Презентація "Вирощування огірків у бочці" І етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько-експериментальних робіт з природознавства

Про матеріал
Традиційно огірки у відкритому грунті вирощують на грядках. Це займає великі площі. Для економії площі ми вирішили пошукати інший спосіб вирощування. Тому нас зацікавив спосіб вирощування огірків у бочках або у мішках. Предметом нашого дослідження є вирощування огірків в бочках. Об’єкт дослідження – огірок посівний. Мета : дослідити технологію вирощування огірків в бочках ( вивчити поширення, біологічні особливості огірків, їх ставлення до грунту, світла, вологи та живлення) та розробити рекомендації для юних природолюбів щодо вирощування цієї рослини. Гіпотеза : росту та розвитку огірків в бочках сприяє використання в якості субстрату суміші городнього чорнозему перегною та дренажу, а також полив водою кімнатної температури без будь – яких домішок. Завдання дослідження : опрацювати літературу щодо умов вирощування огірків в бочках ; дослідити умови при яких огірки найкраще ростуть і розвиваються; знайти цікаві факти про огірки; поцікавитись сортами та вибрати для посадки; розробити рекомендації юним природолюбам по вирощуванню огірків в бочках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Козацький ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Бобровицької міської ради. Ніжинського (Бобровицького) району, Чернігівської області  І етап Всеукраїнського конкурсу дослідницько- експериментальних робіт із природознавства "Юний дослідник"в номінації «Рослини навколо нас» 

Номер слайду 2

 Робота учнів 6 класу. Теплюк Тимофія. Литовченко Ангкліни. Керівник. Горова Тамара Андріївна учитель біологіїВИРОЩУВАННЯ ОГІРКІВ У БОЧЦІ

Номер слайду 3

Огіркові історії ДОДАТОК 2 Клеопатра вважала, що саме вживанням огірків вона зобов'язана своєю красою. Сучасні вчені вважають, що справа все ж у генах ... З іншого боку, слов'яни часто їдять огірки, а слов'янські жінки вважаються одними з найкрасивіших у світі. А раптом це не випадково?Свіжі, солоні, мариновані огірочки - національна слов'янська закуска. Виявляється, про них можна розповісти стільки цікавих фактів. А чи знаєте ви, що огірки - одна з найдавніших культур в світі? Батьківщиною огірка є тропічні ліси Індії. Перша письмова згадка про огірки міститься в стародавніх індійських рукописах, яким, на думку вчених, більш 6000 років. Хоча потрібно зробити поправку: у пам'ятках давньої писемності згадуються дикі огірки, які використовувалися в лікувальних цілях. А вже свідомо вирощувати огірки почали приблизно 4000 років до н.е. І перші культивовані огірки швидше за все з'явилися в Давньому Єгипті та Греції.

Номер слайду 4

Наша назва «огірок» походить від давньогрецької «агурос», яка саме означає «недозрілий». За деякими припущеннями, огірок був відомий на Русі ще до IX сторіччя. Швидше за все, на Русь його завезли візантійські греки. Огірки є близькими родичами дині, але на відміну від динь, які збирають, коли вони пожовкнуть, жовті, тобто стиглі огірки неїстівні. Вони стають грубими і несмачними. Огірки вживають в їжу як раз недозрілими.

Номер слайду 5

Огіркова географія Огірок прийшов він до нас з країни вічного літа - Індії. Дикий огірок там росте на ліанах, його довгі гілки-батоги забираються високо на дерева, а плоди звисають вниз. Від предків огірок зберіг вусики, які і сьогодні дозволяють йому «чіплятися» за землю, не звертаючи увагу на подиху вітру. Мексиканський огірок зовсім не схожий на той, який ми знаємо. Його називають чайот. Ліана такого чайот у себе на батьківщині може зростати до 20 років, на його корінні утворюються крохмалисті бульби, які дуже подобаються свиням. Чайот вирощують і на Кавказі. Висаджують його найчастіше навколо альтанок, і восени вся альтанка прикрашена плодами, вага яких досягає до півкілограма. Зовнішній вигляд чайот нагадує форму груші, яскраво-зеленого кольору, сплюснену з боків. Плоди чайот дуже смачні, його можна смажити. Смак його нагадує смак смаженої картоплі, а якщо його замаринувати, то неможливо відрізнити від звичайного огірка.

Номер слайду 6

Майстерність китайських і японських городників вражає своєю винахідливістю. Вони вирощують огірки - велетні. Спочатку рослини вирощують в дерев'яних ящиках, які розміщують на дахах будинків, потім пересаджують в город, на добре удобрену землю, і підв'язують до опор. Висота огірків досягає довжини до півтора метрів. Цей же сорт, але вже в теплицях вирощують і в Європі.

Номер слайду 7

Людство вживає огірки в їжу з часів Месопотамської цивілізації, тобто чотири з половиною тисячі років. Цікаві факти про огірки ДОДАТОК 3 На тихоокеанських островах аборигени заривають огірки в землю, обертаючи їх в бананові листя - так виходить запас на випадок шторму чи неврожаю. В тих краях ця їжа є дорогим делікатесом, чим більше у нареченого в запасі огірків, тим більше він привабливий в матеріальному плані для тамтешніх наречених. На острові Фіджі, наприклад, батьки не дають згоди на шлюб дочки, поки наречений не пред'явить свої запаси огірків. Можливо, огірки допомогли відкрити Америку - Христофор Колумб в свою подорож 1492 року, під час якої, як вважається, був відкритий американський континент, додав в раціон своїх моряків свіжі та солоні огірки як засіб від цинги. На Гаваях, де кораблі зупинялися для відпочинку екіпажу, спеціально вирощували (і вирощують) огірки для поповнення життєвих сил виснажених моряків.

Номер слайду 8

Цікаві факти про огірки. Пам’ятники огірку можна побачити в Україні (Ніжин) та їнших країнах світу

Номер слайду 9

Огіркові рекорди занесені навіть у книгу Гіннеса. Так найдовший огірок - 1,83 м вирощений в Угорщині й відноситься до китайського різновиду огірків. У приміщенні вдалося виростити огірок вагою більше 6 кг, а на повітрі ненабагато менше - 3,7 кг. Цікаві факти про огірки. У дельті річки Міссісіпі популярними серед дітей ласощами вважаються огірки, просочені солодким напоєм Kool-Aid (на зразок наших розчинних солодких напоїв). Рецепт простий - вимити огірок, розрізати навпіл і добре просочити Kool-Aid протягом тижня. Отриманий продукт вважається крутим делікатесом і коштує близько долара за штуку. Американці в своєму репертуарі - місто Berrien Springs, штат Мічиган, США, вони проголосили Christmas Pickle Capital of the World - Огірковою столицею світу. У грудні кілька днів у місті проходить спеціальний парад, яким керує Огірмейстер (Grand Dillmeister), що кидає огірки в натовп городян, який спостерігає за урочистим парадом. Цікаві факти про огірки

Номер слайду 10

Біологічні особливості огірка. Огірок (Сисиглізза Нуиз І_.) - однорічна овочева культура, представник сімейства гарбузових. Рослина має довге, в'юнке, ліано-подібне стебло, яке, до того ж, дуже розгалужене. Стебло у окремих сортів і гібридів при деяких технологіях вирощування може досягати 6 метрів і більше. На головному стеблі в пазухах листків утворюються пагони першого порядку, від них відходять пагони другого і наступних порядків. У сучасних гібридів часто замість бічних пагонів утворюються короткі букетні гілочки з пучком зав'язі. Корінь потужний, сильно розгалужений, стрижневий; основна маса коренів розташовується в ґрунті в шарі 20-40 см. Квітки, як у всіх гарбузових, роздільностатеві, хоча рослина однодомна, тобто на рослині одночасно є і чоловічі, і жіночі квітки. У партенокарпічних гібридів чоловічі квітки відсутні, а зав'язь формується з жіночих квіток без запилення. Чоловічі квітки зібрані в суцвіття по 5-7 штук в пазусі листа. Жіночі квітки - поодинокі або пучками по 2-4 штуки, іноді більше. Огірок починає цвісти через 25-40 днів після сходів, пізні сорти - через 30-40 днів. До прибирання зеленця можна приступати через 7-12 днів після цвітіння. Технологія вирощування огірка залежить від специфічних якостей гібрида і безпосередніх умов вирощування.

Номер слайду 11

Ставлення огірка до температури. Як і всі гарбузові, огірок - дуже теплолюбна культура. Насіння починає проростати при температурі 12-13°С, але оптимальна температура проростання 25- 30°С. Найбільш сприятлива температура для росту і розвитку до плодоношення складає 24-28°С в сонячний день, 18-22°С - у похмурий; вночі температуру бажано підтримувати на рівні не нижче 12°С. При плодоношенні оптимальна температура трохи вище: 24-30°С вдень і вище 16°С - вночі. При підтримці нічної температури вище 18°С досягається найкращий ріст і розвиток культури і прискорюється настання періоду Ставлення огірка до світла. Огірок - світлолюбна рослина. Сучасні гібриди фотонейтральні, але при вирощуванні огірка в умовах короткого дня (10-12 год/добу) прискорюється розвиток рослини і формування зав'язей. Збільшення світлового дня до 16 год/добу стимулює початок плодоношення, але знижує загальну врожайність. Тому умови вирощування розсади огірка при довжині дня 10-12 год/добу і освітленості в межах 6-7 тис.лк (люкс) можна вважати оптимальними.

Номер слайду 12

Ставлення огірка до вологи. Рослини огірка досить вимогливі до вологості ґрунту і повітря. Це пов'язано з тим, що до складу плодів входить 96-98% води. Коренева система рослин в основному розміщена в орному шарі ґрунту до 40 см, який у літній період часто пересихає. Найвища продуктивність рослин є при вологості ґрунту 80-90% НВ та відносній вологості повітря 90-95%. Зниження вологості ґрунту негативно впливає на розвиток рослин. Плоди стають дрібними, гіркуватими, рослини швидко старіють, сповільнюється їх ріст і плодоношення. Критичними періодами у вологозабезпеченні рослин є фази 2-4 листків та плодоношення. Перезволоження ґрунту в період вегетації призводить до погіршення газообміну в ґрунті та поширення гнилісних хвороб, коренева система буріє, ослизнюється і відмирає. Зниження відносної вологості повітря в період квітування рослин також негативно впливає на запилення квіток та затримує наростання плодів. Вони стають гіркуватими, особливо при підвищеній температурі повітря. При сухості повітря шкідники починають активне розмноження — попелицею, трипсами, павутинним кліщем.

Номер слайду 13

ПЕРШИЙ СЕРЕД РАННІХКожен городник потай мріє про, здавалося б, неможливе: докласти менше зусиль і отримати більше врожаю. Якихось 10 років тому ранні огірки в більшості своїй вимагали дуже багато уваги і були дуже примхливими: мали нерівності плодів, різну величину, а головне, нерівномірну віддачу врожаю. Зі зростанням конкуренції ринок все більше і більше диктує правило «Попит народжує пропозицію», а не навпаки. Покупці почали робити вибір на користь плодів однакового розміру, бажано корнішонного типу, дрібнобугорчатих і не дуже колючих.

Номер слайду 14

Японська селекційна компанія, враховуючи європейську культуру споживання, представила світу новий гібрид огірка Хелен. Він покликаний задовольнити всі потреби ринку в якості плодів, а також у великій кількості врожайності. Хелен Р1 - гібрид огірка, який має властивість партенокарпії, при цьому запилення бджолами ніяк не відбивається на якості врожаю. Рослина здатна рости як в теплиці, так і у полі, як на підв'язці, так і без неї. В Україні огірок став доступним лише рік тому. За оцінкою розвитку куща і плодів він обігнав інші ультраранні гібриди на 4-5 днів. Плоди були засолені, замариновані і законсервовані. Самі кущі огірка як у відкритому, так і закритому ґрунті, при хорошому харчуванні і частих поливах дають урожай від 3 до 4 місяців, радуючи рясним плодоношенням зеленців. Огірок Хелен Р1, можна сказати, ще новинка на ринку. Але цю новинку чекає велике майбутнє в Україні.

Номер слайду 15

Характеристика сорту “Эколь”Рослина среднеплетиста і високоросла, компактна завдяки короткому міжвузлю. Ріст головного стебла необмежений. Листя темно-зелене, середнє за розміром і менше. Прекрасно відновлюється після стресу. Має жіночий тип цвітіння, цвіте букетами-виходить по декілька плодів в одному вузлі. Довжина огірків досягає 4-10 см, а маси-до 95 р. Плоди яскраво-зелені, з розмитими світлими короткими смужками і невеликою кількістю плям. Мають рівну і красиву циліндричну форму з середнього розміру горбами і білими шпильками високої щільності. Шкірка тонка. М’якуш хрусткий, ніжний і ароматний. В середині відсутні порожнечі, смак відмінний : солодкий, без гіркоти (генетична особливість)Врожайність не менше 12 т на 1 га. Вегетація відбувається упродовж 42-48 днів. Кінець травня-час посадки насіння для клімату України. Необхідна температура прогрівання грунту на глибині 10 см складає +15…+16 °C (інакше рослина розвиватиметься повільно). Інший орієнтир-коли вдень температура досягає +22…+24 °C, а вночі-18 °C тепла.

Номер слайду 16

Основні хвороби та шкідники огірка. Пероноспороз або несправжня борошниста роса Ознаки. Характеризується появою на листі огірка безлічі жовтих плям, обрамлених жилками. Через деякий час на нижній стороні листя з'являється характерний фіолетовий наліт. Надалі краю огіркового листа починають вивертатися вгору. У такому положенні лист поступово відмирає і засихає. Боротьба. Повністю побороти пероноспо­роз досить складно, однак можна істотно уповільнити його розвиток. Для цього використовують мідьовмісні препарати. Також слід використовувати фунгіциди: Акробат, Квадріс, Ридоміл Голд. Ознаки. Захворювання проявляється при надмірній вологості (90% і більше) і помірній температурі (16-17°С). Причиною розвитку захворювання може служити регулярний полив огірків непідготовленою холодною водою, а також надмірне загущення посадок. На стеблах і плодах з'являється неприємний слизький наліт сірого кольору. Сіра гниль

Номер слайду 17

Звичайна огіркова мозаїк. Ознаки. Перші ознаки можна виявити при вирощуванні огірків на стадії розсади - з'являється мозаїчність, молоде листя викривляються і стають зморшкуватими. На плодах вже достатньо розвинених кущів огірків з'являються характерні яскраві цятки, вони помітно викривляються. При цьому на листках утворюється безліч бородавок. Попелиця. Ознаки. Маленькі, грушоподібні комахи, що живуть колоніями. Влаштувавшись на рослині, попелиці скупчуються великими групами, харчуються на точках зростання і на нижньому боці листя, що знову розпустилося. Попелиці є поширеними переносниками вірусів, що завдають значної шкоди рослинам огірка. Число і різноманітність вірусів, які переносяться попелицями, набагато перевершують кількість таких, які розповсюджуються іншими переносниками. До таких вірусів належать: вірус мозаїки огірка, вірус гравіювання тютюну, вірус мозаїки люцерни, вірус західної жовтяниці буряка.

Номер слайду 18

Вирощування огірків у бочках ( мішках)В Інтернеті ми побачили відео про вирощування овочевих культур на присадибних ділянках в бочках, мішках,колесах. І вирішили спробувати виростити таким способом огірки. Не всі знають, що вирощування огірків у мішках не тільки полегшує працю на го­роді, а й дає змогу одержувати смачний і багатий урожай. А про економію простору на ділянці і говорити не доводиться, оскільки бочки ( мішки ) з огірками можна розмістити де завгодно, аби їм було тепло і комфортно. Ми зацікавились біологічними особливостями рослини, її хворобами, підживленням.

Номер слайду 19

Варто зауважити, що цей спо­сіб - досить новий напрямок у вирощуванні огірків. Тому не всі його практикують. Але тим, у кого ділянки невеликі, такі насадження припада­ють до душі. Тому, ма­буть, найголовнішою перевагою посадки огірків у мішках є еко­номія городнього простору. Перевагою таких посадок є й те, що немає необхідності перекопувати грядки, прополювати бур'яни (вони майже не ростуть в бочці), за культурою дуже просто і зручно доглядати. Огірочки виростають чистими, та й дозрівають значно раніше, ніж на звичайних гряд­ках у відкритому ґрунті. Що ж стосується хвороб, то можна ска­зати, що за правильної агротех­ніки огірки в мішках практично не схильні до недуг. Переваги і недоліки способу

Номер слайду 20

Особливості вирощування Якщо ми вирощуємо огірки в бочках , то доведеться виконати певну роботу, перш ніж зібрати смачний і корисний урожай. Для цього необхідно подумати про вибір бочок. Найкраще для цих цілей підійдуть бочки ємністю в 100-150л. Місткість бочок може бути будь-яка, але, як показує прак­тика і досвід успішних дачни­ків, найкраще підійдуть бочки з об'ємом не менш як 50 літрів. Ко­реневій системі огірка вистачить місця, де розростися, і кисень та важливі мікроелементи будуть надходити до всіх рослин. Крім цього, буде по­трібна палиця (шпалера), яка надалі буде підтри­мувати огірки. Але можна обійтися і без неї, або за­кріпити вже тоді, коли огі­рок почне витися. Навколо бочки можна спорудити підв'язування рослини, а можна просто підв'язати шпагатом до паркану або сітки, якщо бочки стоять поряд. Також знадобляться порож­нисті трубки або негладкий шланг, який буде використовуватися для крапельного зрошення огірків.

Номер слайду 21

Городники, які пробували виро­щувати огірки без використання крапельного поливу, зробили ви­сновок, що такі рослини в міш­ках схильні до загнивання коренів через надлишок вологи, яка може накопичуватися всередині. Але якщо огірки поливати під корінь і не дуже рясно, то можна обійтися і без крапельного зрошення. Перш ніж насипати ґрунт у бочки, встановили їх на постійне місце. На дно обов'язково покла­ли скошену траву, бур'яни або будь-яку зручну конструк­цію (так створиться парниковий ефект, який дуже люблять огірки), потім насипали шар перегною, і в останню чергу - землю.

Номер слайду 22

Готуємо суміш у бочку. Ми посіяли огірки 9 травня 2023року. Для цього взяли сорти Еколь та Хелен.

Номер слайду 23

Бочки вкрили агроволокном. Зійшли огірки 16 травня. 21 травня з»явився перший справжній листок,а 24 травня – другий справжній листок.  

Номер слайду 24

Протягом всього часу йшла боротьба з комахами (мурашками), які під»їли стебло огірків. Боролися за допомогою соди, а потім застосували спеціальний препарат « BROS» (польського виробництва) , який допоміг відігнати мурах (26 травня). На місце з”їдених рослин посіяли насіння сорту «Гуннар» F1.  

Номер слайду 25

30 травня біля бочок ми прилаштували шпалери(у вигляді мотузок) для того,щоб огірочки могли плестися вгору.

Номер слайду 26

10червня з”явились перші квіти та пуп”янки. 14 червня ми покуштували перший огірок.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

З 19червня почалося масове достигання огірків.15 -20 червня. Погода стоїть дуже несприятлива для росту огірків. Огірки в’янути і сохнути. 19 червня зірвали перші огірки. 21 червня перенесли бочки з огірками в холодок, під виноград, тому що 2 стебла згоріли.

Номер слайду 29

28 червня – огірочки почали знову утворювати зав’язь і до 15 липня ми збирали огірки. 15-16 липня в білій бочці в огірків почали зсихати стебла, згоріли пуп’янки навіть під виноградом. Земля в бочках осіла на 10см. 21 серпня рослини засохли повністю. Вага 1 огірка середнього розміру – 65 г, довжина 10 см. На стеблах виросло по 15 – 17 огірків.  

Номер слайду 30

 1. Бочки повинні бути наповнені землею з перегноєм майже до верху, тому що земля дуже усідається.2. Огірків сіяти більше – густіше, тому що частина їх не сходить ,а іншу частину можуть знищити мурашки.3. Ставити бочки потрібно не під палючим сонцем, а в затінку ( наприклад , під виноградом). Ця система штучна і швидко висихає вода, якою поливаємо огірки. Доводилося часто поливати , а це призводить до загнивання кореня.4. Щоб огірки росли здоровими і міцними, рослини по­ливали часто і потроху. Вони не люблять надлишку вологи, тому уважно стежте жили за температурою і і станом ґрунту в бочках. Як правило, при жаркій по­годі огірки поливали через день - ввечері. Воду для поливу краще брати теплу і відстояну. 5. Щоб огірки в бочках не захво­ріли кореневою гниллю та іншими хворобами, поливайте їх розчином брильянтового зеленого (на 10 літрів води - 10 крапель) або ви­користовуйте йод у таких же про­порціях. 6. А щоб огірки родили довго, ви­саджуйте не один сорт, а відразу кілька. Це дасть змогу зби­рати урожай з весни і до самої осені.    Наші поради щодо вирощування огірків в бочці

Номер слайду 31

ДОДАТОК 1 Огірки придатні для їжі в сирому вигляді, також широко використовуються в якості інгредієнтів різноманітних страв, в тому числі для консервування різними способами. Застосування в кулінарії:

Номер слайду 32

ДОДАТОК 1 Огірки багаті вітамінами групи В і вітаміном С, які сприяють підтримці життєвого тонусу і імунної системи. Також в цьому продукті багато магнію і калію, містяться природні цукри, а саме фруктоза і глюкоза, які необхідні роботи головного мозку. Застосування в медицині:

Номер слайду 33

ДОДАТОК 1 Назви «огірковий крем», «огірковий лосьйон» і «огіркова маска» вже давно увійшли до нашої мови у вигляді стійких словосполучень.  Застосування в косметології:

Номер слайду 34

Дякуємо за увагу! Нехай у Вас родять огірочки!