Презентація "ВИДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. МІНЕРАЛЬНІ РЕСУРСИ. ВИДОБУВАННЯ КАМ’ЯНОГО ВУГІЛЛЯ,НАФТИ ТА ПРИРОДНОГО ГАЗУ В УКРАЇНІ "

Про матеріал

Додана презентація має за мету пояснити учням особливості мінерально-сировинної бази України та розвиток гірничодобувної промисловості, а також її розміщення... Увага акцентується на видобутку кам`яного вугілля, нафти та природного газу

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА 3. ВИДОБУВНА ПРОМИСЛОВІСТЬМІНЕРАЛЬНІ РЕСУРСИ. ВИДОБУВАННЯ КАМ’ЯНОГО ВУГІЛЛЯ,НАФТИ ТА ПРИРОДНОГО ГАЗУ В УКРАЇНІ Курс «Україна і світове господарство»Підручник «ГЕОГРАФІЯ» C. Г. Кобернік, Р. Р. Коваленко§ 17.

Номер слайду 2

Пригадайте!1. Які ресурси називають мінеральними? На які групи за призначенням вони поділяються? 2. Які бувають гірські породи за походженням? 3. Як пов’язане розміщення різних за походженням мінеральних ресурсів з будовою земної кори? 4. Які вам відомі гірські породи, що використовуються як паливно-енергетичні ресурси? 5. Як забезпечена Україна різними видами паливно-енергетичних ресурсів?

Номер слайду 3

1. Як відбуваються шахтний та кар’єрний видобуток мінеральних ресурсів? Порівняйте їх за собівартістю, безпечністю та екологічністю. 2. На які чинники у своєму розміщенні зорієнтовані центри нафтопереробної промисловості?

Номер слайду 4

Використання мінеральних ресурсів та їх господарська класифікація. Мінеральні ресурси, або корисні копалини, є основою для розвитку головної сфери матеріального виробництва – промисловості. Більшість їх видів належить до вичерпних та невідновлюваних (мал. 60, ст.96). Протягом тривалого періоду, від епохи Середньовіччя до промисловихреволюцій XVIII–XIX ст., основу мінерально­сировинної бази людства становили переважно руди металів, а саме: мідь, золото, залізо, срібло, олово, свинець, ртуть. Крім того, досить широкий попит був на виробне й коштовне каміння. З середини XX ст. у зв’язку з розвитком науково-­технічного прогресу мінерально-сировинна база значно розширилася. Символами нашого часу стали кольорові метали: алюміній, титан, кобальт, берилій, літій та інші речовини, без яких неможливо уявити розвиток найсучасніших виробництв. Щорічно зростає на 10–15% попит у високотехнологічному виробництві на рідкісноземельні метали: церій, лантан, скандій, самарій, європій, ітрій, тулій, лютецій та інші. Відкриті наприкінці ХVІІ ст., вони одержали назву через те, що помилково вважалося, що їх вміст у земній корі є малим. Зростає видобуток благородних металів.

Номер слайду 5

Класифікація мінеральних ресурсів за призначенням

Номер слайду 6

Нині найбільше використовують понад 200 видів мінеральної сировини, в тому числі в Україні близько 50. За використанням розрізняють паливноенергетичні (горючі), рудні (металічні) та нерудні ресурси. Паливноенергетичні корисні копалини використовують для одержання теплоти таенергії. З рудних виплавляють метали. Серед нерудних виокремлюють хімічну, технічну та будівельну сировину.

Номер слайду 7

Ресурсозабезпеченість. Природні ресурси розміщені на планеті нерівномірно. Розміщення і структуру окремих видів ресурсів вивчає географіяприродних ресурсів. Вона дає їм економічну оцінку, визначає ресурсозабезпеченість, а також розглядає питання їх відновлення, раціонального використання та охорони. Ресурсозабезпеченість – кількісне відношення між обсягом відомих запасів природних ресурсів та розмірами їх використання. Отже, забезпеченість ресурсами залежить, з одного боку, від їх запасів, а зіншого, від обсягів і темпів їх використання. Для визначення, на скільки роківвистачить тих чи інших видів природних ресурсів, користуються формулою: Ресурсозабезпеченість = Відомі запаси ресурсу/ Обсяги використання (роки)

Номер слайду 8

Якщо ресурсозабезпеченість обчислюють у роках, то це дає уявлення, на скільки їх вистачить за сучасних темпів використання. Наприклад, відомі світові запаси усіх видів паливних ресурсів оцінюють у 14,81 трлн тонн. За сучасного рівня видобутку їх вистачить більш ніж на 1000 років. Але через зростаючі обсяги використання ресурсозабезпеченість може скоротитися у кілька разів. Проте запаси різних видів паливних ресурсів неоднакові.

Номер слайду 9

Практична робота1. Обчисліть ресурсозабезпеченість світу нафтою, якщо її достовірні поклади оцінюють у 239,8 млрд тонн, а щорічні обсяги використання становлять 4 220,6 млн.тонн.2. Обчисліть ресурсозабезпеченість світу природним газом, якщо його розвідані запаси становлять 201,139 трлн м³, а щорічні обсяги використання – 3 566,249 млрд м³. 3. Обчисліть ресурсозабезпеченість світу кам’яним та бурим вугіллям, якщо їх сумарні розвідані запаси становлять 891 531 млн тонн, а щорічні обсяги видобутку – 7 896,4 млн тонн.

Номер слайду 10

Закономірності поширення мінеральних ресурсів.

pptx
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку