Презентація "Види теплопередачі"

Про матеріал

Презентація демонструє і полегшує процес викладання даної теми протягом усіх етапів уроку. Слайди відображають ключові поняття теми. Вказано перелік задач, що розвязуються на уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види теплопередачі: теплопровідність, конвекція, випромінювання

Номер слайду 2

Чому неможливо точно оцінити температуру тіла за допомогою відчуттів? (Відчуття тепла у кожної людини різні.)Що являє собою температура тіла? Термометр? Їх види.(Фізична величина, яка показує ступінь нагрітості тіла. Термометр-прилад для вимірювання температури. Спиртові, ртутні. )Що таке реперні точки? Назвати реперні точки шкали Цельсія. (Температура танення льоду, 0º С; температура кипіння води, 100ºС.)Чому частинки речовини мають потенціальну енергію? Чому завжди мають кінетичну енергію? (Вони знаходяться на певній відстані одна від одної і перебувають у безперервному русі.)Що називають внутрішньою енергією тіла? Від чого залежить внутрішня енергія тіла? (Енергія руху і взаємодії частинок, з яких складається тіло. Від температури тіла. )Чому людина, вимірюючи температуру власного тіла, повинен тримати термометр кілька хвилин? (Щоб між тілом людини і рідиною в термометрі встановилася теплова рівновага.)Що можна сказати про внутрішню енергію тіла, температура якого підвищилася? (Внутрішня енергія тіла збільшується.)

Номер слайду 3

Чому і як змінюється внутрішня енергія пилки під час розпилювання колоди? На підставі чого ви так думаєте? (Внутрішня енергія збільшується за рахунок виконання роботи. В результаті тертя пилки об колоду.)Чому швидко ковзаючи вниз по жердині або канату, людина може обпекти руки? (Внутрішня енергія збільшується за рахунок виконання роботи.)У який спосіб змінюється внутрішня енергія тіл у таких випадках: 1) Під час тертя гоночного автомобіля об повітря. (Виконання роботи.) 2) У процесі нагрівання деталі у термічній печі. (В результаті теплообміну.) 3) Під час обробки заготовок на токарному станку. (Виконання роботи.)Чому після входження у щільні шари атмосфери більшість метеоритів згоряють? (В результаті тертя, виконання роботи.) Для чого, перш ніж налити в склянку крутого окропу, в неї спочатку опускають ложку? (Стінки склянки не встигають розширитися при різкому нагріванні. Металева ложка має велику теплоємність, вона швидко нагрівається , забираючи частину тепла із окропу, що дозволяє склянці прогрітися поступово. )

Номер слайду 4

Теплопровідність - це процес передачі тепла від одних частин тіла до інших, який зумовлений хаотичним рухом частинок речовини і не супроводжується перенесенням речовини.style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 5

Запитання до класу• Наведіть приклади використання теплоізоляторів у побуті й техніці. (Дерев’яні або пластмасові ручки на каструлях, сковорідках, пластикові вікна, теплоізоляція труб водяного опалення. )• Чому глибокий пухкий сніг охороняє озимі від вимерзання? (У снігу є проміжки повітря, яке є хорошим теплоізолятором.) • Чому вислів «шуба гріє» неправильний? (Не «гріє», а зберігає тепло тіла, оскільки між волокнами шуби є проміжки повітря, яке є хорошим теплоізолятором.)• Чому дно і стінки металевої сковороди на вогні розжарюються, а дерев’яна ручка залишається практично холодною? (Дерево погано проводить тепло.)• Чому можна обпалити губи, якщо пити чай з металевого кухля, і чому цього не трапляється, коли ми п’ємо його із порцелянової чашки? (Метали є кращими провідниками тепла, ніж порцеляна.)• Чому вовняний светр «тепліший» за бавовняний? (Між волокнами вовни є велика кількість повітряних проміжків, а повітря є хорошим теплоізолятором.)• Чому розпечене тіло у воді остигає швидше, ніж на повітрі? (Вода краще проводить тепло, ніж повітря.)• Чому металева ванна на дотик здається нам холоднішою, ніж бавовняний рушник? (Між волокнами рушника є проміжки повітря, яке є поганим провідником тепла, порівняно з металами.)• Що роблять перед тим, як налити у склянку окріп? Чому опущена в нього металева ложка охороняє склянку від розтріскування? (Металева ложка є хорошим провідником тепла, внаслідок чого вона забирає частину тепла і вода охолоджується.)

Номер слайду 6

Конвекція – вид теплопередачі, що здійснюється шляхом перенесення теплоти потоком рідини або газу (і не може твердими тілами).style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 7

ЗадачіДе краще розмістити посудину з водою, щоб швидше її нагріти: над нагрівником, під нагрівником чи збоку від нього? Відповідь обґрунтуйте. (Над нагрівником, оскільки холодна вода в посудині знаходиться знизу.)Де краще розмістити посудину з водою, щоб швидше охолодити її за допомогою льоду: на льоду, під льодом чи збоку? Відповідь обґрунтуйте.( Під льодом, оскільки тепла вода піднімається вгору, а холодна опускається донизу в результаті конвекції. )

Номер слайду 8

Випромінювання – це вид теплопередачі, при якому енергія передається за допомогою електромагнітних хвиль.(При цьому речовини не існує.)style.text. Decoration. Underline

Номер слайду 9

Розв’язування задач. Чому в холодному приміщенні насамперед мерзнуть ноги? (Холодне повітря важче теплого і опускається вниз.) Коли людині буде тепліше: коли вона одягне три тонких сорочки чи одну товсту? (Три, між ними є шар повітря, який є хорошим теплоізолятором.)Чому забруднений сніг тане швидше? (Темний сніг краще поглинає сонячну енергію і швидше нагрівається.)

Номер слайду 10

Чому вночі, коли небо безхмарне, грунт охолоджується сильніше? (Внаслідок випромінювання з поверхні грунту нижні шари повітря нагріваються і піднімаються вгору. На їх місце опускається холодне повітря, яке не може вже бути нагріте охолодженою землею. Хмари стримують ці конвекційні потоки.) Більшість птахів перед висиджуванням пташенят вистеляють гніздо пухом. Чому? (Пух має багато повітря, яке є хорошим теплоізолятором.)Повітря в класі нагрівається через стіни, через відкрите вікно, через скло (а в зимовий час — від батарей центрального опалення). З яким видом теплопередачі ми стикаємося у кожному випадку? (Конвекція.)

Номер слайду 11

Чому Сонце не може передавати енергію Землі шляхом конвекції і теплопровідності? (Тому що між ними існує безповітряне середовище.) Чому батареї центрального опалення завжди розташовують у нижній частині приміщення, а кватирки для провітрювання — у верхній? (Це пов’язане з тим , що тепле повітря завжди знаходиться вгорі, а холодне- знизу.)Що являють собою вітри? (Рухи потоків повітря під час конвекції.) У якій футболці менш спекотно влітку — у білій чи чорній? (У білій, вона найменше поглинає всі види випромінювання.) Чи можна в термосі зберегти холодними продукти? (Так, у термосі між стінками є проміжок повітря, яке є хорошим тепло ізолятором.)

Номер слайду 12

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
Додано
30 березня 2018
Переглядів
5845
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку