Стрілецька зброя та поводження з нею. Історія розвитку та класифікація стрілецької зброї. Історія українського зброярства. Озброєння іноземних армій.

Про матеріал

Вогнева підготовка – один із основних предметів бойової підготовки й складова частина польового вишколу підрозділів Збройних Сил та інших

силових структур України.

Мета вогневої підготовки – навчити особовий

склад та підрозділи підтримувати озброєння в постійній бойовій готовності та вести ефективний вогонь для ураження противника в умовах сучасного бою в інтересах виконання поставлених бойових завдань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ ІV. Вогнева підготовка. Тема 1. Стрілецька зброя та поводження з нею. Історія розвитку та класифікація стрілецької зброї. Історія українського зброярства. Озброєння іноземних армій.

Номер слайду 2

Вогнева підготовка – один із основних предметів бойової підготовки й складова частина польового вишколу підрозділів Збройних Сил та іншихсилових структур України. Мета вогневої підготовки – навчити особовийсклад та підрозділи підтримувати озброєння в постійній бойовій готовності та вести ефективний вогонь для ураження противника в умовах сучасного бою в інтересах виконання поставлених бойових завдань.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Класифікація сучасної стрілецької зброїРозглядаючи класифікацію зброї, враховуючи й стрілецьку, потрібно пам’ятати, що:• будь-яка зброя – це засіб нанесення противнику певного ураження;• класифікація – умовна, тому що з розвитком та появою нових зразків зброї за призначенням, конструкцією та принципом дії з’являються нові елементи класифікації.

Номер слайду 5

За призначенням:бойова (військова) – суто для військового(бойового) використання;поліцейська – для сил правопорядку;мисливська – для мисливської промисловості;цивільна – для самооборони;спортивна – для спортивних змагань;навчальна – для вивчення будови, способів застосування, але з якої не можна стріляти насправді;навчально-тренувальна – для придбання початкових навичок стрільби.

Номер слайду 6

За бойовими можливостями:пістолет – короткоствольна стрілецька зброя для стрільби на короткі відстані, якою керує одна рука;револьвер – короткоствольна стрілецька зброя з повертанням блока стволів або зарядних комор, для стрільби на короткі відстані, якою керує одна рука;пістолет-кулемет – автоматична зброя, що використовує для стрільби пістолетні патрони;“автомат“ (автоматична гвинтівка, автоматичний карабін, автомат системи Калашникова) – ствольна автоматична стрілецька зброя для стрільби кулями, якою керують обидві руки з упором прикладу в плече; рушниця – довгоствольна стрілецька зброя, гладкоствольна, нарізна або комбінована, в конструкції якої передбачена стрільба з використанням двох рук та упором у плече;гвинтівка – одноствольна нарізна рушниця з гвинтовими нарізами для стрільби кулями (довжина ствола приблизно дорівнює 70 калібрам (50–60 см));карабін – полегшена гвинтівка з вкороченим стволом (довжина ствола приблизно дорівнює 40–50 калібрам (30–40 см));кулемет (ручний, станковий, великокаліберний) – довгоствольна автоматична стрілецька зброя для безпосередньої стрільби кулями з опори.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

За джерелом енергії, яку використовують для викидання кулі (здійснення пострілу) зі ствола зброї:вогнепальна – енергія порохових газів, які утворюються під час згорання заряду;пневматична – енергія газів, які стиснуті;механічна – потенційна сила пружних елементів (лук, арбалет, катапульта та ін.);електрична – за принципом електромагнітної індукції.

Номер слайду 9

За калібром:малокаліберна – калібр зброї до 6,5 мм (арт. до 76 мм);нормального калібру – від 6,5 мм до 9 мм (арт. 76–130 мм);крупнокаліберна – понад 9 мм (арт. понад 130 мм). За конструкцією стволів (за нарізами в каналі ствола):гладкоствольна – ствольна зброя з гладким каналом ствола;нарізна – ствольна зброя з нарізами в каналі ствола;комбінована – багатоствольна зброя з комбінацією стволів з гладкими і нарізними каналами. У перспективних зразках сучасної зброї застосовують принцип полігональних стволів, переріз каналу в яких виглядає як правильний багатокутник.

Номер слайду 10

За ступенем автоматизації:неавтоматична – перезарядження здійснюється вручну;автоматична – зброя з повною автоматизацією перезарядження і здійснення пострілу;самозарядна – автоматична зброя для поодинокої стрільби. Перезарядження,як правило, відбувається за рахунок енергії порохових газів заряду, стрілець здійснює тільки спуск. За кількістю осіб, які обслуговують зброю:групова – стрілецька зброя, яка обслуговується стрілецьким розрахунком або екіпажем (ручні, станкові, крупнокаліберні кулемети);індивідуальна – стрілецька зброя, яку обслуговує один стрілець (пістолети, револьвери, гладкоствольні рушниці, карабіни, автомати, пістолет-кулемети).

Номер слайду 11

Яків Устимович Рощепей (Рощепій), селянин Чернігівської губернії, став відомий своїми розробками автоматичних і самозарядних гвинтівок. Першу непогану модель автоматичної гвинтівки винахідник створив у 1902—1905 роках.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Казенне науково-виробниче об’єднання «ФОРТ» МВС України

Номер слайду 14

5,45/7,62-мм штурмова гвинтівка (автомат) «Малюк» – глибока модернізація автомату Калашникова за схемою булпап, що дозволяє значно скоротити довжину зброї, зробивши її компактнішою, та змістити центр ваги у більш зручну точку, що покращує точність вогню. Розробник: ТОВ «Інтерпроінвест» (Київ)Серійне виробництво організоване на ДП «Красилівський агрегатний завод».

Номер слайду 15

7,62-мм снайперська гвинтівка ВМ2 МП-УОС - є індивідуальною зброєю снайперів, призначена для ураження живої сили противника. Розробник: Дочірнє підприємство «Укрспецекспорт» ДК «Укроборонпром» (Україна)ВМ2 МП-УОС - глибока модернізація гвинтівки Мосіна зразка 1891/1930 років. Призначена для стрільби патронами 7,62×54 мм R.

Номер слайду 16

Beryl wz.96  — польський автомат, розроблений фірмою Zakłady Metalowe «Łucznik» на базі АК-74.

Номер слайду 17

CZ 805 — перспективний чеський збройовий комплекс, представлений в 2009 році і призначений для заміни CZ SA Vz.58.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Дякую за увагу!Підручник “Захист Вітчизни” С. Хараху, Ігор Дзюба стор.92-96

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Тесленок Ірина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кушнір Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 березня 2020
Переглядів
16321
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку