Презентація: "Виявлення в розчині гідроксид-іонів та іонів Гідрогену. Якісні реакції та їх застосування."

Про матеріал
Презентація до уроку на темум"Виявлення в розчині гідроксид-іонів та іонів Гідрогену. Якісні реакції та їх застосування." Презентація містить матеріал для вивчення даної теми, підкріплений фотоматеріалами, таблицями т а посиланнями на відео експериментів. Також містить питання для закріплення вивченого матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИЯВЛЕННЯ В РОЗЧИНІ ГІДРОКСИД-ІОНІВ ТА ЙОНІВ ГІДРОГЕНУ. ЯКІСНІ РЕАКЦІЇ НА ДЕЯКІ ЙОНИ. ЗАСТОСУВАННЯ ЯКІСНИХ РЕАКЦІЙ

Номер слайду 2

Мотивація навчальної діяльності Одне із найважливіших завдань хімії – визначення складу речовин, розчинів, сумішей. Якісне і кількісне визначення складу речовини, суміші - предмет вивчення аналітичної хімії. Застосування методів аналітичної хімії важливе для багатьох галузей науки, техніки та виробництва. В біохімічних, санітарно – гігієнічних, контрольно – аналітичних лабораторіях визначається якість харчових продуктів, косметичної продукції, води, чистоти повітря, хімічного складу ґрунту. У клінічних лабораторіях здійснюють аналіз крові, шлункового соку, сечі для діагностування стану організму, виявлення захворювання. Одним із способів виявлення якісного складу речовин є використання якісних реакцій. Що таке якісна реакція? Як їх проводять? На уроці ми пошукаємо відповіді на ці питання. Виконаємо лабораторні роботи, навчимося проводити якісні реакції на окремі йони.

Номер слайду 3

Які реакції називають якісними? Якісні реакції – реакції, характерні для певних йонів. За допомогою якісних реакцій можна визначити, чим одна речовина відрізняється від іншої за своїм складом. Якісні реакції супроводжуються добре помітними візуальними змінами:- Утворення або розчинення осаду;- Поява забарвлення, або його зникнення;- Виділення або поглинання газу;- Поява запаху тощо. Речовину, яку використовують для якісного виявлення того чи іншого йона, називають реактивом на цей йон.

Номер слайду 4

Виявлення в розчині гідроксид-іонів та йонів Гідрогену У мене 2 пробірки з прозорими безбарвними розчинами. В одній пробірці кислота, що містить які йони? . В іншій – розчин лугу. Які йони містяться в цьому розчині? Запропонуйте способи, як можна розпізнати ці йони. Що додали в пробірки на фотографіях і в в якій знаходиться гідроксид-йон, а якій – гідроген-йон?

Номер слайду 5

Виявлення у розчині хлорид – йонів , сульфат – йонів та карбонат – йонів Лабораторний дослід № 7. Виявлення хлорид-іонів у розчиніЩо тут спостерігається? Запишіть молекулярне та йонні рівняння реакції. Na. Cl. Na. NO₃Ag. NO₃Посилання на відео експерименту. Реакція натрій хлориду та натрій нітрату з аргентум (І) нітратом

Номер слайду 6

Продовження лабораторного досліду №7 Реакція хлоридної кислоти з аргентум (І) нітратом. Що спостерігаєте? Запишіть молекулярне і йонне рівняння реакції. Зробіть висновок.

Номер слайду 7

Лабораторний дослід № 8. Виявлення сульфат-іонів у розчині.123 Що спостерігаєте? Запишіть молекулярне і йонне рівняння реакції. Зробіть висновок. Посилання на відео експерименту

Номер слайду 8

Лабораторний дослід № 9. Виявлення карбонат-іонів у розчиніРеакція натрій нітрату та натрій карбонату з розчином кальцій хлориду. Що спостерігаєте? Запишіть молекулярне і йонне рівняння реакції. Зробіть висновок.

Номер слайду 9

Продовження лабораторного досліду №9 Що спостерігаєте? Запишіть молекулярне і йонне рівняння реакції. Зробіть висновок. Реакція натрій нітрату та натрій карбонату з хлоридною кислотою. Посилання на відео експерименту

Номер слайду 10

Закріплення набутих знань 1. Як довести, що даний розчин містить хлорид – йони?2. Як довести, що даний розчин містить сульфат – йони?3. Як довести, що дана речовина є карбонатом?4. Запропонуйте реактиви, що дозволять розрізнити такі пари розчинів речовин: А) Mg. SO4 і Mg. Cl2 ; Б) KNO3 і K2 CO3.5. В одній пробірці міститься калій сульфат, а в іншій – калій карбонат. Запропонуйте методику розпізнавання речовин

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
15 листопада 2023
Переглядів
223
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку