Презентація виховного заходу "Дивовижний світ української писанки"

Про матеріал
Мета заходу:розповісти учням про українську писанку, народні традиції і легенди, пов’язані з нею; розвивати в учнів творчі здібності; виховувати любов до традицій та культурної спадщини українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дивовижний світ української писанки. Розробка виховного заходувчителя Дівичківського НВО «ЗЗСО І-ІІІ ст. – ЗДО»Бовкун Любов Олексіївни

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису, у якому наші пращури втілювали свої прагнення, віру.

Номер слайду 4

Наші предки вірили, що писанка має магічну силу — вона приносить добро, щастя, достаток, захищає людину від усього злого.

Номер слайду 5

Писанка на шкаралупі,знайдена у Львові. Вік писанки − 500 років. Глиняна писанка , початок 12 століття.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ПАСХАЛЬНЕ ДИВО - ПИСАНКА

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Символи писанкарства

Номер слайду 13

Номер слайду 14

«Безконечник» символізує собою зв’язок між поколіннями, продовження життя. "Древо Життя" зазвичай Дуб. Був символом єднання Неба і Землі. Корінням дуб захищав  людей від мешканців Нижніх Світів, гілками торкався Верхніх Світів. 

Номер слайду 15

Хрест був символом світобудови, знаком вогню і символом з'єднання чоловічого й жіночого начал. Вертикальна лінія - чоловіча, агоризонтальна -жіноча."Зоря", "Зірка" або "Ружа" - в першу чергу символ Сонця, сакральності часу. Ружа відповідала за все пов'язане з часом - народження і смерті, пори року, цикли сільсько-господарських робіт. "Берегиня" - хранителька домашнього  вогнища. Спочатку  зображалася у вигляді жінки з піднятими вгору руками. Берегиня була захисницею дітей, дрібних тварин і землі.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Символічне навантаження мала і кольорова гама писанки. Червоний колір усимволізовував радість життя, любов. Жовтий — місяць і зорі, урожай. Зелений — багатство, буяння рослинного світу, його воскресіння. Блакитний — чисте небо, здоров'я. Бронзовий — матінку-землю. Чорний з білим — пошану до померлих родичів, їхніх душ та ін.

Номер слайду 18

Що потрібно для розпису писанки?

Номер слайду 19

Розписують яйця писачком — невеличка дерев'яна паличка, у якій розпеченим цвяхом випалюють дірочку, щоб вставити туди металевий наконечник чи трубочку, згорнуту з фольги. Потім цей наконечник закріплюють ниткою.

Номер слайду 20

Види писанок: крашанки, дряпанки, крапанки, писанки

Номер слайду 21

Сучасні техніки виготовлення писанок

Номер слайду 22

Писанка від Gucci.

Номер слайду 23

Єдиний у світі музей писанки збудовано в місті Коломия. Частиною музею є пам'ятник писанці, висота якого сягає 13,5 м. Пам’ятники та музеї писанок

Номер слайду 24

У містечку Вегревілі (Канада), велику частину населення якого становлять канадські українці, знаходиться найбільша у світі писанка-пам'ятник. Щороку в липні у цьому містечку відбувається Український фестиваль писанок.

Номер слайду 25

В Канаді силами української діаспори нещодавно спорудили пам′ятник Писанці: семиметрове яйце за допомогою металевої опори парить в кількох метрах над землею.

Номер слайду 26

Києво-Печерську лавру прикрасила 3-метрова писанка. Автор шедевра – одеська художниця Оксана Мась. До створення композиції доклали руку десятки українців. ЇЇ склали з трьох тисяч дерев′яних писанок, розписаних як професійними майстрами, так і простими людьми з всіх регіонів України.

Номер слайду 27

ПАННО З 15000 ПИСАНОК Михайлівська палата Національного заповідника «Софія Київська» збагатилася ще одним художнім твором «Мозаічне панно» , роботи Оксани Мась , на якому зображені очі образа подобія Діви Марії.

Номер слайду 28

Оксана Мась та її роботи біля музею Сальвадора Далі.

Номер слайду 29

Писанки різних країн. Хорватські писанки. Чеські великодні яйця. Писанки з ГреціїРумунські писанки

Номер слайду 30

Даруючи писанку, людина мов би каже: «Я бажаю тобі щастя та здоров‛я»

pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку