Презентація " Вишивка хрестиком"

Про матеріал
Презентація з тудового навчання на тему " Вишивка хрестиком". Презентація к темі "Вишивка хрестиком"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка хрестиком. Виконала: Вчитель трудового навчання. Корчмар Альона Петрівна

Номер слайду 2

Мета Навчальна: Ознайомити з історією і традиціями української народної вишивки, дати уявлення про класифікацію швів для вишивання. Розвиваюча: Розвивати творчі здібності,навчитися розрізняти шви за технікою і способом виконання. Виховна: Виховання художнього смаку, шанобливе ставлення до традицій національної вишивки.

Номер слайду 3

Вишиванка з давнього часу була для українського народу не просто святковим вбранням, а й оберегом, символом здоров'я, краси та щасливої долі для молодих людей. Достовірно не відомо, коли точно люди почали прикрашати одяг вишитими символами. Імовірно, вишивку пов'язують з першим стьобанням на шкурах. У ті давні часи для вишивання використовувались жили тварин, лляні та бавовняні волокна, шерсть, кам'яні голки. Тоді наші предки вишивали символи з метою захистити свою сім'ю, житло від злих сил. Трохи пізніше цей вид мистецтва отримав декоративну функцію. Поступово техніка вишивання удосконалювалася, набувала нових форм.

Номер слайду 4

Вишиті сорочки на Русі носили досить рідко, переважно на свята, а ось вишитими рушниками користувалися щодня. У сім'ях, де були сини, матері обов'язково вишивали рушники в дорогу. Орнаменти на них були наповнені захисними символами, покликаними оберігати чоловіків від бойового поранення і смерті на полі битви. Вишивка на дорогих матеріалах, шовковими нитками, золотом і парчею була прерогативою знаті. Але і для простого люду були доступні матеріали, наприклад, дешеві вовняні нитки, за допомогою яких створювались барвисті орнаменти.

Номер слайду 5

Майстерності вишивання починали навчати дуже рано, з п'яти-шести років, щоб до п'ятнадцяти молода дівчина змогла вишити собі посаг. Для весільного посагу готували повний комплект білизни. Це були скатертини, близько ста рушників, сорочка для нареченого, головні убори. Перед весіллям було прийнято влаштовувати публічний показ посагу, щоби продемонструвати працьовитість і майстерність.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Інструменти і матеріали. Голка Нитки НожиціНаперсток П'яльця Тканина Сантиметрова стрічка Олівці Калька

Номер слайду 8

Простий хрест починають вишивати праворуч зверху по діагоналі наліво вниз, а закінчують справа знизу по діагоналі наліво вгору. Всі верхні стібки повинні лежати в одному напрямку. Напівхрест - перший стібок шиття звичайного хрестика. Подовжений хрест - техніка вишивання цього хрестика аналогічна простому хрестику, тільки хрестик заповнює не одну клітку канви, а дві або три клітини, розташовані вертикально. Подовжений хрест із рядком - подовжений по висоті хрест з невеликим горизонтальним стібком в центрі. Слов'янський хрест - перехрещуються з нахилом подовжені хрестики. Прямий хрест - складається з вертикальної і горизонтальної ліній. Чергуються хрестики - ця вишивка складається із звичайних хрестиків та інших прямих. Починають вишивати зліва направо; проводять нитку через чотири вертикальні нитки і між чотирма горизонтальними зверху вниз. Подвійний хрест - чергування простих хрестиків і між ними маленьких прямих. Хрест «Зірочка» - ще один вид перехрещення, що складається з прямого хрестика, на який накладається чотири похилих діагональних стібка такого ж або меншого розміру. Хрест Левіафан (Болгарська) - шов відрізняється від простого хрестика тим, що ускладнений ще двома перехрещеними лініями (вертикальної і горизонтальної). Рисовий шов - спочатку заповнюють весь фон великими хрестами через чотири і чотири нитки, а потім тільки приступають до рисових стібкам. Це стібки, що проходять через кінці чотирьох розгалужень великого хрестика так, що вони сходяться в просторі між хрестиками, утворюючи, в свою чергу, новий хрестик. Для перших хрестиків беруть досить товсту нитку, а для других - більш тонку нитку іншого кольору. Види вишивання хрестиком

Номер слайду 9

Номер слайду 10

При вишиванні хрестиком важливо дотримуватися таких правил: Правильно лічити нитки, щоб точно вишити узор. Вибрати таку послідовність вишивання узору, щоб усі верхні стібки вишивки розміщувалися в одному напрямку. Вершини хрестиків, що стикаються, мають збігатися в одній точці. Якщо подивитися на просвіт то в цих точках видно отвори. Кожний хрестик виконують двома діагональними стібками, що перехрещуються. Верхні стібки завжди розміщені в одному напрямку. Закріплюють нитку для вишивання петлею діагональним стібком. Вишиваючи косим хрестиком, можна виконувати кожен хрестик почергово, а можна – одразу, цілий ряд у два ходи.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

***Хрестики червоні – То калини грони, І вогонь гарячий, і пролита кров, Але ще й родина, Ненька-Україна, І родинне щастя, й вічная любов. Я візьму льон білий, Нехай рух несмілий, Але ж вишить спробую сорочку таку. Ниточка до ниточки, Квіточка до квіточки, Щоб нащадки згадували на довгім віку. Ганна Глок

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шпагіна Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 січня 2021
Переглядів
5810
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку