Презентація "Валентина Сторожук. Життєвий і творчий шлях письменниці".

Про матеріал
ознайомити учнів із життям і творчістю В. Сторожук; розвивати інтерес до її творчого доробку, розвивати вміння висловлювати думки про почуте, вміння аналізувати «видатних людей рідного краю, плекати працелюбність, доброту, гуманне ставлення до людини, до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Валентина Сторожук

Номер слайду 2

Наша рідна земля виколисала плеяду митців, які своєю творчістю збагатили скарбницю української літератури. Вона дала крила для лету багатьом митцям художнього слова: С. Руданському, М. Коцюбинському, М. Трублаїні, В. Стусові, М. Стельмаху, Є. Гуцалу, В. Земляку, В. Забаштанському, М. Каменюку, Т. Яковенко…

Номер слайду 3

Валенти́на Петрі́вна Сторожу́к (Буздиган) 1966, с. Білашки, Вінницька область — поетеса, прозаїк, дитяча письменниця, фольклористка, краєзнавець.

Номер слайду 4

Народилася 28 березня 1966 року в с. Білашки, Вінницької області в селянській родині. Навчалася в Білашківській восьмирічній школі. Закінчила з відзнакою бухгалтерський відділ Вінницького технікуму громадського харчування (1984) та філологічний факультет Вінницького державного педінституту ім. М. Островського (1988). Була науковим працівником Вінницького літературно-меморіального музею М. М. Коцюбинського (1990–2001), завідувачкою відділу організаційно-методичної та дозвіллєвої роботи Вінницького обласного центру народної творчості (2001–2010). З 2010 року — заступник головного редактора журналу «Вінницький край». Живе в с. Сосонка Вінницького району Вінницької області

Номер слайду 5

Поетичні збірки:«Без тижня рік» (1990);«Пам'ять Шипшини» (1999);«Дивина» (2002);«Сонцепоклонник: поетичний вінок Михайлові Коцюбинському» (2002);«Третя Пречиста» (2005);«Зелена Неділя» (2006);«Голос трави» (2010). Роман:«Чорна черешня» (2011). Книги для дітей:«Рукавичка: стара казка на новий лад» (2005);«Сосонка» (2006);«Рятівник» (2009).

Номер слайду 6

Що, на вашу думку, цінує в житті письменниця? Складання інформаційного грона «Валентина Сторожук»Діти, ви ознайомилися з життям і творчістю Валентини Сторожук. Давайте спробуємо скласти « інформаційне гроно»           

Номер слайду 7

Поезія від грецького-означає творчість, створення. У вузькому сенсі під поезією розуміють віршовану, ритмічно організовану мову. У цьому сенсі поезії протиставляють прозу. Вірші, як правило, пишуться в риму. Це означає, що закінчення останніх слів у двох або більше рядках повинні бути співзвучні один одному. Однак рима не обов'язкова для поета, іноді вони пишуть так звані «білі вірші», позбавлені рими.

Номер слайду 8

Черевики для кота         Гриць шукав під ліжком шапку,         Наступив коту на лапку         Ще й штовхнув ногою в бік.         Бідний кіт із хати втік.                                    А Наталочка тремтить:                                    -Лапка в котика болить!                                     Брат зиркнув на неї скоса:                                    -Хай твій кіт…не ходить босий!          Сіла Ната до стола,          сумку мамину взяла.          Ножичками – чики-чики.          Гарні вийшли черевики!

Номер слайду 9

Я - зичниця. Мене батьки у церкві охрестили,в чужім селі, бо в нашім не було…Як допече, прошу у Бога силиабо кладу три пальці на чоло. Та не усі церковні постулатимоя душа язичницька сприйма. В геєні буду огненній палати?В смолі кипіть?!Лякаєте дарма!Сповідую Природи верховенство,проти якої люди – мураші,бо сестрами й братами ще з маленьстварослин і звірів нарекла в душі. Язичниця!Нехай звучить як вирок,коли до райських підійду воріт…Я – зичниця:любові зичу й мирутим, хто добрішим робить білий світ. Я, кажуть, ніжна, щира й загадкова,та дряпатиму нігтями усіх,хто плюндрувати буде Віру й Мову,святі Звичаї пращурів моїх.

Номер слайду 10

Бесіда за прочитаною поезією: Яка тема поезії?Яка ідея?До чого звучить заклик у цій поезії? Підтвердіть думку рядками з тексту. Яка доля, на думку автора, чекає на людей, які люблять свою державу?Як у поезії переплітається історичне минуле з сучасним життям?

Номер слайду 11

А зараз ми також спробуємо підібрати епітети до слова «мова». Калина –Волошка – Соловей – Світанок – Барвінок –

Номер слайду 12

Домашнє завдання: підготуватись до контрольної роботи.

pptx
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
1317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку