Презентація з трудового навчання - "Виготовлення українського віночка"

Про матеріал

Презентація про український віночок як оберіг. Мета: розширити знання про українські обереги; дати поняття про звичаї та обряди, пов'язані з плетінням українського віночка; ознайомити учнів із символічними значеннями квітів та кольорів стрічок, що входять до складу традиційного українського вінка, навчити виготовляти квіти зі стрічок та виплітати віночки із них; розвивати пам'ять, увагу, фантазію, естетичні смаки; виховувати любов до рідного краю, спадщини предків, пошани до народних традицій.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер – клас «Мелодія українського віночка» Підготувала Ластенко А.І.. вчитель початкових класів Маріупольської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів №61

Номер слайду 2

Український віночок Віно́к — головний убір з листя, бадилля, гілок і квітів, має форму обруча. Мав спочатку обрядове, релігійне значення. Пізніше — загальнонародний символ дівування: втратити вінок — в народі, у піснях означає позбутися дівування. Тому право носити вінки мають тільки незаміжні дівчата.

Номер слайду 3

В Україні вінки мали сонячну символіку. Дівчина у вінку асоціювалася з сонцем, яке сходить. Також це символ слави, перемоги, святості, щастя, успіху, миру, сонця, влади, цнотливості, молодості, дівоцтва.

Номер слайду 4

Легенда про вінок Йшла дівчина по калину. Зустрів її парубок і каже : «Знімеш вінок - моя будеш». Не веліла матуся знімати віночок, але парубок був гарний, говорив красиво, а ласкавий погляд зігрівав серце. Зняла дівчина віночок, а парубок перетворився на страшного дідька і забрав її до себе. Тому кажуть, що вінок оберегіє від нечистої сили.

Номер слайду 5

Для українського народу здавна традиційним оберегом був вінок. Зображення вінків було на одязі, скатертинах, рушниках, досить часто його використовували як елемент декорування будинку. І, звичайно, він є незмінним атрибутом свята Івана Купала, що відзначається 7 липня.

Номер слайду 6

Ці схеми допоможуть зрозуміти техніку плетіння вінка, оздоблення виробів. Сьогодні ці традиції, на жаль, забуваються. Я ж пропоную, ну, якщо не відновити їх, то хоча б згадати, як, з яких квітів і для чого плетуть віночки.

Номер слайду 7

Виготовляють традиційний український вінок з 12 квітів: деревій, барвінок, мальва, калина, безсмертник, незабудка, чорнобривці, любисток, волошка, ромашка, червоний мак, хміль.

Номер слайду 8

Одне із найпочесніших місць у вінку займає деревій. Це досить невибаглива рослина, вона росте всюди, куди занесе вітер її насіння. А тому вважається символом нескореності і непоборності.

Номер слайду 9

Ромашка — символ здоров'я, добра і ніжності. Говорять, що у вінку вона повинна бути між гронами калини та хмелем.

Номер слайду 10

Уособленням краси, молодості, сили і здоров'я вважається волошка. Розташовуватися вона повинна обов'язково біля любистку.

Номер слайду 11

Квіти безсмертнику означають здоров'я. На вигляд вони маленькі, не дуже примітні, але їх користь для людини є надзвичайно великою.

Номер слайду 12

З легенд та пісень відомо про чудодійні властивості любистку. Його кидали в купіль дитини, аби довго жила, була милою. А ще в народі побутує думка про любисток як приворотне зілля.

Номер слайду 13

Калина була і залишається символом дівочої краси, чистоти.

Номер слайду 14

Незайвим буде вплести до вінку і чорнобривці. Тоді дівчина буде чорнобривою і надзвичайно гарною.

Номер слайду 15

Українська традиція визначає кілька рослин для освячення. Серед них — червоний мак, що став символом дівочої краси, щирих, чистих почуттів.

Номер слайду 16

Не можна уявити українського віночка без барвінку. Він став справжнім символом вічного життя, міцного кохання і шлюбу. До того ж барвінок захищає він нечистої сили.

Номер слайду 17

Цвіт вишні та яблуні – це символ материнської любові.

Номер слайду 18

Мальва, Ружа, Півонія – символ віри, надії і любові.

Номер слайду 19

Остання рослина символізує розум. Хміль оспіваний в багатьох легендах і піснях.

Номер слайду 20

Символіка кольору стрічок у вінку . . . . . . . . . . . . .

Номер слайду 21

Символіка кольору стрічок у вінку Посередині прив’яжемо коричневу стрічку — це символ землі-матінки, нашої годувальниці.  По обидва боки від неї — жовті стрічки — це символ сонечка , яке всьому дає світло і тепло. За ними ідуть з різних сторін світло- і темно-зелена – символ живої природи, краси, юності, спокою в природі.   За ними в свою чергу синя і голуба – символ неба і води, людям сили і здоров’я.

Номер слайду 22

Потім з однієї сторони оранжева – символ хліба, а з другої фіолетова – символ розуму.    А за ними — малинові, щоб щирими зростали дівчатка.  Рожеву стрічку в’язали, щоб у кожної з них достаток був у домі.  І останніми були білі стрічки, але на кожній з них вишивали або малювали золотом чи сріблом сонце і місяць. Стрічки берегли дівоче волосся від чужих очей. Вони були не коротшими від коси.

Номер слайду 23

Український вінок своїми руками Матеріали : Гофрований папір різних кольорів;  дріт зеленого кольору різної товщини;  трафарети з листочками і пелюстками квітів;  клей;  стрічка;  кусачки;  ножиці;  віск;  пензель. 

Номер слайду 24

Крок 1. Виготовлення паперової ромашки  Ця квітка є основою вінка кохання, який одягали дівчата починаючи з тринадцяти років.

Номер слайду 25

Крок 2. Виготовлення маку з паперу  Дівчата виплітали вінок надії з волошок та польового маку. Вважали, що любов прийде, коли дівчина власноруч одягне вінок на голову обранцеві.

Номер слайду 26

Крок 3. Виготовлення паперового дзвоника  Принцип виготовлення тичинки дзвоника такий же, як і у маку. З єдиною різницею - смужку потрібно взяти трохи світло-жовтого кольору. 

Номер слайду 27

Крок 4. Виготовлення листя 

Номер слайду 28

Крок 5. Обробка квіткових заготовок  Розтопіть віск і акуратно пензлем тонким шаром покрийте всі заготовлені квіти і листя. 

Номер слайду 29

Крок 6. Плетіння вінка  Довгий шматок дроту оберніть навколо голови і надайте йому характерну форму вінка. Дріт оберніть смужками зеленого гофрованого паперу і закріпіть її клеєм. Поступово вплітайте квітки і заготовки в вінок, фіксуючи їх зеленим папером і клеєм.  На кінцях з дротів сформуйте гачок і петельку, щоб зручно було вінок застібати. Місце застібки можете прикрасити атласною стрічкою. 

Номер слайду 30

5 маловідомих фактів про вінок 1. В Україні носили вінок лише до шлюбу. Він виконував знакову функцію – означував дівчину на виданні. Останній вінок вбирали на весілля. Заміжні жінки вінків не носили, так як обов’язково ходили із покритими головами. 2. Термін «вінок» – збірне поняття. У кожному етнографічному районі він мав свою діалектичну назву. Крім загальнослов’янських «вінок», «перев’язка», «чільце», побутували такі найменування: «лубок», «коробуля» (Поділля), «теремок» (Чернігівщина), «капелюшина», «кодина», «фес» (Буковина), «корона перта» (Закарпаття), «цвіток», «квітка» (Середнє Подніпров’я), «косиці»,«плетінє»(Гуцульщина). 3. Весільний вінок Бершадського району, Вінницької області складався приблизно з 2500 – 3000 восковиць, зроблених на шовкових нитках. 4. У весільний вінок не впліталися живі квіти (окрім барвінку), бо існувало повір’я, що кохання тоді може «зів’яти». Переважно їх виготовляли з вощеного паперу, кульок з вовни, павичевого чи гусячого пір’я тощо. 5. Вважалось, що коли помирала неодружена дівчина, її потрібно було спорядити на той світ як наречену у вінку.

Номер слайду 31

Ось і закінчився наш майстер – клас. А тепер не баріться, вставайте рано – раненько і робіть віночки разом з доньками і онучками ! Вродливих дітей Вам, як квіту у вінках! Хай біда і горе минають ваш дім. Доброго здоров’я зичу вам усім.

Номер слайду 32

Дякую за увагу!

Номер слайду 33

Список використаних джерел http://pustunchik.ua/ua/treasure/tools//Ukrainian-vinok http://prezentacii.com/shablony-powerpoint/ http://uk.wikipedia.org/wiki/Вінок http://vyshyvanka.ucoz.ru/forum/19-119-1http://mp3prima.com/mp3poisk/Віночок http://nashe.com.ua/song.htm?id=17519&art=729

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.8
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Боровиченко Натали
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гаргесян Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Новицька Вікторія Анатоліївна
    Дуже змістовно! Дякую за корисний матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
1 березня 2018
Переглядів
12422
Оцінка розробки
4.8 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку