Презентація "ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ В УЧНІВ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ, ДУХОВНО ЗДОРОВОЇ ОСОБИСТОСТІ"

Про матеріал
Приклади інтерактивних вправ, які вчитель може використовувати на уроках хімії в 11 класі для формування екологічної культури учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ ТА РОЗВИТКУ В УЧНІВ ЕКОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ, ДУХОВНО ЗДОРОВОЇ ОСОБИСТОСТІ.

Номер слайду 2

Людство вступило в нову епоху, яка характеризується дестабілізацією навколишнього середовища, викликану споживацьким ставленням самої людини до природи, низьким рівнем екологічної культури населення. Гостра екологічна криза обумовлює появу наукових досліджень із питань екологічної освіти і виховання підростаючого покоління. Недостатньо сформований рівень екологічної культури населення провокує кризовий стан відносин у системі «людина-природа». Уже традиційний антропоцентричний світогляд продукує низку проблем. Сучасна наукова думка все більше уваги приділяє вивченню причин такого патового екологічного стану. Науковцями підтверджується думка про те, що першопричина появи екологічної катастрофи – не розвиток техніки та технологій, а антропоцентрична свідомість Homo teсhnoсratiсus («людини технократичної»). Результати здiйсненого теоретичного аналiзу, сучасні умови життя, у яких опинилось людство, засвiдчують, що проблема екологiчної освiти i виховання школярiв є надзвичайно актуальною та потребує негайного вирішення.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Для формування та розвитку в учнів екологічної культури я використовую такі інноваційні технології .

Номер слайду 5

Метод «Мікрофон» застосовую на етапі актуалізації опорних знань учнів або на етапі закріплення вивченого матеріалу. Він дає змогу кожному висловити свою думку з приводу чогось. Під час виступу ніхто не має права перебивати, перепитувати. Наприклад: 11 клас. Тема «Кислотні дощі». Запитую учнів: «Як ви вважаєте, які кислотні оксиди взаємодіючи з водяною парою, утворюють кислотні дощі. Відповідь мотивуйте». Передаючи «символічний мікрофон», учні обґрунтовують власну відповідь.

Номер слайду 6

Інтерактивний метод "Карусель" Учні розміщують стільці у два кола так, щоб один учень сидів навпроти іншого. Рухається зовнішнє коло. Одні учні (внутрішнє коло) отримують картки з формулами кислот, інші — тільки з назвами кислот (зовнішнє коло). Кожна пара учнів, спілкуючись між собою, повинні знайти відповідність між формулою і назвою, при цьому кожна пара повинна оформити тільки одну кислоту.

Номер слайду 7

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Нітратна. HNO3 Сульфатна. H2 SO4 Карбонатна. H2 CO3 Хлоридна. HCIНітритна. HNO2

Номер слайду 8

На етапі уроку узагальнення та систематизації знань використовую інтерактивну технологію «Незакінчене речення». Наприклад: 11 клас. Тема. «Оксиди неметалічних елементів» 1. Основні парникові гази в атмосфері землі… (H2 O CO2 O3 N2 O CH4 ) 2. Кислотні дощі – це….(всі види опадів,кислотність яких нижча за 5.5)Інтерактивні вправи «Незакінчене речення» спонукають учнів бути уважними на уроці, щоб дати правильні відповіді.

Номер слайду 9

На етапі узагальнення та систематизація знань можна застосовувати вправу «Сніжний ком». Індивідуальна робота учнів з картами. Формула сполуки. Назва сполуки. Фізичні властивостіЗастосування. Вплив на навколишне середовище. СО2 Сульфур(VI) оксид. NO2 Безбарвний газ без запаху, нерозчинний у воді, за концентрацією у повітрі від 4.4 до 17 вибухає

Номер слайду 10

Вправа “Асоціативний кущ ”Вплив кислотних дощів на довкілля

Номер слайду 11

Збільшують кислотність ґрунтів. Пошкоджують рослини. Руйнування будівель та пам'ятників архітектури. Унаслідок контактування з кислотними дощами у людей підвищується ризик захворювання на астму, онкологічні захворювання. Вплив кислотних дощів на довкілля

Номер слайду 12

Застосування інноваційних технологій у процесі формування основ екологічної культури здобувачів освіти забезпечує насиченість педагогічного процесу, взаємодію, стимулювання для розвитку творчих сил, потенційних можливостей і здібностей учнів. У процесі спільної творчої діяльності учні набувають навичок вирішення екологічних проблем, розв’язання складних завдань шляхом колективного обговорення, пошуку, дослідно-еспериментальної та практичної діяльності.

Номер слайду 13

Серце віддаю дітям. В. Сухомлинський

pptx
Додав(-ла)
грунська ганна
Додано
7 січня 2021
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку