презентація "Веб-технології на уроках української літератури"

Про матеріал
Презентація містить матеріали використання веб-квестів на уроках української літератури та в позакласній роботі з учнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Веб-квест Квест – пригодницька гра, яка вимагає від гравця вирішення розумових завдань для просування по сюжету, часто такі завдання пов’язані з пошуком інформації, предметів, та ін. Веб-квест – ігровий вид учбової діяльності, пов’язаний з використанням веб-технологій хоча б на одному з етапів: формулювання завдання, пошуку рішення та/або оформлення результатів.

Номер слайду 2

Переваги використання веб-технологій Підвищення зацікавленості учнів через модернізацію подання учбового матеріалу Можливість формулювати творчі, дослідницькі завдання Спрощення роботи з текстом завдяки автоматизації пошуку інформації в ньому

Номер слайду 3

Застереження Треба враховувати рівень знань учнів з інформатики та загальну комп’ютерну грамотність Нові технологічні можливості не мають підміняти читання оригінальної літератури

Номер слайду 4

Форми завдань веб-квестів Переказ. Планування та проектування. Самопізнання. Компіляція. Творче завдання. Аналітична задача. Детектив, загадка, таємнича історія. Досягнення консенсусу. Журналістське розслідування. Переконування. Наукове дослідження.

Номер слайду 5

Структура веб-квеста Вступ Центральне завдання Список інформаційних ресурсів Опис процесу виконання Поради, пояснення, підказки Критерії оцінювання Висновок

Номер слайду 6

Етапи учнів роботи над квестом Початковий Ролевий Заключний

Номер слайду 7

Етапи роботи учнів над квестом Початковий (командний) Учні знайомляться з завданням та базовою інформацією з даної теми. Розподіляються ролі в команді Ролевий Заключний

Номер слайду 8

Етапи роботи учнів над квестом Початковий Ролевий (індивідуальний) Учасники одночасно виконують завдання у відповідності з ролями: пошук інформації; розробка структури звіту; створення матеріалів для звіту; доопрацювання матеріалів для звіту. Заключний

Номер слайду 9

Етапи роботи учнів над квестом Початковий Ролевий Заключний (командний) Команда працює разом під керівництвом вчителя. Формулюються висновки. Проводиться конкурс робіт та їх оцінювання. Результати робіт можуть розміщуватися в Інтернеті.

Номер слайду 10

10-12 балів 6-9 балів 1-5 балів Розуміння завдання Робота демонструє точне розуміння завдання Включено як реле-вантні, так і нерелеван-тні матеріали; обмеже-не коло джерел Включено нерелевантні матеріали, лише одне джерело, немає аналізу зібраної інформації. Виконання завдання Широкий спектр джерел, джерела достовірні, виснов-ки аргументовані, слушне цитування Не всі джерела достовірні, частина інформації є неточною або нерелевантною. Випадкова підбірка інформації, яка часто неточна або нерелевантна, немає аналізу Результат роботи Чітке, логічне, струк-туроване подання інформації. Критич-ний аналіз матеріа-лу. Точність, структу-рованість подання, але недостатньо виражена власна оцінка. Матеріал логічно не-структурований, пода-ний непривабливо, немає чітких відповідей на питання. Творчий підхід Подані різні підходи до проблеми. Робота має чітку індивідуальність Демонструється лише одна точка зору на про-блему, або робляться порівняння без виснов-ків. Копіювання інформації з джерел без критичного переосмислення. Критерії оцінювання

Номер слайду 11

Етапи створення веб-квеста Визначити тему та педагогічну мету Вигадати завдання Обрати форму виконання завдань Скласти систему оцінювання Знайти джерела інформації Обрати шаблон квеста Оформити веб-сторінку квеста.

Номер слайду 12

Приклад веб-квеста Літературознавчо-етнографічний веб-квест «Міфологічний світ “Лісової пісні”» Предмет: українська література Тема: драма-фейерія «Лісова пісня» Л. Українки Методичні завдання: активізувати пізнавальну активність учнів; розвивати їх творчі здібності; виховувати в них зацікавленість літературою та культурою власного народу.

Номер слайду 13

Приклад веб-квеста Літературознавчо-етнографічний веб-квест «Міфологічний світ “Лісової пісні”» Уміння й навички: пошук, обробка та використання інформації; користування комп’ютером та робота в Інтернет; створення презентації чи буклету. Результат: створення презентації «Міфологічний світ “Лісової пісні”» Мета: визначити естетичне та філософське навантаження, яке несуть міфологічні персонажі твору; поглибити знання про культуру і міфологію українського народу.

Номер слайду 14

Приклад веб-квеста Учні працюють по групах від 3-х осіб. В кожній групі мають бути такі ролі: літературознавець етнограф оформлювач

Номер слайду 15

Приклад веб-квеста Завдання літературознавця: створити словесні портрети міфологічних істот твору; підкріпити свої висновки цитатами з твору. Ресурси: текст твору; критичні статті; сайти по даній темі.

Номер слайду 16

Приклад веб-квеста Завдання етнографа: знайти в енциклопедії або на тематичних сайтах інформацію щодо народних уявлень про міфологічні істоти, згадувані в «Лісовій пісні» Ресурси: Вікіпедія; пошукові системи Yandex та Google; сайти з української етнографії.

Номер слайду 17

Приклад веб-квеста Завдання оформлювача: знайти в Інтернеті ілюстрації, що зображують міфологічних істот, згадуваних в «Лісовій пісні»; створити структуру звіту в формі порівняльної таблиці; оформити звіт, включивши до нього матеріали інших учасників групи. Ресурси: програми Word та PowerPoint графічні редактори Paint або PhotoShop; пошукові системи Yandex та Google.

Номер слайду 18

Приклад веб-квеста Загальні завдання: За результатами роботи створити звіт у формі порівняльної таблиці. Зробити свої висновки щодо того, з якою метою письменниця використовує певні міфологічні персонажі в своєму творі.

Номер слайду 19

Веб-сторінка квеста

Номер слайду 20

Приклад учнівської роботи Психологічний портрет персонажа: Мавка (за Лесею Українкою) – міфологічна істота, створена народною уявою. «…з-за стовбура строї розщепленої верби, півусохлої виходить Мавка в ясно-зеленій одежі з розпущеними чорними, з зеленим полиском, косами…» В сприйнятті Лукаша Мавка виглядає «дівчина … ба ні, хутчій як панна, бо й руки білі, і сама тоненька, і якось так убрана не по-наськи… наче лісова царівна у зорянім вінку на темних косах». Мова мавки емоційна, щира, в ній відчувається незрадлива душа. Вона зрозуміла мову Лукашевої сопілки краще, ніж він сам. Етнографічна довідка: Ма́вки (На́вка, Ня́вка) є різновидом русалок, на відміну від яких мали довге лляне волосся. Ім'я Мавки утворено від «навь» (Навка), що значить «втілення смерті». Вони не мають тіла, не відзеркалюються у воді, не мають тіні та спини, тому видно всі нутрощі. Традиційно вважають, що мавки живуть у лісах. У Галичині місцем поселення мавок вважають Карпати. Мавки символізують душі дітей, які народилися мертвими чи померли нехрещеними. Вони часто постають у вигляді молодих красивих дівчат, що танцями і співом заманюють хлопців у ліс, де залоскочують їх до смерті або стинають їм голови.

Номер слайду 21

Висновки Веб-квест є прогресивною формою навчальної роботи і має ширше впроваджуватися в практику викладання гуманітарних дисциплін. Робота над ним формує механізм командної взаємодії, сприяє формуванню інформаційної культури учня; розвиває творче мислення та дослідницькі навички, згуртовує учнівський колектив

ppt
Додано
1 березня 2020
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку