Презентація "Вітаміни" до уроку "Значення компонентів харчових продуктів"

Про матеріал
Презентація "Вітаміни" до уроку "Значення компонентів харчових продуктів". Підручник: Біологія для 8 класу загальноосвітніх навчальних закладів, автор Соболь Валерій Іванович. Мета роботи: дослідити та показати за допомогою презентації, яку важливу і корисну роль відіграють вітаміни в житті кожної людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вітаміни та їхні біологічні функції

Номер слайду 2

Тема : Вітаміни та їхні біологічні функції. Мета : Дослідити , показати за допомогою презентації, яку важливу і корисну роль відіграють вітаміни в житті кожної людини.

Номер слайду 3

Що таке вітаміни?Вітамі́ни — низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею. Вітамінами називають речовини, необхідні для підтримки життя. Слово “vita” перекладається як життя.r

Номер слайду 4

Історія відкриття вітамінів. На це питання не було відповіді до тих пір, поки в 1880 році російський вчений Микола Лунін, що вивчав роль мінеральних речовин в живленні, не відмітив, що миші, які поглинали штучну їжу, складену зі всіх відомих частин молока (казеїну, жиру, цукру і солей), чахнули і гинули. А мишки, що отримували натуральне молоко, були веселі і здорові. "З цього виходить, що в молоці містяться ще інші речовини, незамінні для живлення", - зробив вивід учений. У другій половині XIX століття вважалося, що харчова цінність продуктів визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей і води. Між тим за століття людство накопило чималий досвід тривалих морських подорожей, коли при достатніх запасах продовольства люди гинули від цинги. Чому?

Номер слайду 5

Вітаміни. Водорозчинні: Група В, С, РРЖиророзчинні: А, D, Е, К

Номер слайду 6

Характеристика вітамінів

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вітаміни необхідні для процесів росту, підтримки нормального кровотворення й статевої функції, нормальної діяльності нервової, серцево-судинної й травної систем, залоз внутрішньої секреції, продуктуючих різні гормони, підтримки зору й нормальних властивостей шкіри. Вітамінам належить також винятково важлива роль у забезпеченні адекватної імунної відповіді, у підтримці стійкості організму до різних інфекцій, дій отрут, радіоактивного випромінювання й інших несприятливих зовнішніх факторів. Значення вітамінів у житті людини

Номер слайду 9

КОЖНОМУ ОРГАНУ – СВІЙ ВІТАМІН !Опорно-руховий апарат. Вітаміни групи В (В1, В2, В6, В12), вітамін D. Додаткове вживання вітаміну D зміцнює кістки. У дорослих – так. А в дітей надлишок цього вітаміну може завдати шкоди організму й спровокувати ламкість кісток. Статеві органи. Вітамін Е, В6, Омега3, Омега6, Омега9. Нестача вітаміну Е спричиняє безпліддя. А ще – виснаження м’язової тканини і передчасне старіння шкіри. Вітамін Е захищає від серцевих недуг, нервових розладів, цигаркового диму й забрудненого повітря. Волосся. Кальцій, цинк, селен, хром, калій, залізо, магній. ОчіВітаміни А, В6, В12, ЕСерце. Вітаміни А, В і ЕНервова система. Вітамін В6 (піридоксин), який допомагає підтримувати емоційний баланс. Шкіра. Вітамін А (сприяє відновленню), Е (зберігає молодість), С (утримує вологу). А ще вітамін С захищає від застуди.

Номер слайду 10

Гіповітаміноз - недостатність вітамінів (легке нездужання,швидка стомлюваність, підвищенадратівливість, зниження імунітету) - виникає восени і навесні. Авітаміноз - важке захворювання організму, повна відсутність будь-якого вітаміну (хвороби: цинга, рахіт, куряча сліпота та ін)Гіпервітаміноз - отруєння організму вітамінами (надмірне вживання). Захворювання, причинені нестачею чи надмірним вживанням вітамінів :

Номер слайду 11

Як зберегти вітаміни в продуктах харчування?Вітаміни чутливі до окислення, до зіткненню з металом, особливо з алюмінієм . Усі вітаміни - речовини вкрай нестійкі. Деякі особливо чутливі до тепла і світла, інші, як, наприклад, вітамін В, досить стійкі до тепла при підігріві. Всі без винятку втрачають свою лікувальну і профілактичну цінність при частому переміщенні овочів і фруктів з місця на місце. Варені продукти зовсім не містять вітаміну С, дуже мало вітамінів А і В, дещо більше вітаміну D, але практично повністю зберігають вітаміни В2 і Е. Вода руйнує найвідчутніший з усіх вітамінів - вітамін С. Він розчиняється в ній після нетривалого перебування. Звідси випливає, що фрукти, багаті вітаміном С, достатньо просто обполіскувати.style.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 12

Висновок : Отже, для того, щоб залишатися здоровим, потрібно контролювати харчування, купувати лише “здорові” продукти, та обов’язково у вашому добовому раціоні повинні бути вітаміни! Відсутність вітамінів у їжі може призводити до важких розладів в організмі!І головне пам’ятайте : “У здоровому тілі – здоровий дух!”

pptx
Пов’язані теми
Біологія, Презентації
Додано
27 жовтня
Переглядів
20
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку