Презентація "Віктор Петров (Домонтович). Основні віхи життя та творчості"

Про матеріал
Дана презентація містить інформацію про основні віхи життя та творчості Віктора Петрова. Презентація стане в нагоді вчителям-словесникам та учням 11 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні віхи життєвого і творчого шляху письменника. "Дівчина з ведмедиком" - філософсько-інтелектуальна повість про інтелігенцію Києва 20-30 років ХХ століття Віктор Домонтович (Петров)

Номер слайду 2

Бесіда з учнями1. Хто такі неокласики? Яким тем вони торкалися? Хто входив до цієї групи письменників?2. Що таке екзистенціалізм?3. Яку літературу, на ваш погляд, слід вважати інтелектуальною?4. Чим інтелектуальні твори відрізняються від масованих?

Номер слайду 3

Словникова робота               Екзистенціалі́зм або філософія існування (фр. existentialisme від лат. exsistentia — існування) — напрям у філософії XX століття, що позиціонує і досліджує людину як унікальну духовну істоту, що здатна до вибору власної долі. Основним проявом екзистенції є свобода, яка визначається як відповідальність за результат свого вибору.

Номер слайду 4

Віктор Петров (Домонтович)Віктор Петров, він же Домонтович, він же Бер. Літератор, археолог, автор кількох інтелектуальних романів, претендент на звання першого українського постмодерніста. А також: зрадник, чекіст, колаборант. А також: незалежний мислитель і жертва режиму. Невловима особистість, що відкидала довгу і густу тінь.

Номер слайду 5

Біографія    Віктор Платонович Петров народився 10 жовтня 1984 року в місті Катеринослав (нині Дніпро). Про його батьків відомо доволі мало – батько Платон Петров був священником. Дитинство Віктор провів в Одесі. Початкову освіту здобув у Холмській чоловічій гімназії, яку закінчив 1913 року. Вступив до Київського університету на історико-філологічний факультет, який успішно закінчив 1918 року. Віктор Петров виявив себе надзвичайно здібним студентом і навіть отримав срібну медаль за свою дипломну роботу. Завдяки своїй зацікавленості у науковій діяльності залишився в університеті ще на два роки (до 1920) і отримував професорську стипендію. 

Номер слайду 6

 У 1920-Х РОКАХ ПРИЄДНАВс. Я ДО КОЛА  НЕОКЛАСИКІВ. БУВ БЛИЗЬКИМ ТОВАРИШЕМ  МИКОЛИ ЗЕРОВА. ВІКТОР ПЕТРОВ   ЗАКОХАВСЯ У ДРУЖИНУ ЗЕРОВА  СОФІЮ, ЯКА ВІДПОВІЛА ЙОМУ  ВЗАЄМНІСТЮ. У НИХ РОЗПОЧАВСЯ РОМАН. ЛИШЕ ЧЕРЕЗ 30 РОКІВ, А САМЕ У 1957, ВІКТОРУ ТА СОФІЇ  ВДАЛОСЬ ОДРУЖИТИСЬ.

Номер слайду 7

 Після університету займаймався літературною, критичною творчістю, та найбільше – етнографією. З 1925 до 1933 року працював в Етнографічній комісії Української Академії наук. З 1927 року був обраний її головою. Наприкінці 1920-х років вийшов друком перший роман Віктора Петрова, який і був підписаний псевдонімом В. Домонтович, “Дівчина з ведмедиком” (1928 р.). У ці ж роки написаний і другий роман письменника – “Дктор Серафікус” (хоч видати його вдалося лише у 1947 році в Мюнхені). Третій роман Віктора Домонтовича був написаний впродовж 1942-1943 років і виданий у 1948 р. у Рогенсбурзі. 

Номер слайду 8

   1941 року Харків, в якому на той час проживав Віктор Петров, був окупований німцями. У 1942-1943 роках видавав часопис “Український Засів”.    Після Другої світової війни опинився в Німеччині і став частиною активного руху українських емігрантів. Був одним із засновників Мистецького українського руху. Викладав в Українському вільному університеті у Мюнхені та у Теологічній академії Української автокефальної православної церкви. 18 квітня 1949 р. Петров несподівано зник з Мюнхена. Виникли версії щодо його вбивства, та через кілька років виявилось, що він живе й працює в Москві.   1956 року Віктор Петров переїхав до Києва та почав працювати в Інституті археології.      Помер Віктор Петров 8 червня 1969 року за письмовим столом

Номер слайду 9

Цікаві факти:Існує думка, що Віктор Петров активно співпрацював з радянською розвідкою починаючи з 1930-х років. Під час окупації німцями Харкова Віктор Петров носив німецький офіцерський мундир. У роки Другої світової війни брав участь у конференції, влаштованій німцями стосовно питання винищення караїмів. завдяки його доповіді нації караїмів вдалось уникнити знищення Псевдонімом В. Домонтович Віктор Петров підписував лише свої художні твори. За поясненням самого письменника це прізвище сягає корінням литовської доби і в литовській мові “damauntas” означає “той, що багато каламутить”. Філософські твори Віктор Петров підписував псевдонімом Віктор Бер, що означало “біологічний еквівалент рентгена”. Письменник знав добрий десяток мов, мав гострий розум розвідника, його інтелектуальний потенціал захоплював сучасників.

Номер слайду 10

Твір Віктора Домонтовича «Дівчина з ведмедиком» за жанром модерністський неокласичний інтелектуальний роман, за визначенням самого автора ‒ філософсько-інтелектуальна повість. Твір написаний 1928 року, вийшов у приватному видавництві «Сяйво», за апробацією Миколи Зерова. 

Номер слайду 11

Трудність у сприйняті роману «Дівчина з ведмедиком» полягає у тому, що цей роман належить до ново­го для української літератури типу інтелектуального ро­ману, будучи одночасно психологічним романом.  Інтелектуальний роман — різновид роману, в якому увагу зосереджено на аналізі певної інтелектуальної проблеми та на внутрішньому світі персонажа. 

Номер слайду 12

Ознаки інтелектуального роману 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Могила Алла Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Піщана Юлія Вікторівна
    Дякую. Цікава інформація.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Нетребенко Жанна Ігорівна
    Дуже гарна презентація! Все доступно та лаконічно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 жовтня 2022
Переглядів
2592
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку