Презентація "Вивчення законів відбивання світла"

Про матеріал

Лабораторна робота у вигляді презентації містить зразок виконанння роботи для самостійного опрацювання учнями. Зрозумілі та легкодоступні досліди.


Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вивчення законів відбивання світла

Номер слайду 2

Мета: перевірити закони відбивання світла на практиці. Обладнання: вимірна лінійка, транспортир, джерело напруги (4,5 В), електрична лампочка на підставці (свічка), вимикач, з'єднувальні проводи, плоске дзеркало, екран з щілиною, аркуш білого паперу, листок пакувального картону, три шпильки, сірники.

Номер слайду 3

Порядок і хід виконання роботи Перший спосіб За допомогою вчителя складіть електричне коло і увімкніть електричну лампочку (або самі запаліть свічку). Розташуйте на папері екран і дзеркало так, щоб отримати чіткий відбитий пучок променів. Олівцем проведіть на папері вздовж дзеркала лінію, на відрізку якої відмітьте , точку О падіння променя,точку А початку променя, що падає на дзеркало (біля самої щілини) і точку 'В кінця відрізку відбитого променя. Вимкніть електричну лампочку . На папері за допомогою лінійки проведіть олівцем відрізки ліній, по яких розповсюджувались падаючий і відбитий промені, а також, використавши транспортир, — перпендикуляр до дзеркала в точці О. Кінець перпендикуляра позначте точкою С. Виміряйте за допомогою транспортира кути падіння і відбивання променя і запишіть їх: AOC= BOC=

Номер слайду 4

А О С В

Номер слайду 5

А С В

Номер слайду 6

А С В 40

Номер слайду 7

А С В 40

Номер слайду 8

Другий спосіб Розмістіть папір і дзеркало на картонному листку, розміри якого мають бути не меншими за розміри паперу так, як показано на схематичному малюнку. Вздовж дзеркала проведіть олівцем лінію. В точках А, О і В поставте вертикально шпильки. Шпильку в точці В поставте гак, щоб вона закривала собою зображення в дзеркалі шпильок, що поставлені в точках А і О. Зніміть дзеркало і шпильки з паперу. За допомогою лінійки з'єднайте точки А, О і В лініями. Використавши транспортир, проведіть до лінії дзеркала в точці О перпендикуляр і виміряйте кути падіння і відбивання — АОС і ВОС: АОС = ; ВОС = .

Номер слайду 9

А А1 О В С

Номер слайду 10

А С В

Номер слайду 11

А С В 40

Номер слайду 12

А С В 40

Номер слайду 13

Висновок: (порівняйте виміряні кути падіння і відбивання та сформулюйте відповідний закон)

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
13 липня 2018
Переглядів
814
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку