Презентація "Виготовлення виробу в техніці «макраме». Браслети-обереги."

Про матеріал
Презентація до уроку " Виготовлення виробу в техніці «макраме». Браслети-обереги." Історія техніки "макраме" та послідовність виготовлення браслету.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Макраме браслети - обереги. Сілецька зш І-ІІІ ступенів імені Івана Климіва- Легенди. Вчитель: Козоріз Ольга Петрівна

Номер слайду 2

Історія макраме. Серед різних напрямів декоративно-прикладного мистецтва макраме (вузликове плетиво) – одне з найдавніших. Витоки його лежать у Давньому Китаї і Японії. Для деяких древніх народів вузликове плетінння служило засобом накопичення та передачі інформації. В древніх інків існувала розвинена система своєріднї “вузликової писемності”. Розшифрувати “вузликовий лист” можна було по формі, розміру, кольору й по взаємному поєднанні вузлів. Основою макраме є плетиво, зав’язування вузликів. Почалося це, коли вперше знадобилося з'єднати дві нитки. Поступово ускладнюючись, техніка макраме придбала декоративне значення.

Номер слайду 3

Слово “макраме” арабського походження і означає “бахрома”. Цей термін вживається до всіх видів робіт, що пов’язані з зав’язуванням вузлів і плетивом нитки. Проте, більш древнім є арабське слово “миграмах”, що означає хустка або шаля, й турецьке слово “макрама” - ошатна хустка або шаля з бахромою. У Європі слово “макраме” у значенні вузлкового плетива вперше почали вживати з XIX століття. Припускають, що до Європи це мистецтво в VIII-IX столітті потрапило зі Сходу. Одним з посередників його проникнення країни Європи був вітрильний флот. Комбінації багатьох давніх морських вузлів надзвичайно складні, і оригінальні за своєю красою.

Номер слайду 4

На грецьких вазах часто зустрічається зображення Геркулеса, одягненого в шкуру лева. Передні лапи звіра зав’язані вузлом, який так і назвали – “геркулесовий”. Стародавні греки були впевнені у його магічній силі. Воїни з його допомогою перев’язували собі рани. Моряки плели ланцюжка і привязували його на вешини щогл, свято вірячи, що це вбереже їх від бід

Номер слайду 5

У Стародавній Греції дуже любили влаштовувати різні змагання під час народних гулянь. Для того щоб проявити кмітливість і спритність, жителі Греції зав’язували і розв’язували дуже складний вузол, відомий зараз як турецький. Деякі історики вважають, що це і є той самий легендарний гордіїв вузол, який, не зумівши розплутати, Олександр Македонський розрубав мечем, щоб дістати, обіцяну за легендою, владу над Азією.

Номер слайду 6

Особливу популярність нове захоплення набуло в Італії. Були відкриті школи, в яких діти навчалися мистецтву плетіння. Майстри виготовляли чудові мережива, якими прикрашали одяг, балдахіни, покривала, фіранки. Вироби макраме відображали в своїх полотнах і художники. Одним з перших це зробив Сандро Ботічеллі. У картині «Поклоніння волхвів» на одному з персонажів надягнута шапочка макраме.

Номер слайду 7

За часів Київської Русі близько сорока видів ремесел мали саме безпосереднє відношення до вузлоплетіння: канатник, кнутнік, ремінник, За допомогою узороччя, так називалося декоративне плетіння на Русі, виготовлялися головні убори, легке взуття, сумки для стріл, упряж для коней і багато іншого. З часом плетіння вузлів на Русі прирівняли до язичницьких обрядів. Цей вид рукоділля придбав статус злочинного, чаклунського. На Русі в’язати вузли -«наузить» означало «чаклувати, знахарювати, ворожити». Християнством засуджувалося носіння вузлів-амулетів, вони перебували під суворою забороною.

Номер слайду 8

У техніці макраме виготовляють безліч прекрасних речей, за допомогою яких можна прикрасити інтер’єр. Кашпо, абажури, панно, скатертини, серветки, підставки, завіси і багато інших предметів, додадуть декору вишуканість і неповторність. Предмети гардеробу також не залишаться без уваги.

Номер слайду 9

Браслет - оберіг

Номер слайду 10

Матеріали та інструменти Нитки Намистини Скотч Ножиці - Запальничка

Номер слайду 11

Відрізати 30 см нитки, нанизати на неї 5-7 намистин

Номер слайду 12

Нитку довжиною 1 м зав’язати перед першою намистиною, залишивши 10 см від краю нитки

Номер слайду 13

Зв’язати три квадратні вузли

Номер слайду 14

Підняти намистину і пров’язати два квадратних вузла під нею

Номер слайду 15

Підняти наступну намистину і виконати два квадратні вузли

Номер слайду 16

Після останньої намистини зробити 6 вузлів

Номер слайду 17

Закріпити нитки, обрізати і обпалити кінці

Номер слайду 18

Закріпити кінці, сплести замок

Номер слайду 19

На кінцях ниток закріпити намистини

Номер слайду 20

Бажаю творчих успіхів

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 січня 2021
Переглядів
3172
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку