Презентація відкритоо уроку

Про матеріал
Допомогти учням цілісно уявити проект вивчення нової теми, організувати діяльність учнів по вивченню та первинному закріпленню історичних фактів виникнення та розвитку макраме, дати початкові відомості про технологію плетіння, способи кріплення ниток для початку роботи, навчити підбирати матеріали для виготовлення виробу в техніці макраме, кріпити нитки на основу, розраховувати необхідну кількість матеріалів, знань про прилади, інструменти та матеріали, що використовуються для роботи в цій техніці, правил безпечної роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Короткі відомості з історії виникнення макраме. Інструменти та матеріали для плетіння макраме. Кріплення ниток. Найпростіші вузли в макраме.

Номер слайду 3

Ознайомити учнів з новою темою, організувати діяльність учнів по вивченню та первинному закріпленню історичних фактів виникнення та розвитку макраме, дати початкові відомості про технологію плетіння, способи кріплення ниток для початку роботи, навчити підбирати матеріали для виготовлення виробу в техніці макраме, кріпити нитки на основу, розраховувати необхідну кількість матеріалів, знань про прилади, інструменти та матеріали, що використовуються для роботи в цій техніці, правил безпечної роботи.

Номер слайду 4

1. Ознайомити учнів з історією виникнення техніки вузликового плетіння. 2. Навчити підбирати необхідні матеріали для виготовлення конкретного виробу, розраховувати необхідну кількість матеріалів, дотримуватись правил безпечної роботи при використанні інструментів під час плетіння, санітарно-гігієнічних вимог.

Номер слайду 5

«Ознайомлення з матеріалами, інструментами та обладнанням для плетіння. Кріплення ниток до основи. Вивчення най простішого прийому макраме - простого ланцюжка»

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Форма і метод проведення – фронтальне усне опитування.

Номер слайду 8

Так, ви вже вмієте і шити, і в'язати, і вишивати, і кроїти, і готувати, і вирізати . Але світ декоративно-ужиткового мистецтва такий багатомірний, що всі ці види робіт тільки маленька його частинка. А щоб розширити ваші знання я хочу познайомити вас ще з одним видом декоративно-ужиткового мистецтва – макраме.

Номер слайду 9

1.Історія виникнення макраме. 2.Інструменти та матеріали для виготовлення виробів технікою макраме. 3.Техніка плетіння: способи кріплення ниток (з практичним закріпленням теоретичного матеріалу)

Номер слайду 10

1. Історія виникнення макраме. Що ж таке макраме? Макраме –– це техніка вузликового плетіння, яка базується на зав’язуванні різних по формі та кількості ниток, які використовуються, вузлів. Вузли ми з вами вміємо зав’язувати з раннього дитинства і робимо це майже механічно. Питання до дітей: Давайте пригадаємо, де без вузлів не обійтись?

Номер слайду 11

1. Історія виникнення макраме. Що ж таке макраме? Макраме –– це техніка вузликового плетіння, яка базується на зав’язуванні різних по формі та кількості ниток, які використовуються, вузлів. Вузли ми з вами вміємо зав’язувати з раннього дитинства і робимо це майже механічно. Питання до дітей: Давайте пригадаємо, де без вузлів не обійтись?

Номер слайду 12

А ще існують професії де неможливо обійтися без вузлів. Це і рибалки, і чоботарі, і моряки, і пожежники. А від правильності зав’язаного вузла хірургом залежить життя людини. Історія вузликового плетіння налічує тисячоліття. Цікаво, що і зараз живуть деякі види людиноподібних мавп, які при будівлі свого житла в кронах дерев зав’язують ліани вузлами. Метод проектів На сьогодні ви повинні були підготувати невеличкі проекти про історію виникнення макраме.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

В ДРЕВНЬОМУ ЄГИПТІ В ДРЕВНІЙ ГРЕЦІЇ НА РУСІ В ІРАНІ

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

В наш час вироби з макраме дуже популярні. Вони прикрашають інтер’єри, в цій техніці виконують одяг, аксесуари до нього, всілякі дрібнички.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Макраме дає безліч можливостей для творчості. Сама техніка плетіння не складна і не потребує особливого обладнання. Навчитися плести зможе кожний, хто має бажання, терпіння, старанність, фантазію. А зараз давайте ознайомимось з деякими вузлами, що використовують наші сучасники для створення різних гарних речей. Більшість з них ми також будемо вивчати на уроках в рамках нашої теми.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Для плетіння підходять будь-які нитки, мотузки, шнури, тасьма тощо .

Номер слайду 44

Рекомендації по використанню різних видів ниток. Слабо скручені ворсисті нитки призначені для створення настінних панно (портретів, пейзажів) з різноманітною фактурою: гладкою, рельєфною, пушистою та ворсистою водночас. Складніше працювати з нитками, що ковзають . Вузли з них зразу розв’язуються, тому їх треба затягувати достатньо сильно. До того ж кінці таких ниток розплітаються під час роботи, та, щоб цього запобігти, їх перед використанням змазують клеєм або зав’язують з них вузлики, а у синтетичних ниток оплавляють вогнем.

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Для плетіння виробів необхідно мати такі інструменти та пристосування . Іноді в якості основи для плетіння використовують спинку стільця або крісла, паличку, гілку дерева, дерев’яні або металеві спиці, п’яльця, дерев’яні ложки, кільця з металу, пластмаси тощо. Дуже часто нитки кріплять просто на додаткову нитку. Шпильки призначені для тимчасового фіксування ниток під час плетіння. Вони повинні бути довгими, міцними, з великими скляними або металевими головками. Крючки будуть в нагоді, коли треба сховати кінці ниток. Клеєм інколи підклеюють кінці ниток після закінчення роботи.

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Технологія "Мікрофон" Якою повинна бути довжина ниток для початку роботи? Чи можна застосувати якусь формулу для таких розрахунків?

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Завдання: Перед початком кожного виду робіт, ми завжди говоримо про правила безпечної роботи та санітарно-гігієнічні вимоги. Складіть будь ласка перелік тих правил та санітарно-гігієнічних вимог, яких необхідно дотримуватися при виконанні робіт в техніці макраме.

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Кріплення ниток на основу можна виконати в один із способів : - замочком вперед; - замочком назад; розширене кріплення кріплення репсовим вузлом. Нарізані нитки можна кріпити до дерев'яної чи пластмасової планки, рейки, кільця, а також до товстої нитки, дроту та ін.

Номер слайду 53

Кріплення ниток замочком вперед. Візьміть нитку. Складіть нитку навпіл, покладіть її на основу петлею вгору. Перегніть петлю назад за основу. Протягніть в петлю обидва кінці нитки та затягніть петлю. Кінцями вниз. Самоконтроль: горизонтальна перекладинка петлі буде на лицьовому боці набору.

Номер слайду 54

Кріплення ниток замочком назад. Візьміть нитку. Складіть нитку навпіл, покладіть її під основу петлею вгору. Перегніть петлю вперед за основу. Протягніть в петлю обидва кінці нитки та затягніть петлю. Кінцями вниз. Самоконтроль: горизонтальна перекладинка петлі буде на виворотньому боці набору.

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Тепер коли ви навчилися кріпити нитки, ми з вами ще навчимося виконувати самий простий вузол в макраме одностороння петля. Односторонню петлю ще називають «гвинт» або «вузлик в кружочок». Після плетіння цього вузла шнурок починає закручуватися спіралькою. Дивлячись якою рукою вам буде зручно працювати , в цю сторону і буде закручуватися шнурок. У ході плетіння не всі нитки виконують однакову функцію. Нитки, навколо яких плетуть, виконують роль основи, а нитки, якими плетуть вузли — це робочі нитки. Зараз я роздам вам інструкційні картки і ви будете виконувати цей вид плетіння.

Номер слайду 59

Одну нитку туго натягнути, а другою накидати петлі, як показано на схемі. Та нитка, якою роблять петлі, повинна бути в 4 рази довше другої нити. Можна односторонню петлю плести не тільки навколо однієї нитки, але і навколо пучка ниток. Вузликові ланцюжки часто використовують у поясах, панно, а також ними виплітають торочки, коли роботу закінчено і треба оформити край виробу. Виконання вузла Навісити на основу дві нитки довжиною по 1 м (робоча нитка довша за вузликову у 6 - 8раз). Натягнути вузликову нитку 2 правою рукою. Нитку 1 накинути на вузликову нитку зверху, протягнути в петлю, пропустити робочу нитку під вузликову та протягнути в петлю . Повторювати п. п. 2,3. Утворюється ланцюжок, який вигинається вліво. Поміняти руку та на двох інших нитках виконати правосторонній ланцюжок.

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Бесіда. 1.Розкажіть про матеріали для плетіння в техніці макраме. Наведіть приклади їх застосування. 2.Назвіть способи кріплення ниток на основу. 3.Як можна розрахувати довжину ниток для плетіння?

Номер слайду 62

Макраме – вид декоративно-ужиткового мистецтва, що має досить давню історію. Макраме багато разів переживало підйоми та падіння інтересу до нього. В наш час особливого шику набувають вироби, зроблені своїми руками – hand-made. Мистецтво макраме переживає нову хвилю популярності та визнання, велика кількість людей зробили його своїм хобі. Домашнє завдання. Підготувати матеріли, пристосування, інструменти для плетіння з урахуванням знань, отриманих на уроці.

Номер слайду 63

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Анікіна Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
3 лютого 2019
Переглядів
2684
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку