Презентація уроку з природознавства у 3 класі - "Комахи"

Про матеріал

Мета презентації "Комахи": закріпити і поглибити знання учнів про комах, ознайомити з особливостями будови їхнього тіла; удосконалювати навички роботи з текстом; розвивати спостережливість, уміння логічно мислити, робити висновки; формувати науковий світогляд; виховувати зацікавленість предметом, бережливе ставлення до природи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Ентомологія – це незвичайна наука про комах. Людей, які вивчають цю науку, називають ентомологами. Ентомологів часто уявляють дещо дивакуватими, неуважними людьми, які ходять із сачками й нічого, крім своїх комашок, не помічають, нічим не цікавляться. Насправді ж, ентомологи користуються мікроскопами і найскладнішими приладами – новинками сучасної науки і техніки, їм допомагають авіація і флот. У своїй роботі ентомологи застосовують новітні досягнення хімії та фізики, математики й географії, медицини й астрономії, але й сачки є дуже важливим «знаряддям виробництва».

Номер слайду 7

«Диваки з сачками» ходять українськими степами і сибірською тайгою, блукають полями і луками, болотами й пустелями, піднімаються високо в гори й пильно обстежують дно водойм. Вони щасливі, адже роблять дивовижну справу – проникають у чудовий і загадковий світ комах.

Номер слайду 8

Першим, хто звернув серйозну увагу на комах, був видатний грецький учений Аристотель, який жив у 384-322 до н.е. Він став «батьком» науки про комах. Аристотель уперше описав 60 видів комах. Навіть понад дві тисячі років після смерті Аристотеля великий шведський натураліст Карл Лінней , який уперше систематизував відомих тоді науці тварин, описав усього 2764 видів.

Номер слайду 9

Завдяки системі Ліннея у першій половині минулого століття було відомо вже майже 50 тисяч комах, а через сто років самих тільки метеликів виявили близько 80 тисяч видів і жуків – близько 20 тисяч. Зараз відомо вже понад 140 тисяч видів метеликів, а жуків - близько 300 тисяч, але нові відкриття тривають. Щороку ентомологи відкривають не менше ніж 8–10 тисяч нових видів шестиногих. Ось чому вивчення комах триває.

Номер слайду 10

На дорозі лежить квітка, Пелюстки згортає, Я хотів її підняти, А вона літає.

Номер слайду 11

Ця маленька трудівниця Мед збирає як годиться: Все у вулик, все у соти, Не цурається роботи!

Номер слайду 12

По травичці, по траві Коні бігають малі. Іподром для них - луг, Не поставиш їх у плуг!

Номер слайду 13

Серед лісу горбик - ліс, Тисячі живуть у нім. Працелюбні ці комахи : Добрі, щирі розумахи ...

Номер слайду 14

Блідо-голубенький Ліхтарик маленький, Влітку уночі Мигає у кущі.

Номер слайду 15

На свитині червоненькій Має латочки чорненькі. На листочок сяде - вмить, Мов жариночка горить.

Номер слайду 16

У живого гвинтокрила На спині прозорі крила. Кольорові шати, Любить мандрувати.

Номер слайду 17

Летить дід – сів на цвіт, Волосинки розгортає, Солоденького шукає.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Комахи дуже відрізняються між собою за розмірами й зовні. Звісно, муха не схожа на метелика, а жук – на коника. Та ми знаємо, що це – комахи. Якщо побачимо капустянку, то в нас виникає сумнів – чи комаха це ? Капустянка вкрита бурими «волосинками». Хіба бувають волосаті комахи?

Номер слайду 20

І ще більше здивуємося, побачивши довгу й тонку, як сірник, комаху, що зветься паличник.

Номер слайду 21

Які частини тіла є в комах? Яка істотна ознака комах? Чи є павук комахою?

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Перша ознака – шість ніг. Недаремно ж часто комах називають шестиногими. У павуків вісім ніг – це не комахи. І багатоніжки – це не комахи, адже в них може бути і 48 ніг, і 100, і 278, і навіть 726, яка живе в Південній Америці. Багатоніжок іноді називають стоніжками.

Номер слайду 24

Друга ознака – насічки. Цю ознаку також неважко помітити : тіло всіх комах немовби поділене на окремі частини. Іноді ці насічки видно не одразу, як, наприклад, у метеликів. Іноді, щоб їх помітити, потрібно уважніше придивитися. Щоб побачити членики у жуків, їх перекидають на спину – з боку черевця добре помітити.

Номер слайду 25

Третя ознака : тіло комахи немовби поділено на три частини - голову, груди і черевце. Іноді цей поділ чіткий, іноді потрібно уважно придивлятися, щоб його помітити. Проти такий поділ є у всіх комах. Яка б комаха не була завбільшки, яку б форму чи забарвлення не мала, якщо має три ознаки – це комаха. Якщо б одна ознака відсутня – це вже не комаха, навіть якщо й дуже схожа на неї.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

КОМАХИ - ЦЕ …, ТІЛО ЯКИХ ПОДІЛЕНО НА ТРИ ЧАСТИНИ: …, …, … . Є … НІГ, … КРИЛА. ВОНИ СТРИБАЮТЬ, … , ПЛАВАЮТЬ, … , ЛІТАЮТЬ. НАПРИКЛАД: ЖУКИ, МЕТЕЛИКИ, …, …, … . ДОВІДКА : ШІСТЬ, ТВАРИНИ, ГОЛОВА, БІГАЮТЬ, ГРУДИ, ПОВЗАЮТЬ, ЧЕРЕВЦЕ, ЧОТИРИ.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Комахи – істоти всеїдні, вони поїдають пір’я і вовну, волосінь і корок, електроізоляцію і навіть свинцеву обмотку. Легше перелічити те, чого вони не їдять, аніж те, що для них їстівне. На Землі немає жодної рослини, яка б не була харчем якійсь комасі. Та це ще не все : багато комах ненажери. Щоправда, є комахи, які в дорослому стані нічого не їдять або їдять дуже мало, натомість їдять їх личинки. Причому личинки завжди ненажерливі. Вони ростуть, перетворюються з майже мікроскопічної істоти, що з’явилася з крихітного яйця, на досить велику личинку або чималу гусінь.

Номер слайду 31

Наприклад, гусениця тутового шовкопряда, з’явившись на світ з яйця, завдовжки 0,3 см і важить 0,0004 г, а невдовзі довжина її досягає 7,3 см. На цей час вона важить понад 3,5 г, тобто довжина її збільшилася у 23 рази, а вага – більше ніж у 9 разів.

Номер слайду 32

Метелик бузкового бражника важчає за цей час у 20 тисяч разів, вербова черниця – у 72 тисячі разів, 400 – 500 гусениць білого американського метелика можуть знищити все листя на 14-15 – річному дереві. Десять личинок хруща, які живуть у землі, здатні знищити всю траву або всі саджанці на квадратному метрі.

Номер слайду 33

Жуки – листоїди сильними щелепами гризуть різні частини рослин.

Номер слайду 34

Туруни полюють на різних черв’яків, гусениць, слимаків.

Номер слайду 35

Соки рослин – улюблена пожива дрібних комах попелиць.

Номер слайду 36

Сонечка поїдають попелиць.

Номер слайду 37

Ґедзь - це велика муха, яка поширена по всій території сучасної України. Ґедзь живиться як і соком рослин, так і кров’ю тварин.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Ліс і поле, луг і болото, водойма і гай – «законні» місця, де комахи живуть не лише на своїх «законних» місцях – їх зустрічають у відкритому морі й глибоко під землею, у темних печерах і високо в горах, на голих скелях і в розпечених пустелях, у районах вічної мерзлоти та у великих містах. За сотні літ комахи пристосувалися жити у, здавалося б, зовсім не придатних місцях.

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Ентомологи виявили, що комахи мають надчутливі «носики». Деякі метелики відчувають запах родичів на відстані 11 кілометрів! І це завдяки залози, що виділяє пахучу речовину. Ця залоза дуже маленька – важить у мільйони разів менше, ніж сам метелик, а краплинка цієї рідини ще менша.

Номер слайду 42

Запах у житті комах відіграє величезну роль – не маючи таких чутливих «носиків», вони не могли б продовжувати свого роду, чимало їх загинуло від голоду. Наприклад, усім відоме сонечко прилітає за кілька кілометрів туди, де скупчується попелиця.

Номер слайду 43

Запах допомагає комахам знаходити їжу не лише для себе, а й для свого потомства : «нюхом» визначати, чи годиться для їжі майбутній гусениці чи личинці певна рослина, чи варто відкладати на ній яйця.

Номер слайду 44

Запахом комахи повідомляють одна одній про знайдену їжу – досить поспостерігати за мухою, яка знайшла в кімнаті їжу, щоб це зрозуміти. Муха влітає у відчинене вікно, і невдовзі в кімнаті вже повно мух – перша повідомила решті запахом, точніше – пахучим сигналом, який можна визначити приблизно так : «За мною! Є їжа!».

Номер слайду 45

Інший мушиний «фокус» : муха пробує їжу не хоботком, а… лапкою. Наступить нею на крихту або торкне крапельку рідини – і цього їй досить. Ентомологи витратили багато зусиль і часу, щоб зрозуміти, що саме «пізнає» муха, наступаючи лапкою на їжу. На лапці в неї справжня хімічна лабораторія, яка миттю робить аналіз їжі, визначає її їстівність. Для цього мусі не потрібні реактиви і прилади. Мить – і аналіз зроблено !

Номер слайду 46

За запахом комахи впізнають своїх і чужих – це стосується, наприклад, мурашок ; запах вказує дорогу, з допомогою запахів комахи оголошують тривогу і взагалі «розмовляють» - спілкуються між собою. Учені вже знають декілька «інформаційних» знаків у мурашок.

Номер слайду 47

Не менш дивовижна, ніж мова запахів, і мова звуків. Звуками комахи користуються так само широко, як і запахами. І так само незвичайні, як «носи», їхні «вуха». Так, у коника «вухо» розташоване на нозі – вузька й досить довга щілина. Коник, який сидить на траві десь під Києвом, може сприймати підземні поштовхи, що відбуваються в Японії.

Номер слайду 48

Очі в комах також унікальні. Зараз відомо, що їх не пара, як видається спочатку, а сотні й навіть тисячі : кожна пара очей у комахи, яку ми бачимо, насправді складається з багатьох очок – оматидів. Одні комахи короткозорі, інші добре бачать удалину; одні не розрізняють кольорів, другі мають кольоровий зір…

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Найдужчі у світі тварин – це комахи. Так, наприклад, слон піднімає вантаж,що дорівнює 30 – 50 відсоткам, кінь – 50 – 80 і приблизно стільки ж людина. Бабка здатна підняти вагу в 10 разів більшу, ніж важить сама, хрущ – у 24 рази, мурашка тягне ношу в 52, а щипавка – в 100 разів важчу за себе.

Номер слайду 51

Жуки взагалі богатирі : гнойовики можуть тягнути вантаж у 1460 і навіть у 4 210 разів більший, ніж їх власна вага.

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Комахи й стрибуни незвичайні – деякі здатні стрибати у висоту і довжину у сотні разів більше, ніж власний «зріст»

Номер слайду 55

І, нарешті, найбільш приголомшлива загадка комах – їх міжконтинентальні перельоти . Здається неймовірним, що маленька комашина з її слабенькими крильцями здійснює тисячокілометрові мандри. Звідки така сила, звідки вони «беруть пальне» і як саме їхні крихітні, здавалося б, слабкі крильцята витримують таке навантаження ? Як комахи знаходять дорогу ? Наприклад , із Києва до Африки.

Номер слайду 56

Летять вони тільки в один кінець, там умирають, встигнувши відкласти яйця, а молоде покоління повертається назад. І летить певним маршрутом, за якими рік у рік століттями літали комахи.

Номер слайду 57

Але й це ще не все : для комах навіть найменший вітер – перешкода. Отже, вони якось «уміють» ураховувати його, мають якісь «прилади», які допомагають їм коригувати політ, щоразу враховують силу вітру. Що їх веде, що допомагає в польоті ? Сонце? Місяць? Теплове чи магнітне випромінювання, що не пізнане людьми, але якими уже давно користуються комахи ?

Номер слайду 58

Як літає хрущ? Адже справжня сила його «мотора» не могла б підняти в повітря цю комаху. А проте не лише піднімає, а й допомагає жукові чудово літати, дуже добре маневрувати.

Номер слайду 59

А муха порушує всі закони земного тяжіння. Тривалий час уважали, що вона ходить по стелі або по стіні, чіпляються кігтиками за нерівності чи тримається за допомогою присосків. Однак дослідження показали, що ані кігтики, ані присоски у неї відсутні. Як же тримається муха ? Незрозуміло.

Номер слайду 60

А чому південноамериканський жук-бомбардир, «розжарюючись» під час пострілу до 100 градусів, не «зварить» сам себе? Загадка.

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Комахи – чи не найбільш загадкові істоти на нашій планеті. Їх мільярди на планеті, вони бувають гарними, заворожливими, надокучливими, кусючими… Але що ж ми насправді знаємо про комах ?

Номер слайду 63

Комах на землі більше, ніж усіх інших тварин разом узятих. Можна сказати приблизно так : комах у 250 мільйонів разів більше, ніж людей на нашій планеті. Загальна вага шестиногого населення нашої планети в 30-40 разів більша, ніж вага всіх людей на землі. Якщо ми схочемо записати загальну кількість комах,які, вважається, зараз живуть на Землі, то цифра матиме такий вигляд : 112 500 000 000 000 000.

Номер слайду 64

Бабка – у дослівному перекладі з англійської мови означає «драконо-муха». Вона отримала свою назву з давнього фольклору, який зображав її як далекого нащадка вимерлих драконів. У європейських легендах бабки – це ненажерливі, злі істоти. Хоча ці комахи є хижаками й грозою комарів, людей вони не кусають, тож боятися їх не варто. Однак 325 млн років тому все було інакше!Величезні пращури бабок мали розмах крил більше за метр і харчувалися всім, що рухалося по землі.

Номер слайду 65

Які комахи найбільш витривалі з усіх ? Це, звісно, комарі. Вони не лише добре почуваються в умовах теплого клімату, але й на холодних північних територіях Канади, Сибіру і навіть на Південному полюсі! Цікаво, що комахи чують за допомогою тисячі волосків на тілі . Самець комара має на своїх вусиках кілька тисяч таких волосків, які вібрують і передають сигнал у центральну нервову систему.

Номер слайду 66

Ви гадаєте, що бджоли та мухи гудять ? Зовсім ні, в них відсутні спеціальні органи для гудіння. Ці звуки видають їх крила на високій швидкості. Чому комар, коли летить, дзижчить, а джміль гуде ? Виявляється, що комар за секунду робить 600 помахів крильцями, а джміль – дещо більше 200. Чим помахи частіше, тим тонший звук.

Номер слайду 67

Мурашок на нашій планеті налічується майже 12,5 тис. видів, а в одному мурашнику може бути близько 300 тис. осіб.

Номер слайду 68

Там, де є гніздо рудих лісових мурашок, навколишня ділянка лісу залишається майже неушкодженою. Якщо руді лісові мурашки із середнього мурашника знищують за добу близько 20 тис. шкідливих комах на площі 0,25 га, то на 1 га лісу потрібно мати не менше 4-5 гнізд мурашок.

Номер слайду 69

Номер слайду 70

Мешканці одного мурашника протягом робочого дня знищують понад 20 тисяч комах.

Номер слайду 71

В Америці та Африці мешкають мурашки, яких бояться навіть леви. Вони вбивають усіх, хто трапляється на їх шляху.

Номер слайду 72

М’язи деяких комах дуже міцні. У блохи стрибок у 200 разів більший ніж довжина тіла; травневий хрущ несе вантаж у 24 рази більший за його власну вагу.

Номер слайду 73

Номер слайду 74

Створюють і збагачують родючість ґрунту надзвичайно дрібні і дуже давні комахи – дрібні ногохвістки. Вони живуть на поверхні й у верхніх шарах ґрунту. На 1 м припадає від кількох до 700 тисяч тварин, залежно від кількості відмерлого листя, квіткового пилу, спор і міцелію грибів, що є їх їжею.

Номер слайду 75

Клопи відкладають 70-100 яєць, травневий хрущ – 70, колорадський жук – 700, метелики – 100 – 400, озима совка – до 2 тис.яєць.

Номер слайду 76

Жуків на нашій планеті налічується близько 200 тис.видів. Найменші з них – короїд мікрограф ( 2мм), музейний жук ( 3 мм), і жук перистокрилець ( 0,4 мм).

Номер слайду 77

Кліщ виживає після шести років голоду, а блощиця – після семи. Проте, рекордсмени цьому «змаганні» є павук, який живе в Індії. Він може обходитися без їжі протягом 18 років!

Номер слайду 78

Найбільші серед метеликів – павиче око і дубовий шовкопряд. Розмах крил цих метеликів досягає 14-15 см.

Номер слайду 79

Номер слайду 80

Номер слайду 81

У Бразилії живуть метелики, які мають дуже приємний запах, деякі люди спеціально тримають їх у своїх будинках, як освіжувачів будинку.

Номер слайду 82

Щодня бджоли всієї планети можуть запліднити 3 трильйони квітів і виробити близько 3 тисяч тонн меду. Кількість бджіл в одному вулику середньому становить 60 – 120 тисяч. Бджола за один виліт приносить маленьку краплинку меду – всього 0,05 грама.

Номер слайду 83

Щоб зібрати хоча б один кілограм меду, бджілці – трудівниці потрібно вилетіти по взяток 50 000 разів і відвідати 10 мільйонів квіток. Бджоли, крім матки, живуть недовго, їх вік залежить від того, коли вони народилися. Червнева бджола живе 48 днів, а липнева – тільки 20.

Номер слайду 84

Цікаво, що бджоли та мурахи можуть нормально жити лише в компанії з 25 комах. Якщо ж їх виявиться менше, то комахи «засумують». А на самоті просто загинуть.

Номер слайду 85

Б Б Б К М К

Номер слайду 86

Б Б Б К М К А Б К А Д Ж О Л А О Г О М О Л А П У С Т Я Н К А У Х А О Н И К

Номер слайду 87

Бережіть комашок, діти: Всі вони повинні жити. Як не стане в нас комах, То загине кожен птах. Як підемо на лужок, Не побачим квіточок.

Номер слайду 88

Номер слайду 89

Природознавство : підруч. для 3-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / Т.Г. Гільберг, Т.В. Сак. – К. : Генеза, 2014. – 176 с. Цікаві завдання з природознавства для початкової школи. Харків: Веста: Видавництво «Ранок», 2008. — 160 с. Основи природознавства: Природа України : Навчальний посібник / Яришева Н. Ф. - К.: Вища школа, 2010.- 335 c. http://natalyagurkina.ucoz.ua/blog/zagadki/2009-08-12-86 http://allforchildren.ru/pictures/ant.php http://cliparti.jimdo.com/главная/ Ресурси :

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.9
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Сидорова Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гірняк Олександра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ахмедінова Олена Анатоліівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мойсеєнко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Дзінюк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Дорошенко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Хаюк Ангеліна Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Перехрестова Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Перехрестова Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Морозюк Оксана Миколаївна
    Дякую, видно, що матеріал цікавий і дуже повчальний!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Ткаченко Оксана Михайлівна
    Ви МОЛОДЕЦЬ!!! Дуже гарно!)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Шопов Степан
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Bezhenar Mariy
    Дякую за чудову роботу. Успіхів вам!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
ppt
Додано
18 лютого 2018
Переглядів
30434
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку