Загальна характеристика та різноманітність Кишковопорожнинних.

Про матеріал
Презентація "Загальна характеристика та різноманітність Кишковопорожнинних" для різних видів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика та різноманітність Кишковопорожнинних.

Номер слайду 2

Багато представників цього типу тварин зовнішнім виглядом нагадують рослин. Деякі з них названі на честь чудовиськ грецької міфології. Якщо міфічна Горгона Медуза могла вбити людину поглядом, перетворивши на камінь, то багато з реальних медуз можуть вбивати жалкими щупальцями. Вони утворюють рифи та острови. Одні з них на 98% складаються з води і у англійській мові звуться “jellyfish” або “jellie”, а інші тверді немов камінь. З них виготовляють прикраси та вживають у їжу

Номер слайду 3

Походження. Перші викопні кишковопорожнинні відомі з докембрійського періоду (більше 570 млн. років тому). Переважно це вапнякові скелети коралів. З протерозою відома велика кількість медуз, тому його ще називають “віком медуз”.

Номер слайду 4

Жалкі (Кнідарії)Наявність жалких клітин. Наявність двох життєвих форм: поліп та медуза. Хижаки

Номер слайду 5

Життєві форми. Поліп(прикріплена форма; безстатеве покоління)Медуза(плаваюча форма; статеве покоління)

Номер слайду 6

Середовище існування- моря та океани- прісні водойми (озера, річки, болота, печерні водойми тощо)

Номер слайду 7

Загальний план будови кишковопорожнинних (медуза)

Номер слайду 8

Внутрішня будова кишковопорожнинних (поліп)165347211 -Епітеліально-м’язові.2 – Проміжні.3 – Жалкі.4 – Травні. 5 – Нервові.6 – Яйцеклітина.7 - Сперматозоїди

Номер слайду 9

Пересування. Медузи плавають у товщі води і пересуваються за допомогою морських течій, поліпи (гідра, актинії) також здатні повільно пересуватися. Регенерація. Гідра здатна відновлювати втрачені частини тіла. Причому нижня частина тіла відновлює верхню, а верхня відповідно – нижню. Харчування. Перегляньте відео. Як харчується гідра?

Номер слайду 10

Розмноження

Номер слайду 11

Життєвий цикл

Номер слайду 12

Дихальна система: відсутня, газообмін через поверхню тіла. Травна система: кишкова порожнина, травлення внутрішньоклітинне та порожнинне. Видільна система: відсутня, виділення продуктів обміну через поверхню тіла. Кровоносна система: відсутня, розподіл речовин шляхом дифузіїОпорно-рухова система: відсутня або вапняковий скелет, є шкірно-м'язові клітини. Нервова система: дифузного типу. Сенсорні системи: хімічне чуття, дотик, у деяких рівновага (статоцисти) та світлочутливі вічка. Статева система: переважно роздільностатеві, розмноження статеве та нестатеве (вегетативно брунькуванням)

Номер слайду 13

Клас Гідроїдні(переважає поліп) Клас Коралові поліпи (у життєвому циклі відсутня медуза)Клас Сцифоїдні (у життєвому циклі переважає медуза) Кишковопорожнинні або Радіально-симетричніТип Жалкі або КнідаріїКласифікація

Номер слайду 14

Клас Гідроїдні поліпи2500 видівморські та прісноводніпоодинокі та колоніальнідомінують поліпи, медуза відбруньковується на поліпі і існує недовго.

Номер слайду 15

Фізалія або португальський військовий кораблик являє собою не один організм, а складну колонію гідроїдних поліпів та медуз. Великий пухир, заповнений газами тримає колонію на поверхні та слугує вітрилом. Опік від жалких клітин фізалії є дуже болючим та небезпечним.

Номер слайду 16

Колонія гідроїдних поліпів, яку називають синя кнопка або порпіта має диск, заповнений газом. Завдяки йому вся колонія плаває на поверхні моря. До диску приєднуються окремі поліпи, що слугують для захоплення здобичі та захисту колонії. З нижнього боку розташовуються поліпи-гастрозоїди, що відповідають за перетравлення. В центрі знаходиться головний гастрозоїд. Bluebutton (англ.) – «синя кнопка»

Номер слайду 17

“Вогненні корали” нагадують коралові поліпи і здатні спричинити значний опік людині своїми жалкими клітинами. Личинки гідроїдної медузи поліподіум паразитують у ікрі осетрових риб. Сидяча ставромедуза кассіопея живе на дні. Фантастичний вигляд має сидяча медуза люцернарія. Гідроїдна медуза-хрестовичок може досить боляче вжалити.

Номер слайду 18

Гідра звичайна. Гідра лернейська

Номер слайду 19

Сцифоїдні медузиблизько 200 видівморські, рідше прісноводніу життєвому циклі переважає медуза. Деякі види вживаються в їжу, отруйні або спричиняють опіки шкіри.

Номер слайду 20

Медуза-куніна паразитує у тілі інших медуз. Кубомедуза морська оса – найнебезпечніша тварина на Землі. Смерть від її отрути настає за 1-3 хв, її вистачить на 60 чоловік.“М’яка” медуза цефея мешкає у Червоному морі. Медуза-кристал здатна до біолюмінісценції

Номер слайду 21

Аурелія вухата мешкає у Чорному морі. Червона медуза була відкрита у 2003 р. поблизу Японії. Тихоокеанська медуза-морська кропива має довгі ловильні щупальця. Медуза квіткова шляпка, що мешкає поблизу Бразилії, здатна зависати у товщі води.

Номер слайду 22

Рожева медуза. Коренерот – одна з медуз Чорного моря. Медуза немопілема – найважча серед сцифоїдних важить близько 200 кг. Найбільша медуза - ціанея або левова грива. Довжина її щупалець сягає 35 м. Котілориза

Номер слайду 23

Безсмертна гідроїдна медуза турітопсис здатна до омолодження після розмноження. При певних умовах медуза може осідати на дно і перетворюватись на поліпа. Повертатись у стан молодої особини вона може нескінченно довго і гине лише, коли її хтось з’їсть або вб’є. Японська фосфорична медуза здатна світитися. У період розмноження ці медузи піднімаються з глибини та з хвилями викидаються на берег, спричиняючи світіння затоки Тояма Бей.

Номер слайду 24

Медуза атола нагадує фантастичний космічний корабель. При захисті вона починає яскраво світитися, приваблюючи велику кількість хижаків, які починають нападати один на одного.

Номер слайду 25

Стігіомедуза гігантська має діаметр дзвона 1 м, з нього звисають складки, які нагадують портьєри, довжиною 10 м, у ці складки вона ловить різноманітні планктонні організми. Шолом Медузи може жити до 30 років, тоді як більшість медуз живуть декілька місяців. Діпстарія - медуза, що змінює свою форму. Цефея або медуза-корона

Номер слайду 26

На о. Палау в Тихому океані є Озеро Медуз, де мешкає близько 10 млн. золотих медуз. Ці медузи виявились у пастці у лагуні близько 12 тисяч років тому та в наслідок відсутності хижаків та інших організмів втратили жалкі клітини. У тілі цих медуз мешкають морські одноклітинні водорості, які виробляють поживні речовини, тому вдень медузи мігрують угору, а вночі вони опускаються на дно, де харчуються поживними речовинами. Озеро Медуз острова Палау

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Коралові поліпиблизько 6000 видівколоніальні, рідше поодиноківиключно морські та океанічніу життєвому циклі відсутня медуза

Номер слайду 29

Актинії (морські анемони)Поодинокі безскелетні коралові поліпи. Здатні повільно пересуватись по дну. В Україні у Чорному морі мешкає кінська актинія.

Номер слайду 30

Нещодавно в Антарктиді у морі Росса було відкрито новий вид морських анемон, які живуть під шаром льоду. В той час як більшість її родичів живе на поверхні дна, цей вид оселяється з нижнього боку льодового шару і своїм тілом занурені у нього так, що тільки щупальця виставлені у воду. Нині поки що невідомо як вони пристосувались до низьких температур. У Карибському морі у жолобі Кайман мешкає інша біла актинія, але вона живе поблизу «чорних курильщиків» – гідротермальних джерел, де температура води сягає понад 100 градусів, а вода насичена отруйним сірководнем. Жолоб Кайман. Море Росса

Номер слайду 31

Симбіоз риби-клоуна (амфіпріон) та актинії. Яскраво забарвлена смугаста риба, захищена від жалких клітин актинії спеціальним слизом , ховається від хижаків серед щупалець та відкладає ікру, а також під’їдає залишки їжі актинії. В свою чергу амфіпріон очищає від паразитів щупальця актинії, приманює інших риб, що не мають захисного слизу, а також іноді у акваріумах приносить часточки їжі для актинії. При втраті захисного слизу рибка загине від отрути актинії.

Номер слайду 32

Рак-самітник носить свою актинію (одну або декілька) на черепашці молюска також для захисту, крім того він підбирає рештки її їжі. А гавайські краби-боксери тримають їх як додаткову зброю для полювання на клешнях.

Номер слайду 33

Форми та забарвлення коралів дуже різноманітні.

Номер слайду 34

Морські пера справді нагадують пір’я птахів. Колонія двозірочника нагадує бруківку. Корал-мозговик схожий на головний мозок зі звивинами. Колонія церіпатеса нагадує спіраль. Колонія корала акропори нагадує ковдру.

Номер слайду 35

Колонії горгонарій нагадують кущі, дерева або віяла.

Номер слайду 36

Стовбовий корал. Корал оленерогий. Блакитний корал. Червоний корал

Номер слайду 37

Великий Бар’єрний риф (Австралія) та атоли утворились внаслідок життєдіяльності коралових поліпів.

Номер слайду 38

Стадії формування атолу: Вулканічний острів. Кораловий риф. Ядерний атол. Атол. Атол  — кораловий острів, який найчастіше має форму розірваного або суцільного кільця, що оточує неглибоку (до 100 м) лагуну.

Номер слайду 39

Корали як ювелірні вироби. Здавна корали використовувались для виготовлення прикрас. 27 видів коралів піддаються обробці і лише 7 підходять для виготовлення ювелірних прикрас.

Номер слайду 40

“Кришталеве м’ясо”Ще з давніх часів у древніх римлян страви із медуз вважались делікатесами. Нині їх вживають у Японії, Китаї, Кореї , де їх жарять, солять та сушать під назвою “кришталеве м’ясо”. В їжу застосовують одну з небагатьох їстівних медуз – ропілему.

Номер слайду 41

Жалкі (Кнідарії) є небезпечними для людини. Дотик до жалких клітин медуз, сифонофор та вогненних коралів спричиняє серйозний опік. А деякі види медуз є смертельно небезпечними (кубомедуза, іруканджі).

Номер слайду 42

Проблемне запитання. Ці тварини називаються реброплави або гребневики. Чи належать вони до Кишковопорожнинних? Які особливості їх будови? Порівняйте реброплавів з Жалкими? Що спільного та відмінного у їх будові?

Номер слайду 43

Жалкі та реброплави в УкраїніПрісноводна медуза - краспедакуста. Коренерот фіолетовий. Аурелія вухата. Реброплав мнеміопсіс

Номер слайду 44

Закінчіть речення.1. Сидяча форма кишковопорожнинних –2. Вільноплаваюча форма кишковопорожнинних – 3. Частина тіла поліпа, якою вона кріпиться до субстрату –4. Клітини гідри, що виконують захисну функцію –5. Поліп, що жив у симбіозі з рибами та ракоподібними 6. Зовнішній шар клітин кишковопорожнинних –7. Внутрішній шар клітин кишковопорожнинних –8. Клітини, що виробляють травний сік у кишкову порожнину – 9. Кораловий острів, що має форму кільця –10. Медуза, що мешкає у Чорному морі –11. Найбільша медуза –12. Клітини тіла гідри, що мають зірчасту форму -

Номер слайду 45

Перевірте себе1. Поліп2. Медуза3. Підошва4. Жалкі5. Актинія6. Ектодерма7. Ентодерма8. Залозисті9. Атол10. Аурелія11. Ціанея12. Нервові

Номер слайду 46

Знайдіть зв'язок між ілюстраціями 123 АБВ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заверюха Вікторія Валеріївна
    просто ідеальний матеріал. Браво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
11542
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку