Презентація "Високе Відродження"

Про матеріал

Презентація до уроку всесвітньої історії у 8 класі на тему «Високе Відродження»

Презентація містить основні поняття теми, портрети і короткі біографічні дані представників епохи та зображення і опис їх творів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мистецтво Високого Відродження8 клас Всесвітня історія

Номер слайду 2

Передумови розвитку культури Відродження. Особливості політичного розвитку Італії, де на зміну імперії прийшли самостійні міста-держави (більшість республіки), в яких існували демократичні порядки. Розвиток міст, ремесел та торгівліПротреба в розвитку техніки, математики, природознавства. Виникнення ранньокапіталістичних відносин сприяло звільненню особистості від середньовічної несвободи, замкнутості, обмежень. Поява чисельної групи представників розумової праці, зайнятих літературою і мистецтвом.

Номер слайду 3

Період Високого Відродження – це вершина розвитку італійського мистецтва, тривав наприкінці 15 – у 30-х рр. 16 ст. В основі культури високого Відродження лежали ідеї гуманізму. Вони полягали в утвердженні моральних прав людини на земне щастя, чуттєві радощі та вільний вияв її прагнень і бажань. Геніальним віддзеркаленням доби Високого Відродження є творчість Леонардо да Вінчі, Рафаеля Санті та Мікеланджело Буонарроті.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Леона́рдо да Ві́нчі (1452  — 1519 ) — видатний італійський вчений,дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер. Леонардо не мав прізвища в сучасному розумінні; «да Вінчі» означає просто «(родом) з містечка Вінчі». Повне його ім'я — італ. Leonardo di ser Piero da Vinci, тобто «Леонардо, син пана П'єро з Вінчі».

Номер слайду 6

«Вітрувіанська людина» Малюнок, зроблений Леонардо приблизно в 1490 – 1492 рр. , як ілюстрація до книги вченого Вітрувія. Малюнок називають канонічними пропорціями. Поза з розведеними руками і не розведеними ногами, вписується в квадрат «Квадрат Древніх». Поза з розкинутими руками і ногами вписується в коло.

Номер слайду 7

ДЖОКОНДА(МОНА ЛІЗА)Картина стала об'єктом поклоніння як шедевр світової класики. Згідно з Джорджо Вазарі(1511–1574) автором біографій італійських художників, Мона Ліза (скор. від мадонна Ліза) була дружиною флорентійця на ймення Франческо дель Джокондо (італ. Francesco del Giocondo), на чий портрет Леонардо витратив 22 роки, все ж таки залишивши його незавершеним.

Номер слайду 8

ТАЄМНА ВЕЧЕРЯВідома фреска Леонардо да Вінчі, створено в період1495–1497 років у монастирі домініканців Санта – Марія – делла - Грація в Мілані. Шедевр, який в історії живопису відкриває епоху Відродження, зображує Ісуса Христа  з апостолами та скорботне з ними застілля у вечір перед самим розп'яттям

Номер слайду 9

Важливим джерелом для вивчення поглядів Леонардо да Вінчі є його записні книжки і рукописи (близько 7 тисяч аркушів) Для самого Леонардо да Вінчі мистецтво і наука були пов'язані нерозривно.. Особливу увагу Леонардо да Вічні приділяв механіці, називаючи її «раєм математичних наук» Як учений та інженер Леонардо да Вінчі збагатив проникаючими дослідженнями майже всі області науки того часу:працював над апаратом вертикального зльоту і посадки, створив ескізи проектів металургійних печей і прокатних станів, ткацьких верстатів, друкарських, деревообробних, землеробних та інших машин, підводного човна і танка, а також розроблені після ретельного вивчення польоту птахів конструкції літальних апаратів і парашута.

Номер слайду 10

РАФАЕЛЬ САНТІ (1483 - 1519)Був сином Джованні Санті придворного художника урбінського герцога. Перші навички син отримав у майстерні батька, що прищепив сину зацікавленість у мистецтві. Батько помер, коли сину виповнилося одинадцять років. Відтепер на виховання підлітка і зростання його майстерності матимуть вплив сторонні митці.

Номер слайду 11

Мадонна з немовлям Один із найперших творів майстра. Цю картину Рафаель виконав у 15-річному віці

Номер слайду 12

У 1504 році художник приїхав до Флоренції — центру тогочасного Відродження у мистецтві Італії. До цього періоду належать три шедеври молодого художника:«Мадонна Конестабіле» «Сон лицаря» (Лицар на перетині шляхів) «Заручини Діви Марії».

Номер слайду 13

«Мадонна Конестабіле» «Сон лицаря»

Номер слайду 14

Мадонни пензля Рафаеля«Мадонна на луці» Мадонна з гвоздиками

Номер слайду 15

Рафаель - портретист. Портрет Маддалени Доні Портрет Анджело Доні.  

Номер слайду 16

Рафаель Санті у ВатиканіУ 1508 році Рафаель приймає запрошення свого земляка Донато Брамант та Папи Юлія II і приїжджає до Риму, щоб розписувати папський палац у Ватикані. В січні 1509 року ім'я Рафаеля вперше позначено в документах Ватикана. У Ватикані маляр залишив по собі славетні «станци» («станца» — розмальована зала у палаці). У розписах цих кімнат Рафаель продемонстрував талант видатного майстра композиції. Він розмалював 4 зали

Номер слайду 17

«Афінська школа»

Номер слайду 18

«Си́кстинська Мадо́нна» Виконана ця картина близько 1512—1514 років на замовлення церкви святого Сикста у П'яченці, звідси і її назва. Таємна влада матері, що несе свою дитину людям, хвилювала століттями, бентежила серця. Недивно, що Мадонну постійно копіювали. Наприклад, в українському містечку Бучач, в тимпані костелу Успіння Пресвятої Богородиці є копія «Сикстинської Мадонни» Рафаеля.[1

Номер слайду 19

Рафаель прожив коротке життя, але залишив величезну кількість шедеврів. Він помер 6 квітня1520 року у Римі (несподівано захворів і кілька останніх тижнів життя промучився від гарячки) та похований у римському Пантеоні. Могилу Рафаеля прикрашає статуя мадонни, виготовлена із мармуру, яку виконав учень митця — скульптор Лоренцо Лоренцетто. Епітафія на надгробку: «Тут покоїться той Рафаель, при житті якого велика природа боялась залишитись переможеною, а після його смерті вона боялася вмерти»

Номер слайду 20

Мікеланджело Буонарро́ті (1475 -1564)  Італійський скульптор, художник, архітектор, поет й  інженер. Його твори вважалися найвищими досягненнями мистецтва Відродження ще за життя самого майстра.

Номер слайду 21

Мікеланджело прожив майже 89 років, цілу епоху, від періоду Високого Відродження до початків Контрреформації. За цей період змінилося тринадцять Пап Римських — він виконував замовлення для дев'яти із них. Мікеланджело також був першим представником західноєвропейського мистецтва, чия біографія була надрукована ще за його життя.

Номер слайду 22

Серед найвідоміших його скульптурних робіт  «Давид», «Вакх», «П'єта»,статуї «Мойсея» «Лії» та «Рахіл» для гробниці папи Юлія ІІ.«Давид» став символом вільної і палкої республіки, готової перемогти будь-якого ворога. Колосальна фігура, заввишки 5,17 м, повинна була стояти у соборі, однак місце там виявилося невідповідним для її громадської ролі, тому комітет громадян ухвалив, що скульптура повинна охороняти головний вхід в будівлю уряду, Палаццо Веккйо, перед яким тепер розташована її копія.

Номер слайду 23

Мікеланджело зобразив Богоматір молодою, немов це не Мати і Син, а сестра, що оплакує передчасну смерть брата. Ідеалізацію подібного роду використовували й інші митці, серед яких і Леонардо да ВінчіП’ЄТТАМОЙСЕЙСтатуя для надгробка Папи Юлія ІІ

Номер слайду 24

Одним із наймонументальніших творів митця є фрески стелі Сикстинської капели, про які Гете сказав, що: «не побачивши Сикстинську капелу, важко собі наочно уявити те, що може зробити одна людина» Сикстинська капела була зведена у 1470-тих роках дядьком Юлія, папою Сикстом IV. 10 травня 1508 року Мікеланджело почав розпис стелі]. Робота тривала більше двох років, у період між 1508 та 1512, за мінімальної участі помічників. Первинно передбачалося зобразити фігури апостолів на престолах. Пізніше, у листі від 1523 року, Мікеланджело з гордістю писав, що переконав папу в неспроможності цього задуму і одержав повну свободу. Фрески стелі Сикстинської капели є складною структурою, яка складається із намальованих елементів архітектурної декорації, окремих фігур і сцен.

Номер слайду 25

Сама стеля зображає початок історії людства, Книгу Буття…

Номер слайду 26

У 1546 Мікеланджело став головним архітектором собору. Святого Петра у Ватикані 

Номер слайду 27

Гробниця Мікеланджело. Могилу Мікеланджело проектував Вазарі. На могилі сидять три музи — «Скульптура», «Живопис» та «Архітектура». Над музами – портрет – бюст Мікеланджело. По обидва боки від бюста — барельєфи із трьох переплетених вінків (лавровий, дубовий та оливковий), які символізують собою єдність трьох мистецтв

Номер слайду 28

Тиціан Вечелліо  1477-1576 Найвідоміший італійський художник венеціанської школи. Образи Тиціана сповнені внутрішнього спокою, краси, випромінюють світло. Неперевершених висот майстер досяг у мистецтві портрета. Він відкривав у своїх героях те,що вони намагалися приховати і знаходив неповторні засоби, щоб ці риси передати.

Номер слайду 29

«СМЕРТЬ АКТЕОНА»

Номер слайду 30

«Магдалена, що розкаюється»«Ізабелла Іспанська»

Номер слайду 31

Підсумок. Доба Високого Відродження народила геніальних митців та вчених, які на багато століть випередили свій час і подарували людству невичерпне джерело ідей і відкриттів.

pptx
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку