Презентація "Види образотворчого мистецтва"

Про матеріал
Презентація створена з метою кращого засвоєння знань з видів образотворчого мистецтваю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образотворче мистецтво. Вступ.

Номер слайду 2

Що таке образотворче мистецтво?Образотво́рче мисте́цтво — мистецтво відображення сущого у вигляді різних образів, зокрема таких як художні образи на площині (графіка, малярство) та в просторі (скульптур). Мистецтво – вираження найглибших думок найпростішим способом.

Номер слайду 3

Види образотворчого мистецтва. Образотворче мистецтво зображує не тільки зорові образи, але й розкриває духовний світ людини. Без мистецтва, без вміння перетворювати в образи свої турбування, вміння сприймати переживання інших, переживання природи – душевний світ стане порожнім і не буде тієї великої сили, що зігріває холодні розуми, робить їх теплими і людяними.

Номер слайду 4

Види образотворчого мистецтва: Артіхектура. Живопис. Скульптура. Графіка. Декоративно-ужиткове мистецтво. Дизайн

Номер слайду 5

Архітектура. Архітектура — це мистецтво зводити будинки і споруди, забудовувати території комплексами будівель різного призначення відповідно до сучасних технічних можливостей, конструкцій і матеріалів. За призначенням архітектуру поділяють на типи:: житлова, суспільно-громадська(культові будівлі, видовищні, адміністративні), промислова( виробничі транспортні торгівельні споруди). Складовою частиною архітектури є садово-паркове мистецтво – оформлення парків, скверів, бульварів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Живопис. Живопис – вид образотворчого мистецтва, пов’язаний з подачею візуальних образів, шляхом нанесення фарб на тверду або гнучку основу; створенням зображень за допомогою цифрових технологій; а також твори мистецтва, виконані такими способами. За призначенням та особливостями художнього виконання живопис поділяється на монументальний, декоративний та станковий.

Номер слайду 8

Монументальний живопис. Монументальному живопису властиве філософсько-епічне розуміння дійсності, суспільно-значимий зміст, масштабність задуму, громадянський пафос, високий лад образів, звернення до великої колективної аудиторії тощо. Монументальний живопис тісно пов’язаний з архітектурою, підпорядковується архітектурній споруді, створюючи синтез – органічну єдність різних видів мистецтв в межах єдиного художнього твору.

Номер слайду 9

Декоративний живопис. Декоративний живопис призначений для прикраси, входячи до складу архітектурного ансамблю або до творів декоративно-ужиткового мистецтва. Отже, термін відноситься до орнаментальних розмалювань та композицій, що не мають самостійного значення; панно, орнаментальне підкреслення функцій предмету або оточення великих настінних сцен.

Номер слайду 10

Станковий живопис. Станковий живопис (від слова станок, мольберт, на який ставиться приготовлена основа – картон, дошка, полотно для малювання картин) об’єднує твори самостійного значення, не пов’язані з архітектурним ансамблем. Їх можна переносити, зберігати в житлових приміщеннях, установах, музеях.

Номер слайду 11

Техніки та види живопису. Техніки та види живопису: олія, темпера, емаль, живопис по штукатурці (фреска та а секко), граттаж, клеєвий живопис, восковий (енкаустика, воскова темпера), живопис керамічними та силікатними фарбами, акрил та різноманітні змішані техніки.. Туш, пастель, гуаш, акварель – в окремих випадках можуть розглядатись і як графіка. Техніки живопису практично невичерпні. Все, що лишає на чомусь будь-який слід, в образному понятті є живописом.

Номер слайду 12

Жанри живопису. Жанри живопису: архітектурний, анімалістичний, декоративний (декораційний, алегоричний, монументальний і т.д.), історичний (батальний, документальний та ін.), культовий (релігійний, міфологічний...), побутовий (натюрморт, пейзаж, портрет...), абстрактний, безпредметність.

Номер слайду 13

Скульптура. Скульптура - один з видів образотворчого мистецтва, який художньо відтворює навколишній світ за допомогою об’ємної форми. На відміну від живопису й графіки, скульптура об’ємна і її можна розглядати з різних боків, вона тривимірна, як речі, що нас оточують у повсякденному житті.

Номер слайду 14

Графіка. Графіка (грец. γραφικος - «письмовий», від грец. Γραφω - «пишу» ) - вид образотворчого мистецтва, що використовує в якості основних образотворчих засобів лінії, штрихи і плями (колір також може застосовуватися, але, на відміну від живопису, тут він відіграє допоміжну роль). Залежно від призначення графіка поділяється на кілька видів: Станкова графіка (малюнок, гравюра, лубок)Книжкова графіка (ілюстрації, віньєтки, заставки, буквиці, обкладинка, суперобкладинка і т. п.)Журнальна і газетна графіка. Комп'ютерна графіка. Мініатюра (варіант книжкової графіки)промислова графікаІ деякі інші види графіки.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Декоративно-ужиткове мистецтво. ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВЕ мистецтво – це мистецтво, що відповідає за створення художніх виробів, які мають практичне застосування, а також художня обробка (оздоблення) побутових предметів ( меблів, тканин, знарядь праці, одягу, посуду та іншого). Спільними рисами прадавнього декоративно-прикладного мистецтва у різних культурних регіонах світу були стилізація та магічне спрямування.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дизайн. Дизайн — це творча діяльність людини, яка займається художнім конструюванням у будь-якій із галузей людської діяльності. Дизайн — художнє конструювання предметів побуту, формування гармонійного предметного середовища, створеного засобами промислового виробництва, для забезпечення найкращих умов праці, побуту та відпочинку людей. Дизайн, як творчий процес, поділяють на:— художній дизайн — створення речового світу суто з погляду естетики сприйняття (зовнішні прояви форми);— технічну естетику — науку про дизайн, яка враховує всі аспекти, перш за все, конструктивність, функціональність, комфортність експлуатації виробу тощо. Також дизайн поділяється на три основні види: промисловий, графічний, дизайн середовища. Окремо виділяють таке явище, як арт-дизайн.

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Світлана Олегівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пильцова Наталія Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
Додав(-ла)
Вусань Аліна
Додано
23 січня 2023
Переглядів
6204
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку