Презентація "Вирощування вигоночних троянд"

Про матеріал
Презентація з трудового навчання для 7-9 класів "Вирощування вигоночних троянд" до тем "Технологія вирощування рослин" або "Ландшафтний дизайн"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вигонка троянд»

Номер слайду 2

Коли з морської піни біля берегів Кіпру виникла прекрасна богиня Афродіта, Земля дуже розсердилася і вирішила створити щось не менше красиве, і створила троянду. Інша легенда твердить, що білі троянди виникли на місці крапель божественного нектару, який впав на землю з Олімпу. Троянди стали улюбленими квітами богині кохання і краси. Якось вона необережно проколола собі палець шипами троянди і кілька крапель крові забарвили квітки у яскраво-червоний колір. Так виникли червоні троянди. Троянди своєю красою прикрасять будь-яке подвір’я чи присадибну ділянку. Якщо з відповідальністю підійти до вирощування троянд, то протягом усього літа можна насолоджуватися неймовірною красою цих чарівних і ароматних квітів. Про красу цих квітів можна говорити нескінченно. І кожного разу коли бачиш велике різноманіття кольорів та відтінків, красу бутонів, відчуваєш ніжний аромат кожної троянди, не перестаєш захоплюватися ними. Для підтримки неймовірної краси троянд потрібний правильний догляд за ними. Існує багато різноманітних рекомендацій вирощування цих квітів. Тому хотілося б поділитися деякими секретами та розповісти про догляд за трояндами.

Номер слайду 3

Як виростити красиву троянду – посадка Головні процедури та догляд за трояндами кущовими: регулярне обрізування пагонів, полив, розпушування та прополювання ґрунту, внесення в ґрунт потрібних добрив, обприскування. Найкращим періодом для посадки троянд слід вважати період з останньої декади вересня до середини жовтня. Приміром через один-два тижні рослина дає перші корінці, які ще мають час, щоб адаптуватися до приходу серйозних заморозків. На весні починають активно розвиватися коренева і надземна частина трояндового куща, тому до моменту цвітіння рослина стає витривалою та сильною. Троянда світлолюбна рослина, це потрібно враховувати під час вибору ділянки для посадки.

Номер слайду 4

Як посадити троянду Для того щоб посадити троянду необхідно: Вибрати (гарно освітлюється протягом дня, не надмірно вологий ґрунт) та підготувати (розпушування ґрунту) місце для посадки. Підготувати саджанці троянд. Придбані саджанці необхідно посадити як найшвидше. Перед посадкою кореневу систему куща замочити у воді. Як посадити троянду? Викопайте ямку значно більших розмірів ніж коренева система, щоб був запас для росту. Дно ямки розпушіть вилами чи лопатою. Залийте чимало води. Зробіть суміш із землі та компосту. Опустіть саджанець троянди у ямку і починайте засипати приготовленою сумішшю, активно ущільнюючи кожний шар ґрунту, можна зверху ще полити водою. Вкінці після посадки необхідно нагорнути невелику кількість землі на основи пагонів (місце щеплення), щоб захистити його від сонячного проміння. Навколо куща зробіть лунку з землі, щоб було зручно поливати та підживлювати.

Номер слайду 5

Обрізування троянд Догляд за трояндами включає також обрізування на протязі весняно-осіннього сезону. З настанням весни необхідно провести обрізування кущів, видалити непотрібні пагони, погано розвинені, сухі й сформувати кущ. Влітку обрізування значно простіше – з декількох бутонів вибирають один найбільший, зів’ялі та малорозвинені видаляють. Для підготовки кущів троянд до зими проводимо обрізування восени – обрізаємо слабкі, засохлі, пошкоджені пагони. Варто підкреслити, що обрізування кущів потрібно проводити всіх сортів троянд. Цей етап є найбільш трудомістким, проте забезпечує ріст нових здорових пагонів і рясне цвітіння.

Номер слайду 6

Важливі секрети поливу трояндових кущів В перший рік посадки трояндам потрібний регулярний та рясний полив водою (бажано раз у два-три дні). Це допоможе сформувати міцну кореневу систему та інтенсивний ріст молодих пагонів. Весною в період рясного цвітіння та розвитку полив зазвичай регулярніший ніж влітку. Оскільки під час частого поливу може утворюватися кірка на поверхні ґрунту навколо кущів троянд, тому слід його періодично розпушувати – це проста, але водночас дуже корисна процедура, що забезпечує збагачення киснем кореневої системи. В спекотні літні дні полив також є більш частим ніж зазвичай, хоч троянди не є вологолюбивими рослинами. Серпень-вересень полив троянд значно скорочують, для того щоб волога не застоювалася біля куща, та не спричиняла розмноження грибкових хвороб. Найкращий час для поливання рано-вранці або пізній вечір (вода не повинна потрапляти на листя).

Номер слайду 7

По закінченню цвітіння потрібно провести підготовку та загартування трояндових кущів, щоб вони без проблем перезимували. У вересні полив зводиться до мінімуму догляд за розами З серпня припиняємо підживлення азотними добривами, активний ріст пагонів нам вже не потрібний, так як вони будуть досить молоді і взимку вимерзнуть. Натомість, було б корисно підживити троянди калійно-фосфорними добривами. Важливо, на початку осені розпушити ґрунт біля троянд, провести осіннє обрізування поганих, сухих, хворих пагонів, всіх бутонів. З настанням заморозків на кущі троянд можна нагорнути землею та тирсою, а зверху можна вкрити утеплюючими матеріалами або ж гіллям з ялинок. Догляд за трояндами після закінчення цвітіння – підготовка до зими

Номер слайду 8

Вигонка троянд Троянди можуть цвісти протягом цілого року. Для вигонки підбирають дворічні кущі з трьома-чотирма добре розвиненими пагонами і непошкодженою кореневою системою. У грунт теплиць кущі висаджують у листопаді, заздалегідь потримавши їх у воді протягом трьох діб, цілком видаливши слабі й підрізавши решту пагонів у чайних та чайноподібних троянд на дві-три бруньки. Ремонтантні сорти обрізують на п'ять-шість бруньок.

Номер слайду 9

Вигонка троянд Висаджують троянди на грядках завширшки 1 м за схемою 25X30 см, залишаючи між ними доріжки завширшки 60 см. Для вкорінення троянд перших 15—20 днів підтримують температуру З—6°С, а потім поступово піднімають до 10 °С. У міру росту пагонів температуру підвищують до 20—22 °С, але в нічний час вона не повинна перевищувати 17 °С.

Номер слайду 10

Вигонка троянд Із появою пуп'янків температуру знижують до 16—18°С. Перший пуп'янок відщипують, щоб викликати ріст бічних бруньок. Взимку поливають раз, а влітку — два рази на тиждень. Із наближенням осені цвітіння припиняється. Щоб загальмувати ріст, поливають у цей час два рази на місяць.

Номер слайду 11

ppt
Додано
4 квітня 2023
Переглядів
485
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку