Презентація "Вирощування кристалів"

Про матеріал
Презентація "Вирощування кристалів" може бути використана для проведення експериментального дослідження по вирощуванню кристалів у домашніх умовах і вивчення методів вирощування кристалів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вирощування кристалів

Номер слайду 2

А. Е. Ферсман.«Майже весь світ кристалічний. У світі панує кристал і його тверді, прямі закони».

Номер слайду 3

Об'єкт дослідження: солі мідного купоросу, залізного купоросу і розчини дигидрофосфата амонію.

Номер слайду 4

Задачи : Вивчити історичні відомості о кристалах;Дізнатися про значення кристалів в житті людини;Вивчити методи вирощування кристалів;Підібрати доступне обладнання для вирощування кристалів;Познайомитися і використовувати необхідні заходи безпеки і захисту при проведенні експерименту;Виростити кристали різних солей;Вивчити умови утворення кристалів, їх форми, кольору;Вивчити фактори, що впливають на зростання кристалів в домашніх умовах;Проаналізувати отримані результати.

Номер слайду 5

Кристалли. Кристали - тверді тіла, в яких атоми розташовані закономірно, утворюючи трехмерно-періодичну просторову укладку - кристалічну решітку. Слово "крісталлос" у древніх греків означало лід.

Номер слайду 6

Застосування кристалів. Алмаз Застосовують кристали в різних областях. Найтвердіший і найрідкісніший з природних мінералів - алмаз. Завдяки своїй винятковій твердості алмаз грає величезну роль в техніці.

Номер слайду 7

Рубін Рубін і сапфір відносяться до найкрасивіших і найдорожчих з дорогоцінних каменів. Годинна промисловість. Найтонші схеми на напівпровідникових заводах. Текстильна і хімічна промисловості.

Номер слайду 8

Сапфір. Пластини для оптичних приладів. Напівпровідникова промисловість. Для відтворення, запису і передачі звуку.

Номер слайду 9

Основні уявлення о кристалах Типи кристалів:іонні 2) атомні3) металеві 4) молекулярні Види кристалів Монокристали Полікристали

Номер слайду 10

Значення кристалів в житті людини. Люди використовують кристали практично у всіх сферах свого життя: Будівництво Медицина Біологія. Сільське господарство Промисловість Машинобудування Хімія Харчова промисловість Металургія Приладобудування Космонавтика Астрономія і багато інших

Номер слайду 11

Умови вирощування кристалів Для утворення кристалів необхідно: Охолодження насиченого розчину. Поступове видалення води з насиченого розчину.

Номер слайду 12

Вирощування кристала мідного купоросу. Приготувала насичений розчин мідного купоросу. Ниточку з маленьким камінцем (запалом) повісила на дерев'яній паличці. Залишила відкритим посудину з розчином при кімнатній температурі. При випаровуванні розчину на його поверхні утворювався кристал.

Номер слайду 13

Вирощування кристалів з розчину дигидрофосфата амонію. Відміряла 40 мл. гарячої води. Насипала спеціальну суміш для вирощування кристалів. Розсипала основну породу по дну контейнера. Поставила контейнер в світле місце з хорошим притоком повітря. У міру випаровування води з'являлися голчасті кристали.

Номер слайду 14

Кристал залізного купоросу і дигідрофосфату амонію зеленого кольору

Номер слайду 15

Вирощування кристалів мідного купоросу при різній температурі охолодження розчину.

Номер слайду 16

Результати дослідження. На вулиці В кімнаті В теплій воді

Номер слайду 17

Вирощування кристалів при різній концентрації розчину.

Номер слайду 18

Результати дослідження

Номер слайду 19

Результати та висновкикристали різних речовин мають різну форму, розмір і колір;при сприятливих умовах деякі тверді тіла приймають форму кристалів;кристали можуть рости за рахунок додавання нових шарів, якщо є потрібну речовину;кристали ростуть з розчинів, коли випаровується вода;на форму кристалів солі впливає температура;кристали різних речовин мають різні властивості .

Номер слайду 20

висновок Процес вирощування кристалів у домашніх умовах - це дуже цікаве і захоплююче заняття.

Номер слайду 21

Оригінальний подарунок

pptx
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Коршак Є.В., Ляшенко О.І., Савченко В.Ф.)
До уроку
§ 50. Будова і властивості твердих тіл
Додано
31 грудня 2020
Переглядів
4994
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку