Презентація. Велике переселення народів та утворення «варварських королівств». до підручника Щупак

Про матеріал
Презентація до теми "Велике переселення народів та утворення «варварських королівств»". Підручник Щупак. Презентація містить відеоматеріали. Слугує як опорний візуальний матеріал до конспекту урока.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велике переселення народів та утворення «варварських королівств»

Номер слайду 2

1. ВЕЛИКЕ ПЕРЕСЕЛЕННЯ НАРОДІВ І ПАДІННЯ ЗАХІДНОЇ РИМСЬКОЇ ІМПЕРІЇВандалізм (від «вандали») — зловмисне руйнування культурно-історичних пам'яток, матеріальних і культурних цінностей і майна.1. Чому варварські племена франків, вестготів, бургундів у битві виступили на боці римлян?2. Чому битву на Каталаунських полях називають «битвою народів»?

Номер слайду 3

2. УТВОРЕННЯ «ВАРВАРСЬКИХ КОРОЛІВСТВ»На нових місцях вожді варварських племен проголошували себе королями (верховними правителями) — так в умовах розпаду Західної Римської імперії у V ст. постали «варварські королівства».

Номер слайду 4

3. ФРАНКСЬКА ДЕРЖАВА. ХЛОДВІГЄпископ Григорій Турський про випадок із Суассонською чашею. Одного разу франки забрали в церкві необхідну для відправлення служби чашу надзвичайної краси. Єпископ попросив повернути цю чашу. Король пообіцяв зробити це, якщо посудина достанеться йому за жеребом при розділі здобичі. ...коли всю здобич походу склали посередині, король сказав:«Хоробрі воїни, я прошу віддати мені, крім моєї долі, ще й цю посудину» . Усі відповіли: «Славний король! Усе, що ми тут бачимо — твоє...»... Лише один запальний воїн підняв сокиру і з голосним викликом: «Ти одержиш тільки те, що твоє за жеребом!» — опустив її на чашу. Усі були вражені цим вчинком, але король переніс його з терпінням і покірністю. Він узяв чашу і віддав її посланнику єпископа. А через рік Хлодвіг наказав усім воїнам, щоб показали... наскільки справно вони утримують свою зброю. Він підійшов і до воїна, який вдарив по чаші, і сказав:«Ніхто не тримає зброю в такому стані, як ти...» Вирвавши в нього сокиру, король кинув її на землю. Коли воїн нахилився за сокирою,Хлодвіг підняв свою сокиру і розрубав йому голову, говорячи: «Ось так і ти вчинив з тією чашею в Су-ассоні». Однією з найважливіших подій стало прийняття Хлодвігом і франками християнства. Відтепер віра вже не розділяла франків і римлян, і вони поступово почали зливатися в один народ. У V ст. серед франкських вождів висунувся хитрий, обачливий і жорстокий Хлодвіг (481-511 рр.)ІЗ «САЛІЧНОЇ ПРАВДИ»•    Якщо хто вкраде раба, коня або запряжну тварину, присуджується до сплати ЗО солідів5.•    Якщо хто спалить будинок із прибудовами і буде викритий, присуджується до сплати 63 солідів.•    Якщо хто позбавить життя вільного франка, присуджується до сплати 200 солідів.•    Якщо хто позбавить життя графа, присуджується до сплати 600 солідів.

Номер слайду 5

Ці дати допоможуть вам орієнтуватися в подіях. Запам'ятайте їх:476 р. падіння Західної Римської імперії, закінчення історії Стародавнього світукінець V ст. утворення Франкської держави на чолі з Хлодвігом. Домашня робота.«Знаю і систематизую нову інформацію»-письмово

pptx
Додано
15 вересня 2022
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку