Презентація "Видатні вчені-хіміки Галичини"

Про матеріал
Дана презентація містить біографії вчених-хіміків Галичини. Можна використовувати під час проведення предметного тижня хімії у школі, позакласної роботи із здобувачами освіти, а також як джерело додаткової інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Видатні вчені-хіміки Галичини»«Хіміки — це ті, хто насправді розуміють світ. » Лайнус Полінг

Номер слайду 2

Фрідріх Рохлєдер – перший професор хімії

Номер слайду 3

Фрідріх Рохлєдер (1819-1874) – докт. медицини, перший проф. хімії у Технічній академії, відомий австрійський вчений, один із засновників фітохімії і структурної хімії. Народився в сім’ї аптекаря у Відні. З 1836 р. студіював медицину у Віденському університеті, де і залишився працювати після завершення навчання. Тут уже в 23-річному віці отримав докторський ступінь. Пізніше стажувався у Юстуса фон Лібіха в Ґессені, розвиваючи його ідеї застосування хімії у фізіології та сільському господарстві, захоплювався біологією. У 1845 р. Ф. Рохлєдер на запрошення намісника Галичини графа Ф. Стадіона очолив кафедру хімії у Львові. Тут облаштував хімічну лабораторію, зібрав колекцію мінералів. Викладав загальну хімію і застосування хімії у тих галузях хімічної промисловості, які були розвинуті у Галичині.

Номер слайду 4

Досліджував властивості рослинних речовин, опублікував статтю “Питання фітохімії (Beiträge zur Phytochemie)” у Відні в 1847 р., а наступного року у віці 29 років став членом Віденської академії наук. У 1848 р. був учасником революційних подій у Львові, очолював загін студентів академії, які вступили в Народну гвардію. Після пожежі в академії перейшов працювати у Празький, а потім Віденський університет, де, працюючи професором, виявив натуральні барвники (алізарин, пурпурин, лакмус, кверцитрин), став одним із засновників концепції гомології та ненасичених сполук.

Номер слайду 5

Рудольф Ґюнсберґ – перший професор хімічної технології

Номер слайду 6

Рудольф Герман Ґюнсберґ (1823–1879) – докт. філософії, перший проф. хімічної технології, засновник викладання і наукових досліджень у галузі хімічної технології в академії. Походив із родини торгівців з містечка Підкамінь біля Бродів. Вищу освіту отримав у Віденському політехнічному інституті (1848-1852), потім два роки працював у хімічній лабораторії в університеті Бреслау (зараз Вроцлав). З 1854 до 1856 р. працював на посаді маґістра в Гамбурґській гімназії, де одночасно очолював хіміко-технологічну лабораторію. У Львові, обійнявши посаду асистента, у 1957 р. вперше підготував і став викладати курс хімічної технології органічних і неорганічних речовин. Облаштував існуючу хімічну лабораторію новими приладами та апаратами, організував нову лабораторію хімічної технології, впровадив методи аналізу у навчальний та науковий процес. Досліджував технологію горілки та спирту, перероблення солей (способи очищення сольових розчинів від солей маґнію), властивості нафти, взаємодію каучуків з білком тощо. З 1863 р. Р. Ґюнсберґа перевели на посаду ад’юнкта.

Номер слайду 7

У 1864 р. отримав ступінь доктора у Єнському університеті. З 1972 р. очолив новостворену кафедру хімічної технології. У 1874-1876 р.р. був деканом школи технічної хімії. Заснував спільно з однодумцями товариство і школу гуральників, видавав ґазету, присвячену цим питанням. Написав і видав власним коштом “Підручник з виробництва спирту”. Його праці публікували у центральноєвропейських, англійських, американських і скандинавських наукових журналах. Був членом Галицького господарського товариства. Похований на Личаківському цвинтарі.

Номер слайду 8

Авґуст Фройнд

Номер слайду 9

Авґуст Фройнд (1835-1892) – докт. філософії, проф. хімії, відомий австрійський хімік-органік. Народився в сім’ї аптекаря у Кентах на Краківській землі. Студіював фармацію у Львові, а потім у Ляйпціґу. З 1858 р. працював асистентом у Львівському університеті, де отримав докторський ступінь. Потім з 1861 р. працював учителем ґімназії в Тернополі, а з 1869 р. – проф. Реальної школи у Львові. У 1872 р. очолив кафедру загальної і аналітичної хімії Технічної академії і став першим деканом школи технічної хімії. Досліджував бродильні процеси, склад і властивості  нафти, синтез і структуру кетонів тощо. Його праці про одержання триметикарбінолу, триметиленового спирту з гліцерину, про природу кетонів, фенілсірчисту і фенілсірчану кислоти та інші опубліковані у тогочасних австрійських і німецьких часописах. Найбільшими досягненнями проф. Фройнда стало відкриття синтезу циклопропану взаємодією 1,3-дибромпропану з натрієм (ця реакція з 1881 р. названа його ім’ям) і встановлення його структури, а також розроблення методу одержання кетонів і хлорангідридів за допомогою хлорорганічних сполук. Був авторитетним педагогом і науковцем, його п’ять разів обирали деканом і тричі ректором Політехніки.

Номер слайду 10

Юліан Медведський

Номер слайду 11

Юліан Медведський (1845-1918) – докт. філософії, перший українець-професор Технічної академії, відомий геолог і петрограф, дослідник родовищ солей, нафти та інших корисних копалин у Галичині, громадський діяч. Народився у родині службовця в Перемишлі. Після закінчення ґімназії з 1864 до 1869 р. навчався на природничому факультеті Віденського університету, потім працював геологом у державному геологічному управлінні. У 1873 р. очолив кафедру мінералогії і геології у школі технічної хімії в Технічній академії, де пропрацював 39 років. Організував геологічну лабораторію та мінералогічний музей, започаткував регулярні геологічні експедиції, зібрав велику колекцію гірських порід і мінералів, яка була однією із кращих у Європі. Вивчав нафтові та соляні родовищ Карпатського реґіону. За результатами досліджень опублікував близько 100 наукових праць, підготував і видав низку підручників з мінералогії, петрографії, геології, причому частину з них своїм коштом.

Номер слайду 12

Був одним із засновників і дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка, членом-співзасновником Польського товариства природознавців ім. Коперніка, дійсним членом Краківської академії здібностей, почесним членом Геологічного товариства в Санкт-Петербурзі, членом-кореспондентом Віденського геологічного закладу, членом Крайової гірничої ради тощо. Багато років редагував журнал “Kosmos”. Його тричі обирали деканом і тричі ректором. За час каденції ректором організував гірничі і металургійні курси та нафтовий відділ, ініціював створення трьох дослідницьких станцій: нафтової, керамічної і механічної. В знак подяки і визнання заслуг йому першому Львівська політехніка присвоїла звання Почесного професора, а невдовзі також вперше разом з п’ятьма іншими достойниками, серед яких була Марія Склодовська-Кюрі, – звання доктора honoris causa. На схилі літ проф. Медведський подарував НТШ свою наукову бібліотеку з понад 2000 томів, а свої заощадження у сумі 50 тисяч австрійських крон заповів на розвиток українського шкільництва, будову гуртожитків, стипендії біднішим студентам.

Номер слайду 13

Броніслав Павлевський

Номер слайду 14

Броніслав Павлевський (1852-1917) – докт. філософії, проф. хімічної технології, різнобічний польський вчений, автор численних праць у галузях органічної хімії, гірничо-геологічній, пивоварінні та ін. Народився у Волові на Плоцькій землі, закінчив ґімназію у Варшаві, навчався у Варшавському університеті. Працював асистентом у Сільськогосподарсько-лісовому інституті в Пулавах (1877-1879), а потім повернувся у Варшавський університет. У 1881 р. переїхав до Львова, де став працювати на кафедрі хімічної технології Політехнічної школи асистентом. Після габілітації з хімічної технології був призначений у 1883 р. завідувачем кафедри, яким перебував до 1917 р. Розширив викладання технології неорганічних, органічних і харчових продуктів. Відомі його роботи в галузях органічної хімії (про органічні кислоти і ароматичні сполуки, сечовину, тіосечовину, про залежність кольору сполук від їх будови тощо), гірничо-геологічній (аналіз цинково-олов’яних руд, озокериту з Трускавця, мінеральних вод з Буська, галицького каоліну і торфу, соленосної бохенської формації тощо), пивоварінні, хімічному обробленні деревини, шкіри та ін.

Номер слайду 15

У 1886-1891 роках керував Крайовою дослідницькою нафтовою станцією, де вивчав склад, властивості і технології перероблення нафти та озокериту, опублікував низку праць на цю тему, видав підручник, отже став засновником системних наукових досліджень у галузі нафтоперероблення в Політехнічній школі. Тричі був обраний деканом факультету технічної хімії і двічі ректором. Був членом Крайової промислової комісії і Крайової гірничої ради, радником м. Львова і головою міської технічної комісії, членом і одним з керівників Політехнічного товариства у Львові та Польського товариства природознавців ім. Коперніка, багаторічним редактором журналу “Czasopismo Techniczne”.

Номер слайду 16

Роман Залозецький

Номер слайду 17

Роман Залозецький-Сас (1861–1918) – докт. філософії, проф. надзв., засновник української науки про нафтоперероблення, громадський діяч. Народився в родині греко-католицького священника у м. Болехові. Навчався у школах в Стрию, Чернівцях, Кремсі (Австрія); студіював хімію спершу у Віденській, а потім (1882-1884) у Львівській політехніках. Після закінчення навчання розпочав наукову і навчальну діяльність на посаді асистента кафедри хімічної технології, де під керівництвом проф. Павлевського захистив докторську дисертацію. З 1888 до 1916 р. був приватним доцентом з технології нафти і озокериту, а з 1891 до 1916 р. керував Крайовою дослідницькою нафтовою станцією. У 1905 р. став титулярним надзвичайним професором. Водночас з 1887 до 1914 р. працював професором хімії Торгівельної академії у Львові. Розробив теоретичні і технологічні основи нафтопереробної справи, став одним із засновників геохімії нафти, здобув репутацію провідного науковця з технології нафти не лише в Австро-Угорщині, а й у цілій Європі, тривалий час був представником французьких і англійських нафтових фірм у Галичині. Теоретичні розробки успішно застосовував на практиці. Лише з питань технології нафти опублікував за неповними даними 106 наукових праць, написав підручник, зініціював створення і тривалий час редагував часопис “Nafta”.

Номер слайду 18

Завдяки великій працездатності та всебічній ерудиції Р. Залозецького призначали і обирали на відповідальні посади у державних та громадських організаціях – був членом Віденського патентного управління, судовим експертом, членом Залізничної ради, послом до Галицького сейму, почесним британським консулом у Львові, радником Міністерства громадських робіт у Відні, член-кореспондентом Російського технічного товариства в Санкт-Петербурзі тощо. Створював у Галичині українські наукові та господарські організації. Був дійсним членом Наукового товариства ім. Шевченка, засновником і першим директором Торгівельної школи при “Просвіті”, головою товариства “Сільський господар”, очолював Українське технічне товариство, де зосередив роботу на захист української мови в технічних установах Галичини. Значний вклад Р. Залозецького у розвиток української термінології в нафтовій галузі.

Номер слайду 19

Стефан Нементовський

Номер слайду 20

Стефан Нементовський (1866-1925) – докт. філософії, проф. хімії, відомий польський хімік-органік. Народився у Жовкві на Львівщині. Хімію студіював спершу у Львівському університеті, а потім у Берліні і Мюнхені. Докторську дисертацію захистив у 1886 р. в Ерланґенському університеті, габілітувався у 1888 р. у Політехнічній школі Львова. Потім 4 роки був приватним доцентом, а в 1892-1925 роках професором звичайним, завідувачем кафедри загальної і аналітичної хімії. Основним напрямком його наукових досліджень були синтез і властивості гетероциклічних сполук. Головними здобутками стали: реакція конденсації ароматичних о-амінокислот з кислотними амідами (реакція Нементовського), вивчення похідних антрахінону, одержання нових похідних 2,5-нафтиридину. Був авторитетним ученим – членом Академій наук у Кракові і Варшаві, президентом Польського товариства природознавців ім. Коперніка, керівником математично-природничого відділу Польського наукового товариства у Львові. Його тричі обирали ректором і тричі деканом.

Номер слайду 21

Тадедуш Кучинський

Номер слайду 22

Тадеуш Францішек Кучинський (1890-1945) – докт. техн. наук. проф., засновник хімічної інженерії у Польщі. Народився у Станіславові. Навчання в ґімназії розпочав у м. Хирові, а завершив у Львові. У 1909-1913 роках студіював хімію на факультеті технічної хімії Львівської політехнічної школи. Після завершення навчання за відмінні успіхи отримав крайову стипендію на наукове стажування у Німеччині, Франції та Бельгії протягом 1913-1914 років. Однак наукову кар’єру перервала війна – у 1915-1918 роках як австрійський підданий служив в армії. Після війни працював у нафтовій галузі на керівних посадах – спершу (1919-1920 р.р.) очолював станцію з видобування нафти у Модричу, а потім (1920-1922 р.р.) керував науково-дослідницькою лабораторією Дрогобицької фабрики мінеральних олив “Polmin”. У 1922-1924 роках став головним хіміком і технічним директором фабрики “Азот” у Явожні, де, вочевидь, зустрівся з І. Мосціцьким. З 1924р. перейшов на роботу у Львівську політехніку. Тут викладав окремі предмети, а з 1926р. очолив кафедру хімічної технології І і технічної електрохімії спочатку як заступник професора. У 1927 р. габілітувався з хімічної неорганічної технології і в 1928 р. його призначили проф. надзвичайним, а у 1936 р. – звичайним. Був деканом хімічного факультету. Опублікував близько 50 праць, отримав низку патентів і став визнаним експертом в області розділення нафтових емульсій. У 30-х роках став співзасновником Союзу інженерів-хіміків Польщі, членом Польського хімічного товариства, ініціатором створення і головним редактором часопису “Przegląd Chemiczny“. Розвинув новий у Польщі напрям – хімічну інженерію.

Номер слайду 23

Вацлав Лесьняньський

Номер слайду 24

Вацлав Лесьняньський (1889-1956) – докт. техн. наук, проф., польський хімік. Народився у Теребовлі на Тернопільщині. Вищу освіту здобув на факультеті технічної хімії Політехнічної школи у Львові. Стажувався у Німеччині. З 1910 р. став працювати асистентом на кафедрі хімічної технології у проф. Павлевського, де отримав ступінь доктора технічних наук. Тривалий час був одним з найближчих співробітників проф. Мосціцького у спілці “Metan”. Після війни паралельно з роботою на кафедрі працював науковим консультантом на фабриці барвників у м. Зґєжу (Лодзьке воєводство). Від 1920/21 н.р. викладав хімічну органічну технологію, а у 1923 р. габілітувався на доцента з цього предмету. Восени 1923 р. була створена кафедра хімічної технології ІІІ (органічної промисловості), яку він очолив у ранзі проф. надзвич. а з 1929 р. – проф. звич. Напрямом його наукових досліджень був синтез барвників, штучних матеріалів, вивчення поверхнево-активних речовин. Розробляв також технології перероблення нафти і природного газу. Два рази був деканом факультету.

Номер слайду 25

Едвард Сухарда

Номер слайду 26

Едвард Сухарда (1891-1947) – докт. техн. наук, проф., польський хімік. Народився в Бережанах на Тернопільщині. У 1908 р. закінчив реальну школу у Львові, після чого студіював хімію (1908-1912) у Політехнічній школі. Із 1912 до 1919 р. працював з перервами асистентом кафедри загальної і аналітичної хімії на факультеті технічної хімії, де під керівництвом проф. Нементовського у 1914р. захистив докторську дисертацію. Під час І Світової війни був мобілізований до австрійської армії, працював на фабриці вибухових речовин як технічний офіцер. У листопаді 1918 р. брав участь в українсько-польських боях у Львові – керував саперними майстернями. У 1920 р. габілітувався з загальної і аналітичної хімії, після чого у ранзі заступника професора очолив кафедру загальної хімії на новоствореному сільськогосподарсько-лісовому факультеті. У 1921 р. став професором надзвичайним, а в 1923 р. – звичайним. У 1923/24 н.р. був обраний деканом. Із 1925 р. очолив кафедру органічної хімії на хімічному факультеті. Був деканом цього факультету і 2 рази ректором Політехніки. Досліджував синтез органічних гетероциклічних сполук та методи аналізу органічних сполук. За їх результатами опублікував 42 праці. Був членом Краківської академії вмінь і членом-кореспондентом Академії технічних наук у Варшаві, членом-засновником Польського хімічного товариства і членом Польського наукового товариства у Львові.

Номер слайду 27

Дмитро Толопко

Номер слайду 28

Дмитро Толопко (1912-1990) – докт. хім. наук, проф. Народився у Львівській області, закінчив (1939) хімічний факультет ЛПІ за спеціальністю інженер-хімік. Був залишений при інституті, працював асистентом кафедри органічної хімії як до ІІ світової війни, так і після неї. У 1955 р. захистив кандидатську дисертацію. У 1958 р. очолив наукову групу першої у ЛПІ Про­блемної лабораторії нових матеріалів. З 1965 до 1974 років керував кафедрою технології основного органічного і нафтохімічного синтезу, яку й організував. У 1972 р. захистив докторську дисертацію, а з 1973 р. – професор. Займався вивченням рідинно-фазових процесів автоокиснення вуглеводнів, з’ясуванням кінетики цих процесів й виділенням проміжних продуктів. Під його керівництвом було захищено 29 кандидатських дисертацій. Автор 150 наукових праць і 11 винаходів. Проф. Толопко був талановитим педагогом і науковцем, взірцем шляхетного і принципового українського вченого-хіміка, навколо якого групувались національно свідомі викладачі та студенти.

Номер слайду 29

Віктор Яворський

Номер слайду 30

Віктор Яворський (1937-2016) – докт. техн. наук, проф. Народився у Турківському районі на Львівщині. У 1959 р. після закінчення з відзнакою ЛПІ працював на кафедрі технології неорганічних речовин інженером, асистентом, навчався в аспірантурі, захистив канд. дисертацію (1966), обіймав посади ст. викладача, доцента, а з 1969 до 2016 р. – зав каф. загальної хімічної технології, яку створив і на якій організував підготовку фахівців з технології неорганічних речовин і технічної електрохімії. Працював заступником декана (1966-1971 рр.) і деканом (1971-1974 рр.) хіміко-технологічного факультету. У 1973 р. захистив докт. дисертацію, з 1977 р. професор. Науковий напрям досліджень – комплексне перероблення сірковмісної, калійної і фосфорної сировини, відходів виробництв з розробленням економічно доцільних і екологічно безпечних технологій. Значну увагу приділяв утилізації шкідливих викидів, вторинної сировини кольорових і рідкісних металів. Створив і очолював наукову школу “Хімія і технологія сірки”. Частину розроблених процесів впровадив у виробництво. Був автором 2 монографій, 7 підручників, 3 посібників, понад 850 наукових праць, 140 винаходів. Підготував 6 докторів і 47 кандидатів наук.

Номер слайду 31

Був активним громадським діячем – головою Львівської обл. орг. ВХТ ім. Менделєєва, одним з ініціаторів і організаторів у Львові асоціації “Зелений світ”, співголовою Народного руху ЛПІ, керівником секції хімії і хімічних технологій Західного наукового центру, членом багатьох учених, наук.-метод. рад різного рівня тощо. Нагороджений багатьма відзнаками та почесними грамотами, стипендіат Державної стипендії видатним діячам науки. Заслужений діяч науки і техніки України, Почесний професор Львівської політехніки і Україн­ського державного хіміко-технологіч­ного університету.

Номер слайду 32

Борис Черняк

Номер слайду 33

Борис Черняк (1934-2017) – докт. хім. наук, проф. Народився у Львівській області. Закінчив (1957) хімічний факультет Львівського університету ім. Івана Франка за спеціальністю фізико-хімік. З 1957 до 1961 р. – керівник групи Центральної заводської лабораторії Грозненського хімкомбінату, а з 1961 по 1966 р. – старший науковий співробітник Бориславського філіалу організації п/я 702. Кандидатську дисертацію захистив у 1964 р. З 1966. до 1973 р. – старший науковий співробітник Інституту фізико-органічної хімії і вуглехімії АН УРСР при Донецькому науковому центрі АН УРСР. У 1970р. захистив докт. дисертацію. З 1973 до 1995р. – зав. каф. загальної хімії ЛПІ. З 1974 до 1990 р. – декан хіміко-технологічного факультету. У 1974 р. йому присвоєно вчене звання професора кафедри загальної хімії, а в 1984 р. нагороджений знаком “Відмінник освіти України”. Основні напрямки наукової роботи – кінетика, механізм, реакційна здатність молекул і вільних радикалів у гомолітичних реакціях та гетерогенний каталіз в реакціях окиснення олефінів. За результатами наукових досліджень опублікував понад 300 наукових праць, одержав 60 авторських свідоцтв СССР і патентів України.

Номер слайду 34

Євген Мокрий

Номер слайду 35

Євген Мокрий (1934-2001) – докт. хім. наук, проф. Народився на Львівщині. У 1957 р. закінчив з відзнакою ЛПІ. Був залишений на кафедрі, працював асистентом, ст. викладачем, доцентом, а з 1983 до 2001 р. – зав. каф. технології основного органічного і нафтохімічного синтезу (з 1996 р. технології органічних продуктів). У 1967 р. захистив канд., а у 1987 – докт. дисертації. Професор з 1988 р. У 1967-1971 р.р. був заступником декана, а у 1977-1992 р.р. – деканом факультету технології органічних речовин. Науковий напрям досліджень – теоретичні основи створення високоефективних ініціюючих і каталітичних систем та процесів селективних перетворень органічних сполук з метою одержання мономерів і полімерів. Автор 3 монографій, 2 навчальних посібників, підручника, 300 наукових праць, 40 авторських свідоцтв на винаходи та патентів України. Під його керівництвом захищено 1 докторську і 24 кандидатські дисертації. З 1992 р. – заслужений діяч науки і техніки України, дійсний член Наукового товариства ім. Шевченка і Академії інженерних наук України. У молоді роки вміло поєднував навчальну і наукову роботу зі спортом. Так, у 1958 р. став майстром, а в 1962 – Почесним майстром спорту з важкої атлетики. За свою спортивну кар’єру був десятикратним чемпіоном та рекордсменом всесоюзних студентських ігор. Ним встановлено 118 рекордів Львівщини з важкої атлетики.

Номер слайду 36

Дякую за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
22 жовтня 2022
Переглядів
536
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку