Презентація " В нікотиновому полоні"

Про матеріал
Презентація поклина сприяти здоровому способу життя; довести шкідливість тютюнопаління на організм людини; підвести учнів до усвідомленої відмови від тютюнопаління;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нікотиновий полон

Номер слайду 2

Мета: сприяти здоровому способу життя; довести шкідливість тютюнопаління на організм людини;підвести учнів до усвідомленої відмови від тютюнопаління;виховувати дбайливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих; допомогти прийняти правильне рішення, швидко позбутися шкідливої звички. Цигарка не заповнює порожнечу, вона її створюєТютюн приносить шкоду тілу,руйнує розум, отупляє цілі нації. О. де Бальзакr

Номер слайду 3

З історії…Впродовж багатьох віків народи Європи не знали про тютюн, паління не було такою необхідністю. І тільки після відкриття Америки, в 1492 році, тютюн почав поступово потрапляти в Європу. Жан Нікот, французький посол у Лісабоні, активно пропонував тютюн для лікування і попередження хвороб, тому після себе залишив пам’ять у вигляді назви одного з найбезпечніших компонентів тютюну – нікотину. Проте в середині 15 століття, за часів панування царя Олексія, за паління били батогом і відправляли до Сибіру. Тютюн назвали «дияволським зіллям»Цигарки були виготовлені в середині 18 століття в Бразилії, потім звідти вони потрапили до Іспанії, але широке розповсюдження отримали набагато пізніше.

Номер слайду 4

Нікотин – одна з найнебезпечніших отрут рослинного походження. Птахи гинуть, якщо до їх дзьоба всього лише піднести скляну паличку, змочену нікотином. Кролик гине від ¼ краплі нікотину, собака – від ½ краплі. Для людини смертельна доза нікотину складає від 50до 100 міліграмів, або 2-3 краплі. Саме така доза надходить щодня в кров після викурювання 20-25 сигарет (в одній сигареті міститься приблизно 6-8 міліграмів нікотину, з яких 3-4 міліграми потрапляють у кров). У сигаретному димі можна знайти більше 4 000 хімічних речовин, що широко використовуються в інших сферах людської діяльності. Ось деякі з них: Амоній - утримується в засобах для чищення туалетів. Ацетон - в засобі для видалення лаку з нігтів. Кадмій – високотоксичний метал, використовуваний в акумуляторних батареях. Вініл хлорид використовується при виготовленні клею ПВХ. Нафталін – використовується як засіб протии молі. Монооксид вуглецю – чадний газ, токсичний продукт горіння, типовим джерелом є вихлопні труби автомобілів і газові горілки. У більших кількостях, наприклад, при несправності газових горілок цей газ викликає моментальне отруєння й смерть. У малих дозах, наприклад, при палінні цигарки, чадний газ отруює дихальну систему курця.

Номер слайду 5

Про що говорить статистика. При вивченні впливу тютюну на здоровя людей, відмічено, що якщо 25 – літній чоловік не палить, то він в середньому зможе прожити ще 48, 6 років. Якщо він випалює від 10 до 19 цигарок вдень, то він скорочує своє життя на 5,5 років, а той, що палить від 20 до 30 цигарок ше більше – на 6,2 роки. Ті, хто довго палить,в 13 разів частіше хворіють на стенокардію, в 12 разів - на інфаркт міокарда і в 10 – виразкою шлунку. Кожен сьомий курець страждає тяжким захворюванням кровоносних судин. Люди, які почали палити до 15 – літнього віку, помирають згодом від раку легень в 5 раз частіше.

Номер слайду 6

«Тютюнова епідемія» кожного дня вбиває 750 людей!Не можуть покинути паління приблизно 41% чоловіків і 21% жінок Люди намагались вже давно якимось чином зменшити шкідливий вплив тютюну на людський організм. Ще у давнину виготовлялись різних типів кальяни, які могли втримувати частину шкідливих речовин. Довгі мундштуки у для так званих жіночих цигарок були виготовлені так, щоб дещо знизити кількість нікотину, що потрапляє в легені. В обіймах тютюнового змія

Номер слайду 7

Тютюнопаління є найважливішою проблемою здоров’я населення. В останнє десятиліття стрімко збільшується питома вага підлітків-курців. Куріння серед молоді є сучасним своєрідним стилем поведінки, як серед юнаків, так і серед дівчат. Підлітки не розуміють, що вживання диму кальяну та електронних сигарет також негативно впливає на їх молодий організм. У той же час, вживання диму сигарет сприяє розвитку цілого ряду захворювань і призводить до передчасної смерті. Також тютюн негативно впливає на обмін речовин в організмі підростаючого покоління.

Номер слайду 8

І особливо, дівчатам…У багатьох дівчат, навіть у тих, які мало палять – швидко сідає голос, змінюється колір обличчя, набуває сірого відтінку, з’являються дрібні зморшки.Іноді дівчата вважають, що цигарка надає їм привабливого вигляду. Але, як говорить дослідження, хлопці більше пропонують дружбу саме дівчатам, які не палять. Шкіра у жінки, яка палить, на 40% тонша, ніж у тієї ровесниці , що не палить. А взагалі…Чому ж люди починають палити?Перша причина – цікавість (25%). Друга причина – бажання здаватися дорослим. Третя причина – наслідування дорослих. Четверта причина – невідома (просто так).

Номер слайду 9

Короткочасні негативні наслідки куріння (проявляються через кілька хвилин після першої затяжки): прискорене серцебиття; зростання артеріального тиску; подразнення слизової оболонки горла; проникнення в кров чадного газу; попадання в легені канцерогенних речовин;  отруєння  повітря, іноді подразнення слизової оболонки очей, зниження температури шкірних покривів. Інші негативні наслідки куріння: пошкодження слизової оболонки губ, язика, піднебіння, гортані, горла, що, у свою чергу, несприятливо позначається на смакових відчуттях: появи сухого переривчастого кашлю, неприємного запаху з роту, інфекції порожнини рота; погіршення нюху; передчасне поява зморшок на обличчі; пожовтіння зубів, порушення нормального дихання і зниження витривалості, зниження опірності організму до різних захворювань. r

Номер слайду 10

Знайте, що, на думку медиків: 1 цигарка скорочує життя на 15хв; 1 пачка цигарок — на 5 год; той, хто палить 1 рік, втрачає 3 місяці життя; хто палить 4 роки — втрачає 1 рік життя; хто палить 20 років — 5 років; хто палить 40 років — 10 років. Ведучий 1. В світі, за даними ВОЗ, від куріння щорік вмирають 2,5—3 млн.людей, або 1 людина кожні 10 сек. Якщо ви кинете палити цигарки то:через 20 хвилин після останньоїцигарки, артеріальний тиск нормалізується, відновлюється робота серця.через 8 годин нормалізується вміст кисню в крові.через 2 доби посилитися здатність відчувати смак і запах.через тиждень покращиться колір шкіри, зникне неприємний запах шкіри, волосся, видиху.через місяць стане легшее дихати, покине головний біль, перестане дошкуляти кашель.за півроку значно поліпшаться ваші спортивні успіхи.

Номер слайду 11

7 причин, чому варто кинути курити. Щорічно в третій четвер листопада в більшості країн світу відзначається Міжнародний день відмови від куріння. Ще один – Всесвітній день без тютюну – проходить 31 травня.1. Позбавляєте свій організм від щоденної інтоксикації. Середній курець робить в день близько 200 затяжок, що складаються з 4000 хімічних сполук, 30 з яких особливо отруйні. Аміак, ацетон, бензол, метанол, пестициди, полоній, сірководень, синильна кислота, вуглекислий газ, формальдегід плюс добрива для гарного росту злоякісних пухлин: бензопірен і дібензопірен – ось далеко не повний список складових тютюнового диму.2. Багаторазово знижуєте ризик розвитку раку легенів, хвороб серця і судин. Стан легенях курця з 25-річним стажем можна порівняти зі станом легких ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС, і ще невідомо, на чию користь буде порівняння.

Номер слайду 12

3. Зміцнюєте імунітет, знижуєте частоту захворювань на грип та інші простудні захворювання.4. Позбавляєтеся від неприємного запаху з рота, від волосся, одягу. З 1960 року виробництво тютюнових виробів зросло в бідних країнах в три рази, тоді як у багатьох державах, навпаки, скоротилася вдвічі. В Америці та країнах Європи, якщо людина курить, вважається, що він з поганого району. Куріння на Заході давно вже не асоціюється з «красивим життям» і вийшло з моди.5. У вас помітно пізніше утворюються зморшки на обличчі.6. Значно зменшуєте шанс стати інвалідом і скоротити своє життя на 10-20 років.7. І нарешті, зберігаєте гроші на інші витрати. Український курець, який викурює в день одну пачку, витрачає на сигарети близько 3000 грн на рік!   Цифри, якими невпинно закидають нас соціологи, психологи і медики, жахливі: близько шести мільйонів чоловік щорічно вмирають через споживання тютюну, в тому числі понад 600 тисяч пасивних курців; куріння стає причиною 90% смертей від раку легенів, 75% – від хронічного бронхіту і 25% – від ішемічної хвороби серця; кожні шість секунд на планеті вмирає один запеклий курець.

Номер слайду 13

https://richanskazos.com.ua/281-2/http://ru.osvita.ua/school/lessons_summary/outschool/69949/https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=ALe. Kk00r6si. Ef. Id. RKqg. Ss6 KV1zzpbl. WHkg%3 A1607260942740&ei=Dtv. MX6f. PLIPurg. SQyb_4 BA&q=виховний+захід+про+паління&oq=виховний+захід+про+паління&gs_lcp=Cg. Zwc3kt. YWIQDDo. ECAAQRzo. FCCEQo. AE6 Bhttp://www.vocsssdm.co.ua/vyhovnyj-zahid-my-proty-kurinnya/https://www.schoollife.org.ua/7-prychyn-chomu-varto-kynuty-kuryty/

pptx
Додано
6 грудня 2020
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку