Презентація: "Вишивка шовковими стрічками"

Про матеріал
Презентація на тему: "Вишивка шовковими стрічками" (Картина "Троянди"). У презентації описана історія виникнення мистецтва, зразки виробів, схеми виконання швів, фотографії послідовності виконання картини, правила техніки безпеки під час вишивання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вишивка шовковими стрічками Картина “Троянди” Виконала: Лойко Лариса та Лойко Марія учениця 2Б класу місто Бердичів

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів з технологією вишивки шовковими стрічками; Сприяти розвитку творчих здібностей дітей; уміння бачити та цінувати красу; Розвивати зацікавленість дітей до народних ремесел; Виготовити картину технікою: ”Вишивка стрічками”

Номер слайду 3

Проблема: Відродження народних ремесел Об'єктом дослідження є вироби, вишиті шовковими стрічками; особливості виконання вишивок шовковими стрічками.

Номер слайду 4

Виріб: картина, вишита кольоровими стрічками – це чудовий подарунок для рідних та друзів.

Номер слайду 5

Вишивка шовковою стрічкою – захопливе і популярне заняття. Ви можете створити неймовірні за красою речі, і це при незначних витратах часу і сил. Вишивкою стрічками ви можете прикрасити одяг, альбом, листівку, подушку, парасальку, скатертину, та інші вироби.

Номер слайду 6

До того ж тут застосовуються прості і всім відомі прийоми вишивки. А об'ємний малюнок настільки привабливий, що можна, без жодного сумніву, стверджувати: найближчим часом цей вид вишивки чекає широке поширення і успіх.

Номер слайду 7

Історія виникнення вишивки стрічками…

Номер слайду 8

В XV сторіччі у Франції з’явилася вишивка шовковими стрічками. Спочатку знатні дами стали прикрашати свої сукні, оформляючи корсажі дрібними трояндочками «а ля рококо», листям і безліччю розкиданих кольорів з перлинами і кришталиками. Потім настала черга білизни. Вона ставала все більш розкішною та витонченою. За допомогою простої голки і стрічок створювалися справжні шедеври. Тепер вони красуються в музейних вітринах по всьому світу – від Лондона до Преторії.

Номер слайду 9

З Франції цей вид вишивки перекочував на острови до Англії. А звідти розійшовся по всіх країнах колишньої Британської імперії. Разом з переселенцями зі Старого Світу він потрапив до Америки, де швидко завоював популярність. Розквіт мистецтва припав на 70-і роки XIX століття. На той час вишивку можна було побачити не тільки на сукнях, а й на парасольках, абажурах, ковдрах, дрібничках для дому та капелюхах.

Номер слайду 10

Після Другої світової війни інтерес публіки до всіх видів рукоділля став знижуватися. Але протягом двох останніх десятиліть почалося відродження вишивки. Повернулася жага до прекрасного, і це мистецтво знову набуло популярності. Адже шити шовковими стрічками надзвичайно цікаво, це не вимагає складних пристроїв і великих витрат. До того ж тут застосовуються прості та всім добре відомі прийоми вишивки. А об’ємний малюнок настільки привабливий, що можна, без всякого сумніву, стверджувати: в найближчі роки на цей вид вишивки чекає широке поширення й успіх!

Номер слайду 11

Вишивки шовковими стрічками

Номер слайду 12

Вишивки шовковими стрічками

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Для того, щоб вишити листочки та стебло рослини мені довелося навчитися вишивати такими швами: шов “вузлики” стебловий шов тамбурний шов

Номер слайду 15

Стебловий шов Таку назву цей шов дістав тому, що його найчастіше застосовують для вишивання контуру стебел у рослинному орнаменті.

Номер слайду 16

Шов “тамбурний” У країнах Близького Сходу, Стародавньої Греції і Риму вишивки тамбурним швом створювали майстри майже 2 тис. років тому. Свою назву цей шов дістав від назви Круглих п҆ ялець, схожих на великий барабан – “тамбур”. Тамбурний шов має велику кількість різновидів: “ланцюжок”, “петля вприкріп”, “ялинка” та ін.

Номер слайду 17

На моїй картині зображені троянди. Ці чудові квіти мають символічні значення. ТРОЯНДА (РУЖА) – улюблена квітка українців. Її дбайливо вирощували під вікнами домівок та вишивали на сорочках, адже ця квітка нагадує сонце.

Номер слайду 18

Червона троянда є символом краси, кохання, милосердя.

Номер слайду 19

Організація робочого місця Виберемо необхідні матеріали та інструменти для роботи: дерев'яна рамка, картон, папір, клей, тканина, нитки, стрічки,ножиці, голки, наперсток.

Номер слайду 20

Техніка безпеки під час вишивання 1. Візьми собі на згадку: робоче місце та інструмент тримай завжди в порядку. 2. Ножиці відкритими не тримай, під час роботи ними ти не махай!

Номер слайду 21

3. Працюючи з голкою слід пам’ятати: Її у гольнику тільки треба тримати; До рота не пхати; В одяг не встромляти; Без нитки на парті не залишати; І, взагалі, щоб здорові руки мати: Наперсток з пальця не знімати!

Номер слайду 22

Скінчилась робота Ти не тікай, А за собою Поприбирай!

Номер слайду 23

Технологія виготовлення картини: 1) На тканині намалювати малюнок (ескіз); 2) Сплести ланцюжки для виконання корзинки; 3) Виконати квіти - трояндочки з різнокольорових стрічок; 4) Розташувати елементи (квіти, ланцюжки) на тканині; 5) Пришити котушковими нитками ці елементи; 6) Вишити стрічками листочки; 7) Вставити вишивку у рамку.

Номер слайду 24

Розпочнемо роботу

Номер слайду 25

Сплетемо ланцюжки для корзинки

Номер слайду 26

Ланцюжки готові

Номер слайду 27

Почнемо виготовляти квіти

Номер слайду 28

Виготовлення квітів - трояндочок

Номер слайду 29

Розташувати елементи (квіти, ланцюжки) на тканині та пришити їх.

Номер слайду 30

Вишити зеленими та салатовими стрічками листочки (швом петля вприкріп)

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Вишивка завершена

Номер слайду 33

Закріпити тканину у рамку

Номер слайду 34

Розрахунок собівартості виробу Картина Тканина (1 грн.) Кольорові стрічки (5грн.) Рамка (10 грн.)

Номер слайду 35

Екологічне обґрунтування Виготовлення картини “Троянди” не зашкодять природі, бо виконані вони із кольорових стрічок. Стрічки яскраві, тому виріб буде милувати очі тривалий час і квіти наші не зів'януть.

Номер слайду 36

Реклама Стрічки візьмемо кольорові, Почнемо вишивати, Вироби вийдуть чудові, будемо картини усім дарувати.

Номер слайду 37

Висловлювання про працю Лиш праця світ таким, як є, створила. Лиш в праці варто і для праці жить. І. Франко Ніхто не робиться майстром, не тренуючись в майстерності. Ян Коменський. Де руки і охота, там спора робота. Народна мудрість

Номер слайду 38

Бажаю успіхів у виконанні виробів декоративно-прикладного мистецтва.

Номер слайду 39

Література: Техника. Приемы. Изделия // энциклопедия "Вишивка шелковыми лентами" / Д.Чотти (перевод с итальянского). - Москва: "АСТ-ПРЕСС книга", 2005. Узоры и приемы // Знциклопедия "Вышивка шелковнми лентами" / Энн Кокс (перевод с английского). - Москва: Кристина -Новий век, 2006. Шаг за шагом / В.Ю.Гаврилова Энциклопедия "Вышивка шелковыми лентами". - Издательство "Книжный клуб семейного досуга", 2007. «АСТ – ПРЕСС» Москва 2004 «Вишивка шовковими стрічками» П.Н. Черутті «Вишивка шовковими стрічками» В. Кхолопова «От А до Я Вышивка лентами» Издательский дом «Ниола-21 век»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Килівник Галина
    Дякую дуже добре викладений матеріал!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
1742
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку