Презентація "Він був кріпаком - і став велетнем у царстві людської культури"

Про матеріал

Матеріали презентації допоможіть краще пізнати світ поезії та життя митця. Розкрити всі грані його творчості; учні поринуть у загадковий світ літератури, будуть розвивати навички мовлення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Тарас Григорович Шевченко народився 9 березня 1814р. В селі Моринці Звенигородського повіту Київської губернії у родині Григорія Івановича Шевченка й Катерини Якимівни Бойко. Батьки поета були кріпаками магната-поміщика генерал-лейтенанта Василя Енгельгардта . Через після народження Тараса родина переїздить із Моринців до Кирилівки. У сім’ї було 7 дітей:старші сестри Катерина й Марія,брат Микита,молодші сестри Ярина,Марія і брат Йосип. Зберігся малюнок Шевченка - хата в Кирилівці, де провів своє дитинство майбутній поет і художник.

Номер слайду 3

САДОК ВИШНЕВИЙ КОЛО ХАТИ …..

Номер слайду 4

Батько чумакуючи ,інколи брав із собою малого Тараса ,що розширювало кругозір допитливого хлопчика. У восьмирічному віці Тарас пішов до школи до кирилівського дяка – вчителя Павла Рубана. Першими книжками майбутнього поета були церковно- словянський буквар-Граматка,Часословець,Псалтир-книга псалмів ,яка слугувала для читання,твори Г.Сковороди, “Енеїда” І.Котляревського.

Номер слайду 5

Після смерті матері,батько Тараса одружився на іншій жінці,яка одразу не злюбила його. Тарас, щоб заробити на шматок хліба, мусив іти працювати. Через 2 роки, помер і тато, Шевченко залишивсь круглою сиротою.

Номер слайду 6

Шукаючи кращої долі Тарас допомагав у школі кирилівському дякові носити воду школярам,де його життя було напівголодним. У хлопця рано виявився хист до малювання. Шевченко постійно малював де тільки можна було,на стінах,дверях,дорогах,малював вугіллям чи крейдою. У школі коли він уже міг дістати папір і олівець,ця пристрасть розвинулась ще більше.

Номер слайду 7

Викуп з кріпацтва Восени 1829р. Разом з обслугою – кріпаками Тарас Шевченко як козачок молодого пана Павла Енгельгардта виїздить до міста Вільно,у 1831р.-до Петербурга. У списку дворових був запис навпроти прізвища Шевченка:Здатний на кімнатного живописця . Побачивши потяг і здібності хлопця до малювання,Енгельгардт відправив його на 4 роки навчатися малярства до художника Ширяєва . У 1836р.Шевченко разом із художниками ,іншими учнями Ширяєва розписував театр у Петербурзі . Там він познайомився з І.Сошенком,Є.Гребінкою,О.Венеціановим , В.Жуковським та К.Брюлловим . У квітні Карл Брюллов знаменитий російський художник,намалював портрет В.Жуковського . Портрет розіграли в лотереї за 2500крб.,величезну на той час суму . За ці гроші Тараса Шевченка викупили з кріпацтва.

Номер слайду 8

Упродовж 1838-1845 рр. навчався в академії художеств у Петербурзі . Пізніше переїхав в Україну,працював співробітником Археографічної комісії в Києві.

Номер слайду 9

Навесні 1847 р. Шевченко був заарештований за причетність до Кирило-Мефодіївського товариства й відправлений рядовим до війська. Пробув на засланні більше десяти років. Звільнившись,жив у Петербурзі. Лише раз після заслання у 1859 р. відвідав Україну.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Помер Шевченко 26 лютого 1861 р. у Петербурзі. У травні того ж року відбулося переховання поета на Чернечій горі поблизу Канева.

Номер слайду 12

Перші літературні спроби Шевченка припали на 1837-1840рр.побачила світ його дебютна збірка під назвою «Кобзар».

Номер слайду 13

Окреме місце у творчості Шевченка посідає тема жіночої недолі, до якої він уперше звернувся в поемі «Катерина».

Номер слайду 14

Кохайтеся,чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі-чужі люде, Роблять лихо з вами.

Номер слайду 15

Великий художник

Номер слайду 16

Тараса Шевченка люблять і шанують не тільки на Україні,а й поза її кордонами

Номер слайду 17

На його честь будують пам’ятники, музеї, меморіали тощо. Він був сином мужика - і став володарем у царстві духа!!!

Номер слайду 18

Він був кріпаком-і став велетнем у царстві людської культури!!!

Номер слайду 19

Доля не шкодувала його страждань,але й не пожаліла втіх. Він був самоуком - і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим!!!

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Десять літ він томився під вагою російської солдатської муштри,а для волі Росії зробив більше,ніж 10 переможних армій!

Номер слайду 22

Найкращий і найцінніший скарб доля дала йому лише по смерті – невмирущу славу і всерозквітаючу радість!

Номер слайду 23

Отаким був і є для нас, українців, Тарас Шевченко!

ppt
Додано
13 квітня 2018
Переглядів
1301
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку