Презентація "Військова топографія"

Про матеріал

Способи орієнтування на місцевості різними способами.

ВІЙСЬКОВА ТОПОГРАФІЯ – розділ топографії , що включає розробку засобів вивчення і розвідки місцевості з метою використання її в бойових умовах.

ВІЙСЬКОВА ТОПОГРАФІЯ є невід'ємною і важливою складовою польової виучки військ, тобто уміння підрозділів у бойовій обстановці успішно застосовувати сучасне високоточне озброєння і бойову техніку на незнайомій, складній для орієнтування місцевості за різної погоди, пори року та часу доби.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 4. Основи військової топографії. Суть орієнтування на місцевості. Визначення сторін горизонту за компасом, годинником та сонцем, зірками, місцевими предметами.

Номер слайду 2

ТОПОГРАФІЯ – це наука, що вивчає засоби вимірювання місцевості і відображення її на папері у вигляді планів і карт. ВІЙСЬКОВА ТОПОГРАФІЯ – розділ топографії , що включає розробку засобів вивчення і розвідки місцевості з метою використання її в бойових умовах. ВІЙСЬКОВА ТОПОГРАФІЯ є невід’ємною і важливою складовою польової виучки військ, тобто уміння підрозділів у бойовій обстановці успішно застосовувати сучасне високоточне озброєння і бойову техніку на незнайомій, складній для орієнтування місцевості за різної погоди, пори року та часу доби.

Номер слайду 3

СУТНІСТЬ ОРІЄНТУВАННЯ НА МІСЦЕВОСТІ: Сутність орієнтування складається з 4 основних моментів: - визначення сторін горизонту; - визначення свого місця розташування щодо навколишніх місцевих предметів;- пошук потрібного напрямку руху;- витримати обраний напрям в дорозі.

Номер слайду 4

Способи орієнтування на місцевості:

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Як перевірити, чи працює компас. Для цього прилад слід покласти компас на рівну площину і почекати, поки стрілка забере статичне положення. Далі помічаємо, на якому розподілі стрілка зупинилася. Беремо металевий предмет (наприклад, ложку) і підносимо його до корпуса. Стрілка починає коливатися. Предмет слід швидко прибрати і відзначити для себе той поділ, у якого стрілка зупиниться. Якщо перший і другий показники збігаються, можна вирушати в подорож.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Із довголітніх спостережень встановлено, що: - кора дерев з північної сторони зазвичай грубіше і темніше, ніж з південної; - мох і лишайник покривають стовбури дерев, камені, скелі з північної сторони; - мурашники розташовуються з південного боку дерев, пнів, кущів; їх південна сторона більш полога, ніж північна; - на хвойних деревах смола накопичується з південної сторони; - ягоди і фрукти в період дозрівання набувають зріле забарвлення з південного боку; - гілки дерева, як правило, більш розвинені, густіше і довше з південного боку; - близько окремо стоячих дерев, стовпів, великих каменів трава росте густіша з південної сторони; - просіки у великих лісових масивах, як правило, прорубують строго по лінії: північ-південь, захід-схід; - на торцях стовпів нумерації кварталів лісових масивів із заходу на схід; - вівтарі і каплиці православних церков звернені на схід, дзвіниці - на захід; - нижня перекладина хреста на церкві піднята на північ; - на схилах, звернених на південь, навесні сніг тане швидше, ніж на схилах, звернених на північ; - увігнута сторона місяця на мінареті мусульманських мечетей, звернена на південь.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Домашнє завдання: підручник “ Захист Вітчизни “ стор. 146-150

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
6046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку