Презентація "Вейпінг - вплив на здоров’я людини"

Про матеріал
Наданий матеріал інформує учнів про негативний вплив електронних сигарет на здоров’я не лише того, хто парить, але й оточуючих; про ризик розвитку залежності від паління, набуття нових та ускладнення наявних захворювань; формує у підлітків якості сильної особистості та здатності протистояти індустрії вейпінгу; попереджує паління серед підлітків та учнівської молоді; виховує бережливе ставлення до свого здоров’я.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бердянський навчально-виховний комплекс «загальноосвітній навчальний заклад І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Зачепилівської селищної ради Зачепилівського району Харківської області ВЕЙПІНГ – вплив на здоров’я людини Підготувала заступник директора з НВР Олена Сливченко

Номер слайду 2

ВЕЙП Головним  скарбом  життя  є  не  землі,  що  ти  їх  завоював,  не  багатства,  що  їх маєш  у  скринях... Головним  скарбом  життя  є  здоров’я,  і, щоб  його зберегти, потрібно багато що знати.  (Авіцена) 

Номер слайду 3

ПРОБЛЕМА На даний час захоплення вейпінгом є дуже поширеним серед молоді, а також серед підлітків. Кількість споживачів електронних сигарет у світі невпинно збільшується - від близько 7 мільйонів у 2011 році до 35 мільйонів у 2020 році. Виникає питання, наскільки шкодить здоровʼю це захоплення.

Номер слайду 4

МЕТА ПРОЄКТА Дізнатися, що таке вейпінг, історію його виникнення Визначити основні хімічні речовини, що входять до складу рідини електронних сигарет, їх вплив на організм людини

Номер слайду 5

ЩО ТАКЕ ВЕЙПІНГ? Vaping - сленгове слово від англійського «vapor», дослівно можна перекласти як “ширяння”. Це відносно нове явище, яке вже велика кількість людей оголосила новою модою. Головним інструментом вейпінгу є електронна сигарета.

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ Людство набуло згубну звичку куріння ще в XVI столітті Сучасні засоби боротьби з куріням

Номер слайду 7

 Винахідником першого покоління електронних «сигарет» є китайський фармацевт Хон Лік, батько-винахідник електронної сигарети, творець і автор ідеї пристрою. Батько вченого був завзятим курцем з великим стажем. Все своє життя він намагався позбутися згубної звички. Але врешті-решт вона вбила його. Вмираючи від раку легенів, батько не припиняв палити. Сам будучи пристрасним курцем, Хон Лік, поховавши батька, вирішив будь-що-будь кинути палити. Страждаючи від мук сам і пам'ятаючи страждання вмираючого батька, Хон Лік задався метою винайти пристрій, який зробив би процес куріння менш шкідливим для курця. Так, народилася ідея про електронну сигарету.

Номер слайду 8

ХРОНОЛОГІЯ РОЗВИТКУ ВЕЙПОВОЇ ІНДУСТРІЇ • 2003р. – перша ЕС, в основі дії - принцип парогенератора • 2004р.– серійне виробництво -фабрикою «Ruyan», що означає «подібно диму»; • 2020р. масовий товар виготовляють на заводах Китаю, але під логотипами США або Європи.

Номер слайду 9

ЩО МИ ЗНАЄМО ПРО ЕЛЕКТРОННІ СИГАРЕТИ? Електронна сигарета - це пристрій, в якому в процесі куріння генерується пара, до складу сигарети входять пропіленгліколь, гліцерин і хімічні ароматизатори, які потрапляють в організм курця, при затягуванні і вдиханні генерується пара.

Номер слайду 10

ПРИСТРІЙ І ПРИНЦИП ДІЇ ЕЛЕКТРОННОЇ СИГАРЕТИ За кількістю вмісту нікотину ЕС поділяються на 4 види: High - високий рівень, Medium - середній, Low - низький, No - безнікотинові.

Номер слайду 11

ЯК ПРАЦЮЄ ЕЛЕКТРОННА СИГАРЕТА? Власник ЕС робить перше «затягування». Акумулятор починає виробляти електричний струм, подає його в випарник і на кінчик сигарети. У випарник надходить рідина з картриджа, перетворюється на пару і надходить в дихальні шляхи курця.

Номер слайду 12

ХІМІЧНИЙ СКЛАД КУРИЛЬНОЇ РІДИНИ У тютюновій сигареті більше 4000 хімічних з'єднань, а в димові від електронної сигарети більше 5000. Основні компоненти курильної рідини для ЕС: пропіленгліколь гліцерин, нікотин, ароматизатори.

Номер слайду 13

ПРОПІЛЕНГЛІКОЛЬ ГЛІЦЕРИН С3Н8О2 Розчиняє ароматизатори, створює ефект реальності. Концентрація в рідині 60% - 80%, в що в 500 - 1500 разів перевищує ГДК. Може викликати алергію і проблеми з диханням. Додається в ЕС для створення густої пари. Концентрація в рідині 10% -30%, а в паровому струмені 50%, що значно перевищує ГДК.Далеко не нешкідливий.

Номер слайду 14

НІКОТИН АРОМАТИЗАТОРИ Смак шоколаду: Vanillaextract, Linalool, 3-Methylcyclopentane-1,2dione, Tetramethylpyrazine, Acetylpyrazine, isobutyraldehyde, Ethanol, Methylbutyricacid, Vanillin, Undecalactone, Roseoil, Acetylpyridine, Propyleneglycol. C10H14N2 Масляниста рідина з гірким смаком. Викликає звикання, небезпечна для здоров'я. Картриджі No (безнікотинові), насправді містять цю речовину.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Разом з розвитком технологій на тютюновому ринку з’являються нові продукти — електронні сигарети та тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕНи), які виробники просувають як продукти «зниженого ризику». На фоні скорочення поширеності куріння звичайних сигарет ці вироби набувають усе більшої популярності, зокрема, серед найвразливішої аудиторії — підлітків та молоді. Таким чином куріння знову стає нормою, що становить неабиякі загрози для громадського здоров’я та благополуччя українців у цілому. Якими є реальні ризики для здоров’я від вживання електронних пристроїв для куріння? «Це модно, незвично, круто – парити вейп», –вважають підлітки. Їх манить та захоплює приємний аромат, замість сигаретного диму. Підлітки дуже швидко потрапляють під вплив оточення, хоча у них немає природної потреби в курінні.

Номер слайду 17

ЧИМ ШКІДЛИВІ ЕЛЕКТРОННІ СИГАРЕТИ? • ЕС не мають сертифіката ВООЗ; • Вміст нікотину в ЕС більше заявленого; • Пропіленгліколь викликає алергію і може блокувати дихання курця. • ЕС викликають нікотинову залежність у тих, хто не був курцем; • Імітація диму у вигляді пари дратує оточуючих; • Після переходу на ЕС не вдається кинути палити.

Номер слайду 18

РИЗИКИ ВЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ Тютюнові компанії, які займаються виробництвом електронних пристроїв для куріння, позиціонують їх як продукти «зниженого ризику», мовляв, у рідинах та стіках значно менше шкідливих домішок, ніж у звичайних сигаретах. Проте чи дійсно електронні ґаджети для куріння становлять меншу загрозу? Як демонструє звіт ВООЗ 2020 р., використання електронних сигарет із вмістом нікотину призводить до появи симптомів нікотинової залежності. У той час аерозоль е-сигарет — неважливо, з нікотином чи без нього — може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Причина криється у складі рідин е-сигарет: більшість з них містять токсичні речовини. Постійне вживання сприяє розвитку серцево-судинних, онкологічних захворювань, а також виникають проблеми із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Номер слайду 19

РИЗИКИ ВЖИВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ СИГАРЕТ Курити електронні сигарети шкідливо! Навіть, якщо вони не містять нікотин! Доведено, що куріння електронних сигарет підвищує ризики хронічних обструктивних захворювань легень, раку легень та серцево-судинних захворювань оскільки до їх складу входять хімічні речовини, такі, як важкі метали та канцерогени, гліцерин і пропіленгліколь. Окрім того, регулярне використання ароматизованих рідин, особливо солодких, також може створювати серйозні ризики для здоров’я. Адже багато з цих рідин є подразниками, що призводять до запалення дихальних шляхів, можуть сприяти розвитку пухлин, роблять організм сприятливим до вірусних захворювань.

Номер слайду 20

Позиції різних держав і організацій щодо використання електронних сигарет Французьке агентство за санітарним наглядом радить утриматися від вживання ЕС. Департамент США: ЕС завдають шкоди здоров'ю не менше ніж звичайні. У пристроях виявлені небезпечні токсини: канцероген нітрозамін і отрута - діетиленгліколь. В Кореї приголомшені аналізом: виявлено10 токсинів, невідповідності в маркуванні. В Бразилії, Канаді, Данії, Ізраїлі, Туреччині, Норвегії, Австралії, Уругваї, Йорданії, Італії, в деяких штатах Америки – Заборона!!!

Номер слайду 21

ЕС - це новий виток наркоманії. ЕС містять «помірно небезпечні речовини» в жахливих концентраціях. Деякі речовини цитотоксичні. Заборонити твердження, що ЕС послаблюють шкоду куріння. Секретаріат Рамкової Конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну закликає сторони Конвенції законодавчо регулювати продаж та використання е-сигарет Заборонено курити електронні сигарети у всіх громадських місцях. Верховна Рада ухвалила Закон №466-Ix та зареєструвала законопроєкт 2813, в якому пропонується заборонити продаж електронних сигарет та тютюнових виробів молодим людям до 21 року, а також запровадити небрендовані упаковки сигарет і заборонити їх рекламу в магазинах та проєкт закону № 4358 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну». ВООЗ УКРАЇНА

Номер слайду 22

ШКІДЛИВІСТЬ ЕЛЕКТРОНОК Досліди над організмом

Номер слайду 23

Не тіште себе ілюзіями, що електронні сигарети дозволять, і зберегти шкідливу звичку, і шкоди не завдадуть.

Номер слайду 24

ДЯКУЮ! БУДЬМО ВСІ ЗАВЖДИ ЗДОРОВІ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Гирун Людмила Олександрівна
    Дякую. Хороша розмова із старшокласниками вийшла з Вашим матеріалом.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дерев'янко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Романенко Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Пащенко Ольга Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Игоревна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Атмажова Наталя Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Діброва Аліна
    Матеріал якісно поданий, заголовок і зміст презентації відповідають темі.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
ppt
Додано
20 квітня 2021
Переглядів
17029
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку