Презентація. "Військова топографія. Орієнтування на місцевості. Визначення відстаней до об'єктів"

Про матеріал
В презентації описані основні способи визначення відстаней до об'єктів за допомогоє спеціальних приладів та підручних засобів. Матеріал може використовуватися як для роботи на уроці так і для самостійного опрацювання під час виконання домашнього завдання при вивченні роділів "Тактична підготовка" та "Вогнева підготовка"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основи військової топографіїОрієнтування на місцевостіЧастина ІІВизначення відстані до об’єкта

Номер слайду 2

ПЛАНПоняття про орієнтування. Способи визначення сторін горизонту (частина І)Способи визначення відстані до об’єкта (частина ІІ)

Номер слайду 3

Способи визначення відстані до об’єкта:за допомогою спеціальних приладів;окомірно;на слух;співвідношення швидкостей світла та звуку;по швидкості руху та витраченому часу;довжиною кроків;шляхом побудови геометричних фігур;за допомогою підручних предметів та формул.

Номер слайду 4

І. За допомогою спеціальних приладів: Далекомір — прилад для вимірювання відстаней до об'єктів. Принцип дії більшості сучасних далекомірів полягає у вимірюванні часу, який витрачає посланий далекоміром сигнал для проходження відстані до об'єкта і назад.

Номер слайду 5

І. За допомогою спеціальних приладів: Бінокль з кутомірною (далекомірною) сіткою. Кутомірна сітка бінокля має горизонтальну та вертикальну шкалу де ціна найменшої поділки – 0-05 (або – 5 тисячних) (див. малюнок)Для вимірювання відстані до об’єкта необхідно: навести шкалу на об’єкт (із заздалегідь відомим розміром); порахувати скільки тисячних об’єкт перекриває по шкалі; вирахувати відстань скориставшись формулою тисячної: D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 , де D – відстань до об’єкта (м), Н – відомий розмір об’єкта (м) h – кут, під яким спостерігається об’єкт (розмір в тисячних на шкалі)  

Номер слайду 6

І. За допомогою спеціальних приладів: Наприклад:І. Довжина танку «Abrams» - приблизно 8 м, під час спостерігання в бінокль перекривається чотирма малими поділками, тобто 0-20 (20 тисячних) (див. малюнок ), підставляємо дані у формулу D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 = 𝟖×𝟏𝟎𝟎𝟎𝟐𝟎= 400 мІІ. Відстань між телеграфними стовпами – 50 м, під час спостерігання в бінокль перекривається п’ятьма малими поділками 0-25 (25 тисячних) (див. малюнок ), підставляємо дані у формулу D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 = 𝟓𝟎×𝟏𝟎𝟎𝟎𝟐𝟓= 2000 м. Приклад вимірювання у ВІДЕО 

Номер слайду 7

І. За допомогою спеціальних приладів: Оптичний приціл ПСО – має дві сітки для вимірювання відстані.І – ростова далекомірна шкала дає можливість визначити відстань в межах 1000 м поєднавши фігуру людини (середній зріст 1,7 м) зі шкалою (цифри відповідають сотням метрів)ІІ – визначення відстані за кутомірною шкалою (шкала бічної поправки) здійснюється аналогічно зі шкалою бінокля, але ціна найменшої поділки становить 0-01 (1 тисячна)

Номер слайду 8

ІІ. ОкомірноІснує два способи: 1 – на скільки далеко видимий певний об’єкт. Визначаючи відстань даним способом слід враховувати деякі особливості та порівнювати з відомими даними (див. таблицю); 2 – шляхом відкладання відомих відрізків в 10, 50, 100, 200, 500… м. Спосіб потребує певного натренованого навичку у відкладанні відомих відрізків. Окомірно — простий і швидкий спосіб визначення відстаней, але його точність залежить від величини відстані, що визначається, умов спостереження і досвіду спостерігача. У досвідченого спостерігача помилка у визначенні відстані до 1км складає до 10-15%, у недосвідченого — до 30-50%. При збільшені відстані збільшується і помилка. Тому уміння впевнено і швидко визначати відстані до цілей противника — важлива вимога ведення сучасного динамічного бою.

Номер слайду 9

ІІ. Окомірно При визначенні відстані необхідно пам’ятати наступне: великі та чіткі предмети здаються завжди ближчими; при спостереженні вгору здається, що предмети ближче, а вниз — далі;якщо між спостерігачем і предметом немає інших об’єктів, здається, що він ближче, якщо є — далі; при спостереженні через водні простори, лощини та інші низини рельєфу відстані здаються меншими; при спостереженні в ясний сонячний день предмети здаються ближчими, ніж при спостереженні при похмурій погоді та в сутінках;предмети яскравих кольорів (червоного, жовтого, білого) здаються ближчими, ніж предмети темних кольорів (чорного, синього, сірого);група людей здається завжди ближче, ніж одна людина на такій же відстані;людина, що лежить здається далі, ніж людина, що стоїть; на рівній та одноманітній місцевості (на лузі, в полі, на снігу) предмети здаються ближчими;при спостереженні лежачи предмети здаються ближчими, ніж при спостереженні стоячи;вночі будь-яке джерело світла здається ближчим ніж реальна відстань.

Номер слайду 10

ІІ. Окомірно{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}ВИДИМИЙ ОБ’ЄКТВідстань. Видно будинок сільського типу5 км. Розрізняються вікна в будинках4 км. Видно окремі будинки, димарі на покрівлі будинків3 км. Видно окремих людей2 км. Танк можна відрізнити від автомобіля, видно стовпи ліній зв'язку1500 м. Видно стволи гармат, розрізняються стовбури дерев у лісі1000 м. Помітні рухи рук та ніг людини700 м. Видно башту танка, помітно рух гусениць500 м. Видно ручний кулемет, гвинтівку, колір та частини одягу, овал обличчя250-300 м. Видно черепицю на покрівлях будинків, листя дерев, дріт на кілках200 м. Видно подробиці зброї солдат150-170м. Видно риси обличчя, руки, деталі стрілкової зброї100 м. Видно очі у вигляді крапок70 м. Вночі: Вогнище до 6-8 км Спалахи від пострілів стрілецької зброї / артилерійських гармат1.5-2 км / 4-5 км Світло звичайного ліхтарикадо 1.5-2 км Запалений сірник до 200 м Вогонь від цигаркидо 100 м

Номер слайду 11

ІІІ. Визначення відстані на слух. У разі визначення відстані даним способом теж слід пам’ятати, що розповсюдження, рівень звуку та напрям його джерела залежатиме від певних факторів:загальний шумовий фон (в тиші звуки чутно більш чітко, а тому й на більших відстанях, але складно визначити напрям); у тиху літню ніч людські голоси на відкритому просторі чутно далеко, іноді на півкілометра;у морозну осінню або зимову ніч звуки й шуми чутно краще, це стосується і мови, і кроків, і брязкіту зброї;у туманну погоду звуки теж чутно далеко, але їх напрям визначити важко; над поверхнею спокійної води, в лісі, коли немає вітру, звуки розносяться на дуже велику відстань; дощ сильно глушить звуки;вітер, що дме в сторону спостерігача, наближає звуки, а від нього – віддаляє, також вітер відносить звук в сторону, спотворюючи хибне уявлення про напрям його джерела; пагорби, ліси, будівлі, яри, лощіни змінюють напрям звуку, створюючи відлуння;породжують відлуння і водні простори, сприяючи його поширенню на великі відстані; в гірській місцевості звуки розповсюджуються краще, але теж значне відлуння.

Номер слайду 12

ІІІ. Визначення відстані на слух. Безвітряної ночі на рівнинній місцевості нормальний слух людини джерело шуму почує на відстані:{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}ДЖЕРЕЛО ШУМУВідстань. Кроки людини40 м. Тріск зламаної гілки80 м. Неголосна розмова, кашель, заряджання зброї100 м. Стук сокири300 м. Падіння зрубанх дерев600 м. Рух автомобіля по шосе800 м. Крик людини1-1,5 км. Поодинокі постріли з автомату, гавкіт собаки2-3 км. Стрільба чергами, рух танків (рев моторів)3-4 км. Стрільба великокаліберних кулеметів, мінометів, автоматичних гармат3- 5 км. Рух потягу, паровозний гудок, заводська сирена5- 8 км. Гарматна стрільба10-15 км

Номер слайду 13

ІV. Співвідношення швидкості світла та звуку Звук розповсюджується у просторі зі швидкістю 330 м/с, або 1км за 3с, а світло — практично миттєво. Таким чином, відстань у кілометрах до місця, де пролунав постріл, дорівнює числу секунд, які пройшли від моменту спалаху до моменту, коли був почутий звук пострілу, поділеному на 3. Наприклад, спостерігач почув звук пострілу через 9 секунд після побаченого спалаху пострілу гармати. Відстань до гармати дорівнює: D = 9 : 3 = 3 км

Номер слайду 14

V. По швидкості руху та витраченому часу Таким способом можна визначити приблизну подолану відстань. Для цього слід знати швидкість з якою була подолана певна ділянка місцевості та час витрачений на її подолання. Долаючи відстань транспортним засобом слід врахувати похибку спідометра, який буде показувати завжди більшу відстань, ніж реальна з таких причин: Пробуксовування внаслідок сипучості (земля, пісок, сніг), вологості, в’язкості та слизькості (ожеледь та ожеледиця, трава) покриття, збільшує похибку понад 20 %. Нерівність дороги (ямки та пагорби, об’їзди та повороти) до 10 % й більше. На твердому, рівному, сухому покритті похибка складає близько 3-5 % Приблизна швидкість переміщення у пішому порядку: Швидким кроком по твердій поверхні – 4-5 км/год. Кроком по пересіченій місцевості в бойовій екіпіровці – 3-4 км/год. Бігом у середньому темпі з мінімальною бойовою екіпіровкою – 8-10 км/год. Чергування бігу з ходьбою в бойовій екіпіровці – 6-8 км/год.

Номер слайду 15

VІ. Довжиною кроків Цим способом теж визначається подолана відстань, або відстань, яку планується подолати (наприклад, під час руху за азимутом). І також існує декілька способів: Перший спосіб. Вимірювання парами кроків. Після кожної сотні рахунок починається спочатку, а кількість сотень відмічається на папері або іншими способами. Щоб результати були достатньо точними (2-4% похибки вимірюваної відстані), необхідно тренуватися та визначити довжину свого кроку. Для цього потрібно пройти відрізок у 100 м в одну сторону і навпаки, рахуючи пари кроків (рахувати кроки лише правою (лівою) ногою), потім 100 м розділити на отриманий середній результат. Наприклад, при вимірюванні відстані отримаємо 60 та 62 пари кроків. Середнє число пар кроків 61. Довжина пари кроків 100 м : 61 = 1,6 м

Номер слайду 16

VІ. Довжиною кроків. Другий спосіб. Натренувати широкий крок довжиною в 1 м. Для цього виміряний відрізок ( в 10, 20, 30, 50 м) слід багаторазово пройти досягнувши збігів кількості пройдених кроків з довжиною відрізку. Рахувати теж зручніше під одну ногу, а потім результат подвоїти. Третій спосіб. Виміряти довжину свого бігового кроку (пари кроків) аналогічно до першого способу. Володіючи цим способом можна долати потрібні відстані швидше. Четвертий спосіб. Виміряти та знати приблизну довжину свого звичайного кроку одним із попередніх способів або застосувавши формулу:  Д = Р:4 +37смде Д– довжина кроку, см; Р– власний зріст, см

Номер слайду 17

VІІ. Шляхом побудови геометричних фігур. Цей спосіб може застосовуватися при визначенні ширини важкопрохідних або непрохідних ділянок місцевості і перешкод (водоймищ, мінних полів, тощо…)Слід побудувати прямокутний рівнобедренний трикутник (див. мал. А)Так як в такому трикутнику катети рівні, то ширина річки АВ дорівнює довжині катета АС. Точка А обирається таким чином, щоб з неї було видно місцевий предмет (точка В) на протилежному боці, а також, щоб у напряму точки С (кут 90°) була можливість виміряти відстань, приблизно рівну відстані АВ. Положення точки С знаходять методом наближення, вимірюючи кут АСВ компасом до тих пір, поки його значення не стане 45 °.

Номер слайду 18

VІІ. Шляхом побудови геометричних фігурІнший варіант цього способу дає можливість виміряти відстань коли в напряму точки С не достатньо вільної місцевості. Точка С обирається таким чином, щоб кут АСВ дорівнював 60 °. Відомо, що в такому трикутнику меньший катет (АС) вдвічі меньший за гепотенузу (ВС)Тож шукана відстань буде дорівнювати 2×АС.(Зверніть увагу, що відстань яку визначаємо даним способом - ВС)

Номер слайду 19

VІІ. Шляхом побудови геометричних фігур. Ще варіант. Стати в точці В й обрати на протилежному березі (точка А) помітний предмет (камінь, дерево). Після чого під прямим кутом від лінії АВ пройти певну відстань (наприклад, 20 м) і позначити це місце кілочком (точка С). Від цієї точки проходимо такуж відстань далі до точки Д. Далі під прямим кутом від лінії ВД йдемо до точки Є, яка з точками А і С буде на одній прямій. Отже, ширина ріки AB=ДЄ. Так можна

Номер слайду 20

VІІІ. За допомогою підручних предметів та формул. Автоматна мушка при прицілюванні на кожні 100 м перекриває 25 см простору. На інші дальності криюча величина мушки буде більшою у стільки разів, у скільки буде більшою дальність до цілі від 100 м (див. таблицю). Наприклад (див. малюнки), на 400 м — криюча величина мушки складатиме 1 м або дві ширини ростової або грудної фігури (ширина фігури 0,5 м){073 A0 DAA-6 AF3-43 AB-8588-CEC1 D06 C72 B9}Криюча величина мушки АК 74 Товщина мушки перекриває (м)0,250,50,751,01,251,51,752,02,252,5 Відстань до цілі (м)1002003004005006007008009001000

Номер слайду 21

VІІІ. За допомогою підручних предметів та формул. За допомогою міліметрової шкали лінійки. І спосіб (за кутовими розмірами об’єкту)Лінійку слід навести на об’єкт (заздалегідь відомого розміру), тримаючи її на 50см (0,5м) від ока (1 мм на шкалі лінійки, віддаленої на 50 см від ока = 0-02 (двом тисячним); Заміряти скільки міліметрів перекриває об’єкт на шкалі;Вирахувати відстань скориставшись формулою: D (м)= 𝑯 (м)×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 (мм) ×𝟐, де D – відстань до об’єкта (м), Н – відомий розмір об’єкта (м) h – перекриття об’єкта на шкалі (мм) 1000 та 2 – стала величина Наприклад (див. малюнок), зріст людини – 1,7 м, на шкалі перекриває 10мм. Підставляємо у формулу D (м)= 𝑯 (м)×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 (мм) ×𝟐 = 𝟏,𝟕×𝟏𝟎𝟎𝟎𝟏𝟎×𝟐=𝟖𝟓 метрів  

Номер слайду 22

VІІІ. За допомогою підручних предметів та формул. За допомогою міліметрової шкали лінійки. ІІ спосіб (за лінійним розміром об’єкту) Лінійку слід навести на об’єкт (заздалегідь відомого розміру), тримаючи її на 50см (0,5м) ;Заміряти скільки міліметрів перекриває об’єкт на шкалі;Вирахувати відстань скориставшись формулою: D (м)= 𝑯 (см)𝒉 (мм)  ×𝟓 де D – відстань до об’єкта (м), Н – відомий розмір об’єкта (см) h – перекриття об’єкта на шкалі (мм) 5– стала величина Наприклад (див. малюнок), середній зріст людини – 1,7 м, на шкалі перекриває 10мм. Підставляємо у формулу D (м)= 𝑯 (см)𝒉 (мм)  ×𝟓 = 𝟏𝟕𝟎𝟏𝟎×𝟓=𝟖𝟓 метрів  

Номер слайду 23

VІІІ. За допомогою підручних предметів та формул. За допомогою міліметрової шкали лінійки. ІІІ спосіб (за лінійним розміром об’єкту) Лінійку слід навести на об’єкт у витягнутій руці (для визначення відстані даним способом треба знати довжину своєї руки);Заміряти скільки міліметрів перекриває об’єкт на шкалі;Вирахувати відстань скориставшись формулою: D (м)= 𝑳 мм×𝑯(м)𝒉 (мм)  де D – відстань до об’єкта (м), L – відстань від ока до лінійки (мм) (довжина руки для середньостатистичної людини 60 см (600мм)) Н – відомий розмір об’єкта (м) h – перекриття об’єкта на шкалі (мм) Наприклад (див. малюнок), середній зріст людини – 1,7 м, на шкалі перекриває 10мм. Підставляємо у формулу D (м)= 𝑳 мм×𝑯(м)𝒉 (мм)   = 𝟔𝟎𝟎 ×𝟏,𝟕𝟏𝟎=𝟏𝟎𝟐 метри  

Номер слайду 24

VІІІ. За допомогою підручних предметів та формул. За допомогою формули тисячної D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉  можна вимірювати відстані і без лінійки або кутомірної шкали, треба лише знати лінійні та кутові розміри підручних предметів та деяких стандартних об’єктів Предмет Розміри ммв тисячних Куля автомату 7,62 0-15 Куля автомату 5,45/ 5,560-10 Висота гільзи390-80 Ширина гільзи100-20 Олівець 7,5 0-15 Сірникова коробка: довжина 0-90 ширина 0-60 висота 0-30 Сірник товщина0-05 Мушка автомату 0-02 Ширина пальців: мізинець 0-30 середній 0-35 великим 0-40 Об'єкт Висота (м) Довжина (м)Ширина (м) Людина1,7-1,8 -0,5 – 0,6 Легковий а / м1,5 4-5 1,5-1,8 Вантажний а / м2,0-3,0 6,0-8,0 2-2,5 Стовп ліній електропередач8,0 -- Ліс, лісосмуга, дерево15-20 Одноповерховий будинок5-6 -- Один поверх багатоповерхівки2,5-3,0 -- Танк 2,5-36,5-8,53-4 БМП2,56,5-73 БТР2,57,5-83

Номер слайду 25

Визнач відстань до об’єктів. Визнач відстань до об’єктів: Ширина танка «Abrams» - 3,7 м. Відстань між стовпами – 50 м. Ширина бійця – 0,5 м

Номер слайду 26

Визнач відстань до об’єктів

Номер слайду 27

Визначення розміру об’єкта Користуючись формулою тисячної можна обчислити розмір об’єкту (відстань між двома рівновіддаленими точками) знаючи відстань до нього, в такому разі Н = h 𝑫𝟏𝟎𝟎𝟎 , де Н – розмір об’єкту (м), h – кутова величина (в тисячних), D – відстань до об’єкту (м) А у разі користування лінійкою з міліметровою шкалою (віддаленою на 50 см від ока) формула набуде наступного вигляду Н = 2×h 𝑫𝟏𝟎𝟎𝟎, де Н – розмір об’єкту (м), h – перекриття об’єкта на шкалі(мм), D – відстань до об’єкту (м) 

Номер слайду 28

Визнач довжину загородження. Скористайся формулою тисячної D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 та знайди довжину дротового загородження відстань до якого - 1500 м, а на кутомірній шкалі бінокля він займає 1-00 (100 тисячних) Яка довжина дротового загородження?

Номер слайду 29

Визнач довжину моста. Скористайся формулою тисячної D= 𝑯×𝟏𝟎𝟎𝟎𝒉 та знайди довжину моста відстань до якого - 3000 м, а на кутомірній шкалі бінокля він займає 4 маленьких поділки 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1.  mutkontrol
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Євтушенко Сергій Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Klunnik Sergiy
    Дякую за цікавий матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
5 травня 2023
Переглядів
4658
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку