Презентація «Утворення форм рельєфу»

Про матеріал
Презентація « Утворення форм рельєфу » дає уявлення про рельєф та поверхню Землі, про утворення гірських масивів та різноманіття рівнин, про вплив зовнішніх та внутрішніх процесів на рельєф . Дає можливість розширити свої знання про поверхню Земної кулі. Даний матеріал можна використовувати на уроках «Я досліджую світ» та географії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення форми рельєфу. Підготувала вчитель початкових класів. КЗ Лозівський ліцей ст. №8 Ковальчук Катерина Віталіївна(до підручника Т.Єресько, О. Безкоровайної,,Я досліджую світ’’ за редакцією М. С. Вашуленка, 4 клас)

Номер слайду 2

Якщо уявити собі поверхню планети без океанічних вод, то на ній чітко виявляється найбільші її нерівності: високі частини – материки і низькі – западини океанів. Як утворюються різні форми рельєфу? Чому одні ділянки простягаються на сотні і тисячі кілометрів рівними просторами, а інші підносяться вгору  у вигляді гострих піків? Шукати відповіді на ці питання ми з вами будемо протягом кількох уроків. Сьогодні ми вивчимо особливості форм рельєфу. Рельєф — сукупність форм земної поверхні, різних за обрисами, розмірами, походженням, історією розвитку та утворених під дією внутрішніх і зовнішніх процесів. Природа, яку ми бачимо навколо , здається нам вічною, але насправді  це не так. Кам'яне обличчя нашої планети змінюється протягом тисяч і мільйонів років. Так що ж змінює цей вигляд? Висловте свої при­пущення.

Номер слайду 3

Земна поверхня нерівна. В одних місцях вона рівнинна, в інших горбиста, а в третіх - піднімаються гори. Усі нерівності земної поверхні складають рельєф. Процеси, які впливають на форми рельєфу діляться на : внутрiшнi i зовнiшнi. Внутрішні Зовнішнішні Землетруси Виверження вулкана. Дія води сонця вітру дії людини. До найбільших форм земної поверхні належать материки та океанічні впадини. Основні форми рельєфу – це гори та рівнини. Дрібні форми рельєфу – це річкові долини, яри, балки, каньйони, дюни, бархани, ущелини. Дюна. Ущелина

Номер слайду 4

Форми земної поверхніРівнина. Каньйон. Пагорб(висота нижче 200м)Бархани. Балка Гори

Номер слайду 5

Під впливом інтенсивних внутрішніх сил Землі відбувається процес формування гірських систем - гороутвориння Не даром кажуть «вода камінь точить» Сукупність зовнішніх процесів, які руйнують гірські породи називають - вивітрюванням. Виділяють основні форми рельєфу : рівнини і гори. Що таке рівнини – це території суші, які мають відносно рівну поверхню. На рівнинах трапляються ліси, поле, луки, річки, яри та невеликі підвищеннябалки, пагорби. Рівнини поділяються на: Низовини(від 0 до 200 м над рівнем моря) Височини(від 200 до 500 м над рівнем моря) Плоскогір’я(від 500 до 700 м над рівнем моря)

Номер слайду 6

Номер слайду 7

— Яким кольором позначені на карті рівнини? За шкалою висот визначте,  яким кольором позначений кожен з типів рівнин? Чому не одним, а кількома?Попрацюйте в парах. Висновок: рівнини різняться між собою за висотою: низовини, ви­сочини, плоскогір'я.(дивіться на карті вище)

Номер слайду 8

Первинними називають рівнини, які колись були морським дном, але з часом земна кора піднялася, море відступило, а його дно стало суходолом. (Західносибірська рівнина, Причорноморська низовина). Вторинні рівнини утворюються внаслідок руйнування гір, як-от на території Африки та Східносибірське плоскогір’я. Або внаслідок річкових наносів, як Індо-Гангська та Месопотамська низовини в Азії, Амазонська низовина в Південній Америці. В Україні значною мірою річковими наносами Дніпра утворені Придніпровська та Поліська низовини. Як утворилися рівнини?Західносибірська рівнина. Полі́ська низовина́Причорноморська низовина

Номер слайду 9

Дякую за увагу! Робота в групах Порівняйте пагорб і гору. Що спільного? Чим відрізняється?

Номер слайду 10

Хвилинка – цікавинка Вели́кий каньйо́н— один з найглибших каньйонів світу, розташований на північному заході американського штату Аризона на плато Колорадо, в середній течії річки Колорадо. У Гранд-Каньйоні знаходять безліч морських скам’янілостей (корали, губки, троглодити), але тут немає кісток динозаврів – все тому, що його породи сформувалися задовго до появи величезних ящерів (200-1000 млн років тому). Сам же каньйон почав формуватися 5-6 млн років тому. Протяжність Гранд-Каньйону становить 446 км, максимальна глибина – 1,8 км, максимальна ширина – 29 км (щоправда, внизу, біля підніжжя гір, ширина не перевищує 1 км).

Номер слайду 11

Слово «каньйон» зазвичай асоціюється у нас із Диким Заходом. Утім, не обов’язково їхати у Колорадо, аби побачити таке диво природи – і у нас, в Україні є декілька великих каньйонів. Дністер – одна з трьох найбільших річок України, і каньйон, утворений нею, – найдовший серед усіх. Розташований на межі чотирьох областей – Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької, він тягнеться дві з половиною сотні кілометрів. На своєму шляху річка робить безліч стрімких закрутів. Довжина найбільшого з них – 27 км, при цьому ширина перешийка – якихось 2 км. Мабуть, найвідоміший закрут — це той, всередині якого лежить місто Заліщики. Якщо піднятися стежиною від автомобільного мосту через Дністер на гору, з оглядового майданчика ви зможете помилуватися славнозвісним краєвидом «міста на острові» (хоча насправді – на «півострові»). Хвилинка – цікавинка ДНІСТРОВСЬКИЙ КАНЬЙОНЗнайдіть інформацію та прочитайтепро інші п’ять каньйонів України.

Номер слайду 12

Найцікавіші гори нашої планети. Радужні гори в Китаї Національний парк Чжанцзяцзе, Китай. Каппадокія, Туреччина. Башта Диявола, СШАХребет Бангл-Бангл в АвстраліїРоман-Кош. Крим

Номер слайду 13

Дякую за увагу. Краса природи — справжнє диво. Краса природи — справжнє диво. Все неповторне і живе. Де не поглянь, скрізь так красиво: По небу сонечко пливе,Навколо височіють гори,Між горами дзюрчить вода. А ліс зелений, наче море,І всюди казка ожива!(Надія Красоткіна)

pptx
Додано
12 січня
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку