Презентація "Великодня писанка. Особливості колористики"

Про матеріал
Презентація розкриває зміст теми Великодньої писанки та особливості її колористики
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великодня писанка Особливості колористики 4 клас. Підготувала вчитель мистецтва. К З “Садовський ліцей” Лозівської міської ради Харківської області Панасенко Наталія Іванівна

Номер слайду 2

Великодня писанка. Великодні свята в Україні не уявити без писанки. З давніх-давен готуючись до Паски, фарбували, розписували яйця, і вони – у пасхальних кошиках, на святкових столах, у подарунках хресних батьків – були окрасою Великодня. А скільки радісних емоцій викликали змагання, в кого битка міцніша!

Номер слайду 3

Великодня писанка Ніхто й ніколи не встановлював якихось канонів в утворенні писанок. Це дійство було й залишається народною творчістю. Тут кожен може виявити і свій хист, і свою фантазію

Номер слайду 4

Таємниці української писанки: що означають знаки та символи на яйцяхhttps://dyvys.info/2019/04/28/tayemnytsi-ukrayinskoyi-pysanky-shho-oznachayut-znaky-ta-symvoly-na-yajtsyah/

Номер слайду 5

Види розписаних яєцьІснує чотири основних види: крапанки, дряпанки, крашанки та писанки. Кожен вид має свої особливості та правила виготовлення.

Номер слайду 6

Крашанки. Це найпростіший спосіб виготовлення фарбованих яєць. Раніше для їх приготування господині збирали лушпиння від цибулі та варили в ньому яйця (інколи для декору до яйця прив’язували листочки петрушки чи дрібні листочки смородини, які залишали на готовому яйці білі відбитки-листочки). Також як барвники використовувались відвари трав, кори дерев.

Номер слайду 7

Крапанки. На яйце наносять писачком воскові краплі та занурюють у світлу фарбу, потім знов ставлять цятки і занурюють в фарбу темнішого кольору. Коли на крапанці вже будуть цятки всіх бажаних кольорів, загальне тло вкривають темною фарбою (найчастіше темно-вишневою, темно-зеленою або чорною). Після цього віск розтоплюють над свічкою та обережно обтирають яйце від залишків воску м’якою тканиною…

Номер слайду 8

Дряпанка Якщо у вас немає під рукою писачка, то можна по експериментувати дряпанками. Берете крашанку темного кольору та занурюєте її в темну фарбу. Як яйце висохне наносите олівцем орнамент та продряпуєте його голкою (шилом чи цвяхом – що є в господарстві).

Номер слайду 9

Писанка. Це найскладніший у виготовленні варіант кольорових яєць, адже потребує майстерності, терпіння та часу. Спочатку олівцем промальовуються основні орнаменти, потім по цим лініям наносять писачком віск, після цього яйце занурюють у фарбу, розтоплюють віск, видаляють його та, за бажання, розписують орнаменти іншими кольорами (можна залишати й білими).

Номер слайду 10

Фарби для писанок. Колись фарби для писанок майстрині виготовляли власноруч. Наприклад, жовту фарбу отримували з кори яблуні-дички, яку відварювали та настоювали. Також жовтий колір давав відвар з гречаної соломи (відвар полови – бурий колір). Зелений колір отримували з полови конопляного насіння, а чорний – з лушпиння соняшника. Брунатний колір давало лушпиння цибулі. Для отримання червоного кольору настоювали звіробій.

Номер слайду 11

Кольори та їх значення. У писанкарстві найчастіше використовували 7 основних кольорів (червоний, жовтий, помаранчевий, зелений, вишневий, коричневий, чорний), але можливі й інші кольори (залежно від регіону кольорова гама писанок розширювалась).

Номер слайду 12

Червоний. Символізує добро, радість життя, для молоді – щасливий шлюб. За церковною традицією яйце червоного кольору є символом Воскресіння, жертовності, небесного вогню. Жовтий. Символ небесного світила (сонця), тепла та врожаю (колір стиглого зерна). Яйця цього кольору оберігали від злих сил та лихого. Також жовтий був кольором багатства. Зелений. Колір весни, воскресіння природи, надії та життя. Символізував пробудження природи від довгого зимового сну. Бурий, коричневий. Символізує землю та її приховану життєдайну силу.

Номер слайду 13

Чорний. Колір ночі, всього невідомого та таємного. Зазвичай використовується як тло, підкреслює силу інших кольорів. Він символізує нескінченність життя людини, буття після смерті. Білий. Колір чистоти, символ вирію (раю). Білі символи на писанці символізували безгрішне життя. Блакитний. Уособлював небо, повітря, воду, чистоту та здоров’я. На писанках він символізував насичення та небесну божественність.

Номер слайду 14

Практична робота. Створіть писанку зручним для вас способом.

Номер слайду 15

До зустрічі!

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 4 клас, Презентації
НУШ
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
377
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку