вчені вже не одне покоління роблять свої відкриття, використовуючи нас в лабораторних умовах. Заради людства ми готові жертвувати навіть своїм життям.І взагалі, чи можете ви уявити весну без нашого багатоголосого прекрасного концерту. Нам здається тихий весняний вечір втратить свою красу, коли з боку річки чи ставка не долинатиме таке всім знайоме «ква-ква».

Номер слайду 22

Люди оцінили значення земноводних для них і навіть поставили деяким видам пам'ятники. В Парижі біля Сорбони. В Бердянську. В КиєвіВ Англії

Номер слайду 23

А зараз давайте пригадаємо прохання Івана-царевича і допоможемо йому впізнати свою зачаровану дружину. ( слайд 9)

Номер слайду 24

Охорона земноводних. ТРИТОН КАРПАТСЬКИЙТРИТОН АЛЬПІЙСЬКИЙСАЛАМАНДРА ПЛЯМИСТАРОПУХА ОЧЕРЕТЯНАЖАБА ПРУДКА« Пам'ятайте, у рослин і тварин немає депутатів, їм нікому писати і скаржитися , їх нікому захиститикрім нас , людей, які разом з ними заселяють нашупланету…» Джеральд Даррел

Номер слайду 25

Картинка- загадка. Ця фантастична істота складається з частин тіла, зібраних з різних представників амфібій. Спробуйте їх назвати.

Номер слайду 26

Домашнє завдання.1. Опрацювати параграф 27 в підручнику. 2. Виконати вправу « Різноманітність земноводних» в програмі Learningapps. 3. Дізнатись, за що був поставлений пам'ятник жабам в Англії.

pptx
Додано
24 листопада 2020
Переглядів
1066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку