Презентація Використання нетрадиційних форм організації навчального процесу

Про матеріал
В презентації розглянуті різні види форм організації навчального процесу, які можна використати зокрема на уроках англійської мови.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: Вчитель іноземної (англійської) мови. Красноградського ліцею№4 Пономаренко Є. А. Використання нетрадиційних форм організації навчального процесу

Номер слайду 2

Вступ Сьогодні нестандартні (нетрадиційні) уроки є звичною ознакою будь-якої школи, можна навіть говорити про «моду» на той чи інший тип уроку, та ставлення до них не можна назвати однозначним. Зрозуміло, що, незвичайні за змістом, організацією, такі заняття приваблюють школярів, сприяють розвитку особистих здібностей.

Номер слайду 3

Групи нетрадиційних уроків. Уроки зі зміненим способом організації (лекції, захист ідей, урок взаємоконтролю). Уроки, пов’язані з фантазією (урок-казка, театралізований урок). Уроки, що імітують які-небудь види діяльності (урок-екскурсія, урок-експедиція). Уроки з ігровою змагальною основою (вікторина, КВК). Уроки з трансформацією стандартних способів організації (семінар, залік, урок-моделювання). Уроки з оригінальною організацією (урок взаємо навчання, урок-монолог). Уроки-аналогії певних дій (урок-суд, урок-аукціон). Уроки аналогії з відомими формами й методами діяльності (урок-диспут, урок-дослідження).

Номер слайду 4

Найбільш поширені такі форми нестандартних уроківінтегровані уроки;урок-круглий стіл;урок-семінар;урок-подорож;урок-рольові ігри;урок-прес-конференція;урок-КВК;урок-гра «Що? Де? Коли?»;урок-капітал-шоу «Поле Чудес»;урок-фестиваль;урок-брейн-ринг;урок-вікторина;урок-бесіда за «круглим столом»;урок-залік;урок-диспут.

Номер слайду 5

Інтегровані урокиІнтегровані уроки дозволяють глибше опанувати тему, яку вивчаємо. Їхньою перевагою є те, що вони демонструють зв’язки англійської мови з іншими предметами, науковим застосуванням знань у житті людини, прояв їх у повсякденному житті. Адже на такому уроці кожен учитель-предметник намагається подати суть того, що вивчається, зі своєї, специфічної для кожного предмету точки зору.

Номер слайду 6

Інтегровані уроки за змістом поділяються на три категорії:вступні – до вивчення певного розділу; вивчення нового матеріалу;підсумкові.

Номер слайду 7

На вступних уроках учням в описовій формі подається загальна картина тих явищ, які будуть вивчатися. Цей урок спарений. На ньому працюють кілька вчителів. Наприклад, учитель географії характеризує географічне положення Великобританії, вчитель англійської мови розповідає про звичаї та традиції країни, дається загальна картина, ставляться проблемні питання, основні до всієї теми. Це збуджує інтерес учнів. Набуті спільно знання застосовуються на практиці. Після вивчення певного розділу або теми, коли учні мають грунтовні знання даного матеріалу, проводяться підсумкові інтегровані уроки. З особливою великою віддачею проходять уроки в кабінетах, де створені максимальні умови для засвоєння нового матеріалу. Це кабінети географії, історії, зарубіжної літератури, музики. Наявність різноманітних макетів, унаочнень, інструментів, яких немає в кабінеті англійської мови, допоможе краще сприйняти та зрозуміти навчальний матеріал.

Номер слайду 8

Урок-вистава. На відміну від рольової гри, вистава передбачає більш чіткий сценарій, який регламентує діяльність учнів безпосередньо на уроці та збільшує їхню самостійність під час підготовки сценарію. Театралізовані вистави спрямовані на те, щоб викликати інтерес до вивчення англійської мови і, спираючись на образне мислення, розвивати фантазію, уяву учнів. Під час підготовки вистави відсутній будь-який тиск на учнів. Знання, які учні засвоїли на попередніх уроках, вони можуть використати зараз. Учні, які виконують ролі, заздалегідь готують собі костюми, ближче знайомляться з особою, яку будуть представляти, її характером, поведінкою, зовнішністю. Вони вивчають потрібні слова, вчаться, як себе поводити у відповідній ситуації.

Номер слайду 9

Урок-рольові ігри Серед різноманітних засобів навчання іноземній мові найбільшу цікавість у школярів викликають ігри та ігрові ситуації. Рольова гра, просто гра або ігрова ситуація на уроці – це надзвичайно цінний метод навчання іноземної мови. Гра стимулює процес мислення і спонукає до творчості, допомагає учням розвивати та застосовувати на практиці навички мови і поведінки, створює мотивацію навчання. У зарубіжній методичній літературі застосовується ряд термінів, таких, як, наприклад, “simulation, game, role-play, simulation-game, role-playing game”, які за своїм значенням принципово не відрізняються і є взаємозамінними, хоча багато дослідників визначає, що поняття “simulation” – імітація – ширше, ніж “role-playing game” – рольова гра. “Simulation” імітує реальні життєві ситуації, в той час як учасники “role-playing game” лише намагаються зіграти відомий у повсякденному житті персонал. “Simulation” завжди містить у собі елемент “role-playing game”.

Номер слайду 10

Урок-брейн-ринг Урок-брейн-ринг дозволяє учням відчути себе ерудитом, частиною команди, згуртовує колектив. «Брейн-ринг» - відома телевізійна гра, де стартом є цікаве питання, а фінішем – відповідь. Необхідно швидко зреагувати, адже час для прийняття рішення обмежений. Урок-брейн-ринг передбачає перевірку знань учнів у нетрадиційній формі. Так, замість традиційного індивідуального опитування учні об’єднуються в групи та готують питання одне для одного. Це можна зробити в нетрадиційній формі, прочитавши уривок з відповідного літературного твору та поставивши до нього запитання. Безумовно, додаткової цінності надає ретельно дібраний літературний матеріал. Психологічна цінність таких уроків полягає в тому, що використовується групова робота. Аналізуючи виконання завдань у груповій формі, можна виокремити такі особливості: бажання учнів обмінюватись інформацією, позитивна емоційність під час виконання всіх завдань, взаємодопомога під час обговорення, поява в деяких учнів орієнтації на підлітків, прагнення самоствердитись.

Номер слайду 11

Урок-подорож. Урок-екскурсія має задовольнити вимоги, що висуваються до ігор-мандрівок: пересування гравців у просторі; оформлення території відповідно до змісту гри; повідомлення учням пізнавальної інформації у захоплюючій формі; чітке формулювання завдань на кожній зупинці впродовж гри; вироблення шкали оцінювання виконання гравцями завдань; оформлення карти-схеми, на якій позначено маршрут учасників гри. Такі уроки сприяють розвитку спостережливості та уваги школярів, розширенню їх кругозору. Цікаво можна організувати уявну екскурсію по місту по наперед продуманому вчителем маршруту (види транспорту, пересадки, цікаві місця, на яких вулицях). Кожен член групи бере участь у маршруті і може виступити в ролі гіда-перекладача.

Номер слайду 12

Урок-диспут. Це обговорення спільного питання, проблеми з метою правильного розв’язання. Диспут виникає внаслідок спілкування вчителя й учнів, один з одним, у процесі розв’язання проблемної ситуації. Не менш цікаво проходять «круглі столи» або бесіди біля карти світу чи країни. Бесіда проходить дуже жваво, коли ведучим є учень. Вчитель слухає, направляє, підказує, де це необхідно. Для різних цілей можна використовувати різні імпровізації. Так, для того, щоб навчити учнів ставити запитання, можна організувати прес-конференцію з відомим художником (поетом, артистом). Жваво проходять різні дискусії без попередньої підготовки по поставленій проблемі, наприклад, як зрозуміти прислів’я, «крилатий вираз» тощо.

Номер слайду 13

Урок-семінар. Урок-семінар є одним з поширених видів навчальної діяльності учнів старших класів. Такий урок зазвичай полягає в обговоренні повідомлень, рефератів, доповідей, виконаних учнями самостійно або під керівництвом учителя. Виокремлюють три типи уроку-семінару. Перший тип має на меті поглиблене вивчення певної теми, другий передбачає систематизацію та узагальнення наявних в учнів знань, третій має дослідницький характер. Без сумніву, основою уроку є усне мовлення. Воно практикується, починаючи з перших днів навчання. З самого початку діти повинні знати, що вивчення граматичних правил, нових слів є лише засобом для оволодіння усним мовленням, так як усне мовлення – кращий спосіб засвоєння і закріплення матеріалу.

Номер слайду 14

Більш цікаві наступні види активізації уваги:1) Учні фіксують кількість повторень одних і тих же дієслів, слів, виразів (бажано одночасно пропонувати свої синонімічні варіанти);2) Поставити завдання всій групі підготуватися до короткого переказу повідомлення товариша;3) В процесі слухання кожному підготуватися виступити в ролі опонента по даному повідомленню;4) Організувати синхронний переклад одним або двома учнями впівголоса своїм сусідам.

Номер слайду 15

Висновок. Нетрадиційні методи у поєднанні з традиційними є дуже ефективними для набуття учнями навичок вільного спілкування іноземною мовою в різних ситуаціях повсякденної діяльності. Держава стоїть на порозі переходу від індустріального до постіндустріального суспільства, а тому вимоги, потреби людини в ньому змінилися. Суспільство «Епохи інформації» (постіндустріальне)вимагає від людини:1) певних умінь, які можна застосувати за будь-яких обставин;2) уміння мислити, а не накопичувати певну суму знань і поглядів;3) не вузьких знань, а загального підходу до вирішення питань;4) комунікабельності – уміння працювати у злагоді з іншими і спільно доходити мети. Саме тому з’явилася необхідність застосування під час викладання шкільних предметів таких форм і методів, які б збуджували творчість учнів, створювали атмосферу розкутості, емоційного піднесення, залучали позашкільні інтереси і захоплення дітей до навчального процесу.

pptx
Додано
8 січня 2023
Переглядів
478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку