Презентація уроку "Україна на карті годинних поясів. Міжнародна система відліку часу"

Про матеріал
Урок для 8 класу з географії. "УКРАЇНА НА КАРТІ ГОДИННИХ ПОЯСІВ. МІЖНАРОДНА СИСТЕМА ВІДЛІКУ ЧАСУ. МІСЦЕВИЙ ЧАС. ПОЯСНИЙ ЧАС."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Україна на карті годинних поясів. Міжнародна система відліку часу. Місцевий час. Поясний час

Номер слайду 2

Час – поняття, що дозволяє встановити, коли відбулася та або інша подія по відношенню до інших подій, тобто визначити, на скільки секунд, хвилин, годин, днів, місяців, років або століть одна з них відбулася раніше або пізніше іншої. Основною одиницею вимірювання часу є секунда. Крім секунди використовуються численні похідні одиниці: eра, eпоха, тисячоліття, століття, рік, пора року, місяць, тиждень, доба, година, хвилина.

Номер слайду 3

Зміна і види часу

Номер слайду 4

Місцевий час – однаковий час в один момент доби в точках, розташованих на одному меридіані. Під місцевим часом можна розуміти: поясний час в даному конкретному місці; середній сонячний час на даному меридіані; місцевий сонячний час на даному меридіані з урахуванням змінюваної тривалості астрономічної доби.

Номер слайду 5

Сендфорд Флемінг – у 1878 році запропонував ідею поясного часу, прийняту 1884 для всього світу!Часовий (годинний) пояс – частина поверхні земної кулі, на якій прийнятий один стандартний час.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Лінія зміни дат При перетині Міжнародної Лінії зміни дат з заходу на схід, дата змінюється на один день або 24 години назад, а при перетині зі сходу на захід – на один день або 24 години вперед.

Номер слайду 8

Україна на карті годинних поясів – ІІ (Східноєвропейський)Для зручності відліку поточного часу вся територія земної кулі поділена на 24 часові пояси шириною в середньому 15°. В межах кожного такого поясу встановлюється свій єдиний поясний час. Точка відліку для часових поясів – нульовий (гринвіцький) меридіан, який проходить через Королівську Гринвіцьку обсерваторію в Лондоні.

Номер слайду 9

Україна розташована майже повністю (понад 90%) в ІІ (східноєвропей-ському) годинному поясі. Лише незначну частину Закарпатської області на заході і Луганської, Донецької та Харківської областей – на сході перетинають відповідно перший і третій годинні пояси. Тому вся її територія користується київським часом!

Номер слайду 10

Літній час – місцевий час, який встановлюється на певній території на літній період року. Зазвичай різниться на годину від стандартного часу, прийнятого на цій території. Перехід на літній час (тобто переведення годинника на годину вперед) в Україні здійснюється в останню неділю березня о 03:00 годині, а перехід на стандартний час (тобто переведення годинника на годину назад, чим скасовується літній час) – в останню неділю жовтня о 04:00 годині.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Перехід на літній час у світі Використовують зараз Скасований Ніколи не використовували

Номер слайду 13

Домашнє завдання Опрацювати § підручника, вивчити терміни та правила.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку