Виховний захід «QUEST на Різдво»

Про матеріал
Виховний захід «QUEST на Різдво» мета якого закріпити знання дітей про зимові свята, розширити знання про світогляд українського народу; розвивати пам'ять, уважність учнів, логічне мислення, колективну творчу активність, формування в учнів уміння працювати в команді, швидкості реакції в неординарних ситуаціях, вміння гідно вести суперечку; виховувати любов і пошану до історичного минулого України, бажання дотримуватись традицій та зберігати обряди наших предків, формувати національну свідомість учнів шляхом вивчення традицій українського народу, виховання волі до перемоги та поваги до суперника.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Виховний захід «QUEST на Різдво»

 

 

 

Підготувала викладачка

ДНЗ «Мелітопольський професійний аграрний ліцей»

 Горбачова Юлія Валеріївна

 

Виховний захід «QUEST на Різдво»

Мета: закріпити знання дітей про зимові свята, розширити знання про світогляд українського народу; розвивати пам'ять, уважність учнів, логічне мислення, колективну творчу активність, формування в учнів уміння працювати в команді, швидкості реакції в неординарних ситуаціях, вміння гідно вести суперечку; виховувати любов і пошану до історичного минулого України, бажання дотримуватись традицій та зберігати обряди наших предків, формувати національну свідомість учнів шляхом вивчення традицій українського народу, виховання волі до перемоги та поваги до суперника.

  Підготовка до гри:

- за кілька днів до проведення заходу формуються команди учнів. 

- готуються картки із завданнями для команд;

Час проведення: на перервах

Оголошення!!!

Увага! «Різдвяний QUEST»

У будівлі корпусу №2 приховано  запитання. Ваша мета, виконавши завдання, дізнатися місце зберігання наступного конверта. Переможців чекають призи!

ХІД ЗАХОДУ

Змагання проводяться у 6 етапів. У день проведення, вчитель роздає підказки, де знайти завдання 1 етапу. Підказку щодо завдань наступних етапів учні отримують, за умови правильного виконання попереднього.

Найактивніші учасники отримують призи.

Привітальне слово вчителя, що таке квест і яке його головне завдання.

Любі друзі, учні наші

Ми вже добре про це знаєм,

Що звемося українці,

Й українських предків маєм.

Батько, мати, брат, сестричка,

І всі інші члени роду-

Всі належать до одного

Українського народу.

Бо родитись українцем -

Це велика честь і слава,

Рідний край свій полюбити-

Найважливіша з усіх справа.

Але щоб землю цю

Міцно й щиро покохати,

Треба все про неї

Добре вивчити, пізнати.

Сьогодні у нас не просто виховний захід, а квест. Квест (англійське “quest” - пошук) - один з основних жанрів ігор, що вимагають від гравців рішення розумових інтелектуальних завдань по темі квест-гри, нестандартне мислення і кмітливість. Квест спрямований на оволодіння навичками вирішення поставлених завдань, вміння швидко орієнтуватися в різних предметних областях, виховує прагнення до перемоги. Квест, як відомо, - це командна гра-пригода і я сподіваюся, що ви будете сьогодні:

(К – кмітливими,

 В – веселими,

 Е – енергійними,

 С – старанними,

 Т – творчими).

  1. станція «Різдвяна граматика»

Завдання Вітаю! Ви розпочинаєте квест. Трохи з вікіпедії про квест: якщо перекласти слово «quest» з англійської, то це буде означати «шукати щось». Люди починали захоплюватися подібними речами досить давно, коли ще не було Інтернету. Гравцям необхідно було виконувати певні завдання, зазначені на папері.  Щоб виконати завдання,  пропоную гру «Різдвяна граматика».  Перед вами комбінації букв. Вам потрібно скласти з них назви різдвяних свят. Слово, яке не є назвою різдвяного свята, вкаже на місце зберігання   конверта №2.

Завдання

Відповідь

ВІВСРЕТЧЯ

 

ЕХАДОРЩОВ

 

ОЗРВДІ

 

ЙРІКЕ

 

ЯМОКИЛА

 

НАМАЛКА

 

ЯВСАЛИ

 

 

 Відповіді: Святвечір, Водохреща, Різдво, КІРЕЙ, Миколая, Маланка, Василя.

2 станція «ЛОГІЧНА»

Завдання  Якщо ви зараз тримаєте цього листа, то ви на вірному шляху. І так, дайте відповіді на поставлені питання, і взявши з кожного слова-відповіді зазначену букву, ви складете слово-пароль. З цим паролем зверніться до наступного кабінету. В кінці завершення квесту на вас чекає сюрприз. Не бійтеся труднощів і нехай вам допоможуть  знання та кмітливість! Бажаю успіхів!!!

Питання:

1. Із зерна якої рослини готують обов’язкову обрядову страву на Свят-вечір (З відповіді візьміть другу літеру)

2.Як одним словом можна назвати царів, що за переказами, принесли дари новонародженому на Різдво?  (З відповіді візьміть першу літеру)

3.Який обрядовий предмет є обов’язковими на Коляду?                                                                                        (З відповіді візьміть останню літеру)

4. Назвіть свято яким закінчуються зимові святки (З відповіді візьміть першу літеру)

5.Назвіть обов’язкову обрядову страву на Свят-вечір. (З відповіді візьміть першу літеру)

6.Назвіть свято від якого починаються  зимові святки  (З відповіді візьміть останню літеру)

Відповідь: 1) Пшениця (Ш);  2)  Волхви (В); 3)  Зірка (А);  4)  Йордані (Й); 5)  Кутя (К);  6)  Різдво (О).

Відповідь: ШВАЙКО.

3 станція «Шифрограма»:

Завдання Молодці! Ви робите вірні кроки. Для читання шифрограми використайте український алфавіт, замінивши цифру на відповідну літеру в алфавіті. Замінюючи числа на літери українського алфавіту, ви дізнаєтеся,  як можна назвати дідух – останній обжинковий сніп, що ставили на   Різдво, з огляду на його основну функцію. Відгадавши цю відповідь, ви дізнаєтесь місце зберігання наступного конверта.

19

2

7

21

12

4

 

 

 

 

 

 

Відповідь: оберіг 

4 станція «Дешифровщик»

Завдання Вітаю! Ви ще на крок наблизилися до завершення квесту. Ваше завдання в таблиці знайти 3 слова, що заховалися. Читати слова можна в будь-якому напрямку, крім діагонального. В завданні вказується місце знаходження наступного завдання.

К

А

З

О

К

О

И

К

С

Т

Л

Н

М

И

Д

Я

Д

Е

Т

О

 

Відповід: колядник, коза, МЕТОДИСТ

5 станція «РАХУНКОВА»

Завдання  Привіт! Ви майже наблизилися до завершення квесту. Залишилося кілька завдань, щоб отримати нагороду. І так, наступне завдання: відгадавши це число, ви дізнаєтесь місце зберігання наступного конверта.

Загальновідомий факт, що усі християнські свята тісно пов’язані з язичницькими. Дізнайтеся, які християнські свята відповідають язичницьким народження  Місяця та народження Води. Порахувавши суму, ви дізнаєтесь місце зберігання наступного конверта.

Відповідь: народження  Місяця - 14 січня (14 січня - Св. Василя та Маланки) та народження Води – 19 січня (19 січня – Йордань (Водохреще)).  14 + 19 += 33. Кабінет № 33

6 станція «ПРИЗОВА»

Вітаю!!!1приз

Вітаю!!! 2 приз

Вітаю!!! 3 приз

Заключне слово вчителя. Дорогі діти! Вітаємо Вас з прийдешніми

новорічними святами. Бажаємо Вам, щоб ці святкові хвилини залишилися з вами і в будень. Хай завжди в ваших сім’ях буде радість, взаєморозуміння, мир і злагода.

Список використаних джерел:

1.Гирина, Н. П. Різдвяні святки [Текст] : [сценарій : 9–11 кл.] / Н. П. Гирина // Виховна робота в школі. – 2012. – № 12. – С. 21–25.

2.Горбань, О. Вечори на хуторі біля Диканьки [Текст] : сценарій різдвяних зустрічей у родинному колі / О. Горбань // Шкільний світ. – 2017. – № 21. – С. 19–23.

3.Гузовська, А. Святкове частування [Текст] : Різдвяні та новорічні страви різних країн / А. Гузовська // Шкільний світ. – 2006. – № 46. – С. 13-15.

4.Демиденко, М. В. Чарівне мереживо зимових свят [Текст] / М. В. Демиденко, О. А. Большакова // Вихователю ГПД. Усе для роботи. – 2017. – № 12. – С. 44–47.

5.Долінська, Ю. Віншуємо вас колядою! [Текст] : [сценарій свята] / Ю. Долінська // Розкажіть онуку. – 2012. – № 21/22. – С. 49–51.

6.Іванчук, З. Із Різдвом Христовим! [Текст] : Сценарій дитячого вертепу / З. Іванчук // Шкільний світ. – 2007. – № 41. – С. 17-19.

7.Кизименко, О. Коляд, Коляд, Коляда у віконце загляда... [Текст] : виховний захід для учнів 5–7-х класів / О. Кизименко // Шкільний світ. – 2018. – № 13. – С. 22–24. – Бібліогр. в кінці ст.

8.Кобицька, Г. І. Урок-концерт "Різдвяні свята" [Текст] : [сценарій] / Г. І. Кобицька // Початкове навчання та виховання. – 2008. – № 34. – С. 23-24.

9.Корольова, Р. В. Щедрий вечір, добрий вечір, добрим людям на здоров'я [Текст] / Р. В. Корольова // Позакласний час. – 2018. – № 12. – С. 55–56.

10.Кошкіна, І. Різдвяна супервечірка [Текст] : Святковий вечір для молодших підлітків / І. Кошкіна // Шкільний світ. – 2005. – № 25-28. – С. 38.

11.Крутій, І. Ю. Зимові свята в Україні: традиції, звичаї, обряди [Текст] : виховна година для учінв 3–4-х класів / І. Ю. Крутій // Початкове навчання та виховання. – 2017. – № 31/32. – С. 67–74.

12.Кучерява, Н. М. Свято Різдва в українській родині [Текст] : [масовий захід] / Н. М. Кучерява // Шкільний бібліотекар. – 2016. – № 1. – С. 46–47. – Бібліогр. в кінці ст.

13.Магомедова, Т. Д. Зимові свята: Різдво та Новий рік [Текст] : [позакласний виховний захід] / Т. Д. Магомедова // Англійська мова та література. – 2015. – № 34/36. – С. 87–90.

14.Майданник, Т. Свято Різдва Христового : сценарій свята [Текст] / Т. Майданник // Відкритий урок: розробки, технології, досвід. – 2009. – № 1. – С. 70-72.

Електронний ресурс:

https://osvita.ua/school/lessons_summary/outschool/33167/

https://naurok.com.ua/vihovna-godina-dlya-uchniv-5-klasu-tradici-svyatkuvannya-rizdva-103067.html

https://super.urok-ua.com/vihovna-godina-zimovi-svyata-v-ukrayini-traditsiyi-svyatkuvannya/

https://www.slideshare.net/HelenGolovina/ss-77197524

https://slovnyk.ua/index.php?swrd

http://ovadne.licey.org.ua/news/14-22-48-28-12-2019/

http://dspu.edu.ua/ddpu/biblioteka/pro_biblioteky/bibliohrafichni_spysky/Kolyada%20yde,%20radist%20vede!.htm

https://internatschool.io.ua/s2623886/vihovniy_zahid_zimovi_svyata_tradicie_i_pobut_ukraenskogo_narodu

 

 

 

docx
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
2604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку