Презентація "Виховний потенціал сім'ї"

Про матеріал
Ця презентація ознайомить з основними напрями роботи сім'ї та школи у розвитку успішної особистості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИХОВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СІМ’Ї ТА ШКОЛИ У ФОРМУВАННІ УСПІШНОЇ ОСОБИСТОСТІПідготувала: педагог-організатор Манченківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів МАСЛІК ЮЛІЯ ОЛЕКСАНДРІВНА

Номер слайду 2

«Знаєте що зробити, щоб у світі був мир? Йдіть додому та любіть свою сім’ю!» Мати Тереза

Номер слайду 3

Що таке потенціал?Потенціал - (від лат. Potentia - сила) - джерела, можливості, засоби, запаси, які можуть бути використані для вирішення якої-небудь задачі, досягнення певної мети; можливості певної особи, суспільства, держави в певній галузі.

Номер слайду 4

Виховний потенціал сім'ї - це коло факторів і умов, що сприяють всебічному розвитку дітей, що включає сімейне мікросередовище, спосіб життя сім'ї, а також можливості сім'ї у сфері духовно-практичної діяльності.

Номер слайду 5

Виховний потенціал сім'ї має складну структуру і являє собою єдність таких компонентів:• соціально-психологічного;педагогічного;• культурно-ціннісного;• соціально-економічного;• техніко-гігієнічного;• демографічного.

Номер слайду 6

Основні механізми сімейного виховання:• СТИЛІ СІМЕЙНОГО ВИХОВАННЯ;• СІМЕЙНІ ТРАДИЦІЇ;• ХАРАКТЕР ОРГАНІЗАЦІЇ ДОЗВІЛЛЯ• АВТОРИТЕТ БАТЬКІВ;

Номер слайду 7

Цінним засобом виховання є сімейні традиції - передаються з покоління в покоління звичаї, норми поведінки. Це:• сімейні традиції - цікаве проведення днів народжень, днів пам'яті рідних та ін .;• національні традиції - формуючі любов і повагу до свого етносу в поєднанні з переконаністю в рівності людей і плюралізмі культур;• патріотичні традиції - пов'язані з життям та історією країни: покладання квітів до пам'ятників воїнам, загиблим у боях з фашизмом, державні свята: День конституції, незалежності та ін.

Номер слайду 8

Одне із завдань освіти - допомогти батькам реалізовувати виховну функцію.

Номер слайду 9

Педагогічний колектив знаходиться у постійному безпосередньому спілкуванні з батьками та учнями. Тому відповідно до виховного плану роботи Манченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів постійно проводиться наступна робота:

Номер слайду 10

Керування основними законами про виховну роботу школи (ВІД 24 СЕРПНЯ 2023 Р. № 1/12702-23 ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОГО ПРОЦЕСУ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ У 2023/2024 НАВЧАЛЬНОМУ РОЦІ)Загальношкільні батьківські збори (онлайн)Заплановані й позачергові батьківські збори класу (онлайн) Відвідування сімей, які потребують більшої педагогічної уваги (постійно) Проведення анкетувань для виявлення поточних проблем Залучення шкільного психолога до співпраці з батьками та учнями Спільна робота із службою у справах дітей Постійна підтримка, допомога та консультації кожної дитини класним керівником, шкільним психологом та адміністрацією школи

Номер слайду 11

На жаль, повномаштабна війна на території України є одним з найважливіших негативних факторів у зміні поведінки дітей та у їх вихованні. Тому кожного разу, проводячи роботу з учнями та батьками, потрібно враховувати зовнішні чинники та сучасні реалії. Особливої увагу потребують діти, які пережили окупацію. Саме задля надання найефективішої допомоги учням, учителі Манченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів станом на 01.10.2023 пройшли курси з теми “Психологічна підтримка учнів в умовах воєнного стану”.

Номер слайду 12

Відповідно до розпорядження міського голови від 06 09.2023 року № 158 «Про організацію проведення в Люботинській міській територіальній громаді профілактичного заходу «Урок» у 2023 році», наказу відділу освіти Люботинської міської ради від 13.09.2023 № 114 «Про організацію проведення в закладах загальної середньої освіти Люботинської міської територіальної громади профілактичного заходу «Урок» у 2023 році» у Манченківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів Люботинської міської ради Харківської області у вересні-жовтні проведено Всеукраїнський профілактичний захід «Урок» з метою виявлення дітей, які з початку навчального року не приступили до занять у закладі загальної середньої освіти. Також особливу увагу було приділено і належному вихованню дитини її батьками, проведено профілактично-роз'яснювальні бесіди щодо належного виконання батьківських обов'язків.

Номер слайду 13

Одним із головних чинників впливу на виховання дитини є відсутність домашнього насилля. Вчителі продовж всього навчального року проводять профілактичні бесіди з батьками. На початку нового навчального року класними керівниками було прописано пункт у протоколі батьківських зборів «Попередження насильства та жорстокості в сім’ї».

Номер слайду 14

Впродовж минулого навчального року класними керівниками було проведено такі роботи:- Анкетування батьків початкової школи «Дитина очима батьків».-Анкетування батьків середньої школи «Які ви батьки?»-Анкетування батьків старшої школи «Мої права та обов’язки».-Круглий стіл в 11 класі «Я – громадянин України!» (онлайн)-Урок-дискусія у 9 класі «Моя сім’я – моя фортеця!»

Номер слайду 15

Не менш важливу сторону виховання займає патріотичне виховання. Відповідно до листа МОН України визначаються такі основні завдання: є формування у громадян України, у тому числі дітей та молоді, активної громадянської позиції на основі поваги до прав людини, духовних цінностей українського народу, національної самобутності; оборонної свідомості та громадянської стійкості; патріотизму; поваги до державних символів, державної мови, суспільно-державних (національних) цінностей України, розуміння їх важливості для становлення держави; усунення впливу держави-агресора (держави-окупанта) в інформаційній, освітній, культурній сферах України; поширення інформації про ветеранів війни, формування у суспільстві традицій вшанування пам’яті загиблих (померлих) ветеранів війни; формування готовності громадян до виконання конституційного обов’язку щодо захисту незалежності та територіальної цілісності України.

Номер слайду 16

Для досягнення зазначеної мети проводяться такі напрями роботи: Формування української національної ідентичності (впродовж вересня-жовтня 2023 н.р. було проведено виховні години у середніх та старших класах на тему «Я – українець!», «Моє майбутнє з Україною!», проведено онлайн виставку малюнків «Моя Україна!». Батьки також були інформовані класними керівниками.2. Вивчення державної та етнічної території українського народу (впродовж вересня-жовтня 2023 н.р. було проведено віртуальну онлайн-екскурсію «Україна – велика держава!». 3. Військово-патріотичне виховання (впродовж вересня-жовтня 2023 н.р. було зібрано листівки, обереги, сувеніри для наших захисників). Активно залучалися і батьки у створенні сувенірів та листівко.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Невід’ємною частино виховання учнів педагогами та батьками є виховання здорового способу життя. Вчителі регулярно проводять виховні бесіди про цінність нашого життя. Долучається до спільної праці сестра медична Манченківської ЗОШ І-ІІІ ступенів – Подорожна О. О. Нею були проведені виховні уроки на тему «Гігієна наших рук!», «Здорове харчування!», «Загартовування», «Наш розклад дня».

Номер слайду 19

Розвиток особистості дитини через формування у нього потреб у досягненні успіху нерозривно пов´вязано з тим, наскільки єдині у співпраці з дитиною сім´я та школа. Організатором такої співпраці стає педагог*Деякі батьки потребують спеціальної підготовки та підтримки педагога у їхньму прагненні допомогти дитині. У свою чергу, вчитель повинен усвідомити, що його робота в класі не принесе належних результатів без активної участі батьків.

Номер слайду 20

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Презентації
Додано
21 грудня 2023
Переглядів
147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку