Загальна характеристика та різноманітність Кільчастих червів

Про матеріал
Презентація "Загальна характеристика та різноманітність Кільчастих червів" для різних видів навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальна характеристика та різноманітність Кільчастих червів

Номер слайду 2

Ці черви можуть жити при температурі за якої кипить вода.…а деякі види гинуть і розкладаються при кімнатній температурі, хоча добре себе почувають, вмерзаючи у лід. Серед них є жорстокі хижаки та кровопивці, скромні фільтратори та корисні ґрунтоїди. Серед кільчаків є й такі, які живуть у дуже забрудненій органічними речовинами воді та навіть у отруйній воді, насиченій вулканічними газами. Деякі з них схожі на яскраві квіти. Серед кільчастих червів є ті, які хрюкають, кидають світлові бомби, світяться, будують трубки, мають мідні щелепи, а ще їх їдять люди.

Номер слайду 3

Походження та класифікаціяІснує теорія, що кільчаки походять від плоских червів. Викопних знахідок відомо небагато, але перші з них з’являються у кембрійському періоді. Найбільша кількість відомих видів кільчастих червів належить до класів Багатощетинкові черви та Пояскові черви (Малощетинкові черви та П’явки).

Номер слайду 4

параподіїЗовнішня будова кільчаків (дощового черв’яка та нереїса)передній кінець поясокзадній кінецьсегменти (кільця)

Номер слайду 5

Поперечний розріз кільчака (дощовий черв’як)

Номер слайду 6

Кровоносна система. Видільна система. Нервова системашлунокчеревна судина“серця”поперечні судинивидільні канальці

Номер слайду 7

Лабораторне дослідження «Рух дощового черва». Регенерація. Для кільчаків характерне статеве та нестаеве (вегетативне) розмноження. Попри широко відому думку, регенерація не є видом розмноження дощового черв’яка, вони розмножуються виключно статевим шляхом. При розділенні на дві частини лише передня частина тіла відновлює хвостовий кінець, а задня не здатна відновити передню. Кроти часто відгризають головний кінець і запасають таким чином хробаків. При цьому черв не гине, але й не регенерує. Тому не можна розмножити дощового черв’яка перерізуванням його навпіл.

Номер слайду 8

Розмноження дощового черв’яка1. Обмін сперматозоїдами2. Відкладання яєць у поясок3. Запліднення яєць у пояску 4. Відкладання кокона

Номер слайду 9

Клас Багатощетинкові черви або Поліхети більше 10 000 видів. мешкають переважно у морях та океанах, на дні та у товщі води. мають параподії та чітко диференційований передній та задній кінець тіла. переважно роздільностатеві.

Номер слайду 10

Черв “новорічна ялинка” відноситься до сидячих поліхет. Він мешкає серед колоній коралів у вапняковій трубці, яку будує сам. Тіло черва знаходиться у трубці, а його зябра, що нагадують кольорову ялинку виходять назовні. Ці зябра слугують для дихання, а також для захоплення дрібних органічних часточок, якими він харчується. Зябра мають різноманітний яскравий колір: жовтий, синій, оранжевий, білий, червоний, а також можуть бути різних кольорових гам. При небезпеці черв ховає їх у трубку.

Номер слайду 11

Черв-спагетті отримав таку назву за довгі клейкі щупальця на передньому боці тіла, що слугують йому для захоплення дрібних часточок їжі. Довжина щупалець черва розміром 5 см може досягати 50 см.

Номер слайду 12

Багато сидячих поліхет нагадують різнокольорові фантастичні квіти або вентилятори.

Номер слайду 13

Деякі сидячі багатощетинкові черви мають очі на зябрах, а також на задньому кінці тіла. Зябра слугують для дихання, а також на них осідають дрібні органічні рештки, що скочуються в ротовий отвір.

Номер слайду 14

Сидячі поліхети живуть у трубках, які захищають їх від зовнішніх чинників. Ці трубки можуть бути слизовими, з вкрапленнями піщинок та різноманітного сміття, а також можуть бути вапняковими. Пектінарія живе у чохлику зі склеєних піщинок. А от шкіра бради щільно зрослась з чохлом із склеєних піщинок.

Номер слайду 15

Помпейский черв живе в екстремальних умовах на дні океану в гідротермальних джерелах - “чорних курильщиках”, що містять отруйний сірководень. Температура води там сягає +100 ° С, але завдяки білим трубкам, які будує ця поліхета температура поблизу тіла черва на 60° нижча. Живуть ці черви за рахунок симбіотичних бактерій, що мешкають у слизу на поверхні їх тіла. Також у гідротермальних джерелах поблизу Галапагоських остроів живуть черви рифтії. Рифтії сягають довжини 1,5 м і живуть у трубках, що досягають 3 м у довжину.

Номер слайду 16

Нереїс зелений є цінним кормовим об’єктом багатьох промислових морських риб. В Україні він зустрічається у Чорному та Азовському морях. Він сягає довжини 70 см.

Номер слайду 17

Піскожил мешкає у припливно-відпливній зоні морів у мулисто-піщаному ґрунті в U-подібних трубках, стінки яких укріплені слизом. Він харчується, пропускаючи через своє тіло ґрунт, після цього залишаються горбики викидів з перетравлених часточок. Ці донні черви є кормовою базою для багатьох промислових видів риб.

Номер слайду 18

Під назвою палоло об’єднують 3 види бродячих поліхет, що використовують у їжу. Задні сегменти тіла у період розмноження відрізняються від передніх і саме в них утворюються статеві клітини. Щорічно в певну фазу місяця до поверхні води спливають у великій кількості відірвані задні частини тіла, заповнені статевими клітинами. Вони слугують цінною їжею для риб, птахів та людини. Їдять палоло сирими, вареними або засоленими. Дні масової появи палоло та їх збирання перетворюються в народне свято. Палоло

Номер слайду 19

Томоптер, що мешкає у товщі морів та океанів на великій глибині у повній темряві. Він має напівпрозоре тіло, що дозволяє йому непомітно підкрадатись до здобичі та втекати від хижаків.Інший глибоководний лускатий черв-діод здатний світитися.

Номер слайду 20

Австралійський пурпурний черв або «черв Боббіт» є одним з найлютіших донних хижаків. Він сидить у ґрунті на дні, виставивши передній кінець тіла з великими щелепами і чекає на здобич. Після того як жертва наближається, він хапає її та затягує у свою нірку. Полює він на риб, креветок, восьминогів та інших тварин.

Номер слайду 21

“Зелений бомбардувальник” або плавальниця зеленобомбова має цікавий спосіб захисту, аналогічний тепловим ловушкам, що використовують у військовій авіації. Під час втечі черв відкидає спеціальні сферичні органи – “бомби”, які деякий час світяться зеленим світлом. Цей трюк відволікає хижака, що дає можливість втекти. До речі , ці “бомби” є видозміненими зябрами.

Номер слайду 22

Нещодавно відкритий кальмарочерв живе у океані на глибині близько 3 км. Його 10 нюхових щупалець сягають довжини тіла близько 10 см. Харчується він “океанічним снігом ” – мертвими рештками, що падають на дно. А от черв-зомбі або кістковий черв мешкає на дні океану на скелетах китів, кістками яких і живиться. У їх організмі є бактерії, які допомагають перетравлювати їжу. Самці набагато менші за самок і живуть у її тілі як паразити. З часом вони перетворюються на придатки, які продукують чоловічі статеві клітини.

Номер слайду 23

Афродіта або морська миша вкрита довгими райдужними щетинками за що її називають райдужним червом. Цей вид мешкає на дні морів і є хижаком. Вигляд знизу

Номер слайду 24

У нереїфілли параподії перетворились на весла, за допомогою яких вона плаває у товщі води. На голові у них знаходяться довгі вусики. Цих веслуючих червів порівнюють з китайськими драконами.

Номер слайду 25

Пергаментний черв хетоптерус має досить дивну форму тіла. Він живе на дні морів у пергаментних трубках. Цей черв виділяє слиз, що світиться на поверхні його тіла. А його близький родич пугапорцинус, що живе у глибинах океанів і взагалі не схожий на черва. Його тіло заповнене газами, що дає йому змогу плавати у товщі води. Досі не відомо чи це доросла чи личинкова стадія.

Номер слайду 26

Криваво-червоний черв гліцера здатен вивертати хоботок-глотку назовні на декілька сантиметрів, нападаючи на жертву. На кінці хоботка є 4 міцних зуба, що містять мінерали міді і цинку. Свою здобич вона вбиває отрутою, що активується за рахунок міді в зубах.

Номер слайду 27

Передня частина тіла полихети нефтис з зубами на вивернутій глотці нагадує монстра з фантастичного фільму.

Номер слайду 28

Аналогічно полює інша хижа поліхета – еулалія зелена, вона накидає на жертву свою глотку.

Номер слайду 29

Міріаніда здатна розмножуватись брунькуванням. На задньому кінці її тіла відростає нова особина, потім між ними виростає інша і так продовжується декілька раз. Таким чином, черв перетворюється у ланцюжок з нащадків, після чого вони один за одним відриваються і переходять до самостійного життя. До речі, всі особини у ланцюжку однієї статі або самці, або самки. Ці черви живуть серед губок.

Номер слайду 30

Для деяких поліхет характерне бічне брунькування, коли молоді особини з’являються по бокам тіла. Це рамісіліс багатохвостий, що мешкає в середині губок. Розростаючись у тілі губки, цей черв нескінченно розгалужується як корені рослин. Поки що не зовсім зрозуміло які стосунки у цих червів з губками, паразитичні чи мутуалістичні, але відділити ці організми не пошкодивши їх, досить важко.

Номер слайду 31

Peinaleopolynoe elvisi. Свою назву цей черв отримав від легенди музичної індустрії Елвіса Преслі. Вчених надихнуло забарвлення істоти – золотисто-рожеві кольори нагадали сценічні костюми рок-зірки, які він любив носити наприкінці своєї кар’єри. Шукає їжу на кістках китів, гнилій деревині.

Номер слайду 32

Клас Пояскові черви. Підклас Малощетинкові черви або Олігохети- Близько 3000 видів- Середовище існування: грунт, прісні та рідше солоні водойми.- Відсутні параподії, є маленькі щетинки.

Номер слайду 33

Найбільш відомими серед малощетинкових червів є дощовий черв’як. Які особливості будови дощового черва є пристосуванням до життя у грунті?

Номер слайду 34

Значення дощового черв’яка (усне повідомлення учня)

Номер слайду 35

Найбільшим кільчастим червом є австралійський булькаючий червяк, його довжина до 2-3 м при товщині 2-3 см. Він мешкає на обмеженій території Австралії (Південно-Західний Гіпсленд), де щорічно на його честь проводиться фестиваль “Кармаї”. Назва “булькаючий” або “хрюкаючий” походить від характерних звуків, що виникають у наслідок пересування цього хробака по тунелям у землі, заповненим водою та змащеним слизом. (Яке значення має змащення слизом та водою стінок тунелю?)Австралійський гігантський черв

Номер слайду 36

Трубочник, добре відомий акваріумістам, як корм для рибок, мешкає на дні прісних водойм. Передній кінець їх тіла занурений у мул, яким вони і живляться. А задній кінець виставлений назовні для дихання. Рухаючи ним з боку в бік, трубочник може дихати у стоячих забруднених водоймах бідних на кисень.

Номер слайду 37

В льодовиках Аляски мешкає льодяний черв. Оптимальна температура для його існування наближена до температури замерзання води. І вже при +10 він гине, а при кімнатній температурі розкладається. А ось пониження температури не вбиває його він лише впадає у стан заціпеніння, тому може вмерзати в лід без шкоди своєму здоров’ю. (Яке на вашу думку значення темного забарвлення цього виду червів?)Хижий черв хетогастер живе на тілі водних молюсків та харчується їх паразитами.

Номер слайду 38

Чорний черв лумбрікулус є цікавим прикладом кільчаків, що розмножуються нестатево. Якщо торкнутися його тіла, він розпадається на 2-4 фрагменти, кожен з яких у подальшому регенерує у нову особину. Це розмноження отримало назву фрагментації. Ракові п’явки належать також до олігохет. На задньому боці тіла у них є присоска, схожа як у справжніх п’явок. Личинки цих червів харчуються водоростями на тілі рака, а дорослі п’ють кров.

Номер слайду 39

Клас Пояскові черви. Підклас П’явки- близько 500 видівмешканці прісних водойм, рідше наземні.відсутні щетинки.мають присоски. харчуються кров’ю хребетних, молюсків, а також хижаки.

Номер слайду 40

Риб’яча п’явка. Равликова п’явка присмоктується до молюсків. Вона виношує яйця і молодь на своєму тілі. Медична п’явка

Номер слайду 41

Деякі види п’явок мають особливості локалізації на тілі жертви. Так, наприклад, тіранобделла, що має найбільші щелепи серед п’явок, присмоктується у носі та носоглотці, а також на слизовій оболонці ока, деякі види проникають у тіло тварин та людей. Вони можуть спричинити загибель жертви. Деякі п’явки мешкають у тропічних широтах на суходолі, у вологих лісах, де на рослинах очікують на своїх жертв, як тигровий ліч (тигрова гемадіспа).

Номер слайду 42

Гігантська амазонська п’явка – найбільша у світі, її довжина 30-45 см. Цей вид вважався вимерлим допоки не був знову відкритий знову у 70-х рр. минулого століття у Південній Америці. У тіло жертви ця п’явка занурює свій хоботок довжиною до 15 см. Молоді п’явки харчуються на жабах, а дорослі відшукують крокодилів та анаконд, а також інших тварин, що заходять у воду. Також можуть нападати на людей. Декілька дорослих п’явок можуть убити корову. Багато п’явок є хижаками і не п’ють кров, а полюють на інших безхребетних як гігантська червона п’явка.

Номер слайду 43

Гірудотерапія (усне повідомлення учня)

Номер слайду 44

Які особливості будови тіла кільчастих червів зумовили їх назву?Закінчіть схему: Тип Кільчаки. Клас … Клас Пояскові черви. Підклас Малощетинкові черви. Підклас…3. Які тварини зображені на фото?1.2.3.4.5.6.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Обертінська Вікторія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Єсипова Наталія Сергіївна
    це супер! стільки цікавих фактів!!! ще й QRкоди!!! дякую автору!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2020
Переглядів
9231
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку