Презентація "Утворення та діяльність Кирило-Мефодіївського братства"

Про матеріал
Матеріал до розділу "Українські землі у складі російської імперії наприкінці 18 першій половині 19 століття". В роботі іде мова про діяльність Кирило-Мефодіївського братства та його значення для боротьби українського народу за свою незалежність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення та діяльність Кирило – Мефодіївського братства

Номер слайду 2

Кирило – Мефодіївське братство – українська, таємна, політична організація, яка існувала в Києві протягом 1846 – 1847рр. й отримала назву на честь просвітителів Кирила і Мефодія – проповідників християнства серед слов’янських народів. Знаком братства став перстень з написом «Св. Кирило і Мефодій, 1946р.»

Номер слайду 3

Передумови створення: Відкриття університету Св. Володимира в КиєвіПереміщення у Київ центру українського національно-культурного життя Згуртування навколо університету представників нової хвилі українського національного руху. Організація таємного гуртка «Київська молода»

Номер слайду 4

Основоположники: В. Білозерський. М. Гулак. М. Костомаров. П. Куліш. О. Маркевич. Т. Шевченко. О. Тулуб. М. СавичІ. Посяда та інші…

Номер слайду 5

Програмові документи Кирило-Мефодіївського братства

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Програмні засади : Створення конфедерації вільних слов’янських держав з демократичним ладом зі столицею в Києві, вищим органом федерації мав стати Слов’янський собор (сейм) із консультативними повноваженнями. Реалізація християнських ідеалів, справедливості, свободи й рівності в поєднанні з українським патріотизмом. Повалення самодержавства і встановлення республіки. Ліквідація кріпосного права. Рівність громадян перед законом, скасування станів. Установлення контактів з литовськими, польськими, чеськими революціонерами.

Номер слайду 8

Політичні течії діяльності братства. Помірно-ліберальна. М. Костомаров. П. Куліш. В. Білозерський. П. Маркович. Схилялися до реформ і «м’яких» еволюційних методів розвитку. Радикальна. Т. Шевченко. О. Навроцький. М. ГулакІ. Посяда. Г. Андрузький. Висловлювалися за революційний переворот і встановлення республіки, за соціальне і національне звільнення.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Практична діяльність братства. Поширення програмних документів і творів Т. Шевченка. Пропаганда ідей в навчальних закладах Києва, виступи із лекціями Прагнення створити мережу початкових шкіл, для усіх верств населення Збирання коштів на видання української книги, зокрема економічного змісту Здійснення наукових досліджень

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Викриття та покарання Товариство проіснувало 14 місяців. В 1847 р. за доносом провокатора учасників братства було арештовано. 12 братчиків відправлено в заслання. Тараса Шевченка було відіслано до Оренбурзького корпусу із забороною писати і малювати

Номер слайду 13

Значення діяльності Кирило-Мефодіївського братства. Члени братства спроектували основні постулати українського національного відродження Розробили першу політичну програму. Діяльність братства стала початком переходу від культурницького до політичного етапу боротьби за національний розвиток. Видавали книги, проводили бесіди та лекції - пробуджували суспільну думку, змушуючи шукати шляхів до кращого, вільного майбутнього.

Номер слайду 14

Діяльність Кирило-Мефодіївського братства спонукала до пошуку шляхів розвитку України, була взірцем і дороговказом для майбутніх поколінь за соціальне і національне визволення.

pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
5582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку