Презентація "Видатні військові України"

Про матеріал
Презентація знайомить учнів з видатними військовими діячами України, різних історичних часів. Описи та портрети особистостей розташовуються в хронологічному порядку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИДАТНІ ВІЙСЬКОВІ ДІЯЧІ УКРАЇНИВчитель Халепа Ольга Володимирівна

Номер слайду 2

перший український гетьман, засновник першої Запорозької Січі на острові Мала Хортиця, котра мала стати форпостом захисту проти татаро-османських нападів. Дмитро Вишневецький «Байда»

Номер слайду 3

Кошовий Отаман Запорізької Січі і усього Війська Запорізького Іван Сірко (1605-1680)

Номер слайду 4

Олена Степанів (1892-1963) перша жінка-офіцер у світі. У 22 роки ця дівчина вже стала живою легендою в Галичині у запеклих боях із росіянами. Командир жіночої чоти Легіону Українських Січових Стрільців. Відзначилася у боях за гору Маківку. У 1915–17 перебувала в російському полоні.

Номер слайду 5

Гетьман П. Сагайдачний зробив з Війська Запорізького силу, з якою рахувалися усі сусіди!

Номер слайду 6

Северин Наливайко легендарний провідник козацького повстання 1594-1596 років у Річи Посполитій.

Номер слайду 7

Петро Франко (син Івана Франка) - учасник національно-визвольних змагань 1914-1920 рр.(зокрема, військовий льотчик УГА), в ранзі поручника командував сотнею Легіону УСС, під час листопадових боїв з кулеметною сотнею знаходився на Високому Замку.

Номер слайду 8

«Гетьман Остафій Дашкевич».. Перший Кошовий отаман та гетьман Війська Запорізького в 1508 році. Зібрав з Дніпровських островів розпорошених людей, організував їх у єдину військову силу, установив єдину зброю - вогнепальну та шаблю, поділив на полки та сотні.

Номер слайду 9

Іван Сулима, Гетьман нереєстрових запорозьких козаків. Організатор і учасник визначних походів в Крим та Османську імперію проти татар і османів, одержав від папи Павла V золоту медаль. Страчений поляками (відрубано голову, потім чвертовано).

Номер слайду 10

Симон Петлюра. У генеральному секретаріаті УНР займав посаду, аналогічну міністру оборони. Керував військами УНР після повалення гетьмана, а потім очолював Директорію під час війни з більшовиками у 1919-1920 роках. Після поразки виїхав за кордон, де його вбили у Парижі в 1926 році нібито на знак помсти проти єврейських погромів в Україні. Хоча є версії про більшовицький слід убивства.

Номер слайду 11

Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії,. Загинув 5 березня 1950 року у бою із загоном радянських спецслужб. Незламний борець за волю України, він протягом двадцяти п’яти років був активним учасником та провідником визвольного руху. Роман Шухевич - український політичний і державний діяч, військовик. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів.

Номер слайду 12

Євген Коновалець. Відомий військовий діяч часів революції та засновнику ОУН. був серед засновників однієї з найбільш боєздатних одиниць УНР - підрозділу Січових стрільців. Брав участь у звільненні Києва в березні 1918 року, потім у поваленні гетьмана Скоропадського, керував січовими стрільцями у війні проти більшовиків у 1919 році. Після поразки революції емігрував, а в 1929 році у Відні став засновником Організації українських націоналістів. На основі якої у майбутньому виникла Українська повстанська армія. У 1938 році в Роттердамі Євгена Коновальця вбив агент радянських спецслужб

Номер слайду 13

Святослав Ігорович(бл. 942-972)Давньоруський князьзайнявши київський престол, Святослав значно розширив володіння Давньоруської держави на північному сході і розгромив багатовікового ворога Русі — Хозарський каганат. Під владою Києва виявилися волзькі болгари, землі в нижній течії Волги, Таманський та Керченський півострови (Тмутаракань). А оскільки приєднаними територіями проходили головні торговельні шляхи, це посилило економіку Стародавньої Русі. Святослав успішно воював з Візантією.

Номер слайду 14

Данило Галицький(1201-1264)Його князювання припало на драматичні події — нашестя монголо-татар. Данилові довелося вести тонку політику, щоб уберегти свої землі від повного розорення. Він здійснив далеку поїздку в ставку хана Батия, де отримав гарантії безпеки Галицько-Волинської держави.

Номер слайду 15

Богдан Хмельницькийочолив перше успішне козацьке повстання, метою якого була незалежність українських земель. Він — перший гетьман української держави, що відокремилася від Речі Посполитої.

Номер слайду 16

Андрій Володимирович Снітко25.01.1996 – 20.08.2014)Рядовий батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Азов» ГУМВС України у Київській області. Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка»

Номер слайду 17

Звання Герой України (09 вересня 2016, посмертно)Олександр Миколайович Лавренко(09.03.1983 – 21.07.2014)Командир танкової роти, 93-тя окрема механізована бригада (ЗСУ)

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. федлюк василь
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, профільний, для юнаків) 10 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
3 вересня 2019
Переглядів
8315
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку