Презентація : "Властивості повітря"

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства у 5 класі, відповідає підручнику О.Г.Ярошенко та В.М.Бойко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Властивості повітря. Природознавство 5 клас(за підручником О. Г. Ярошенко) вчитель: Твердовська С. В.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань1. Які газуваті речовини входять до складу повітря?2. Яке значення мають кисень і вуглекислий газ для життя на Землі?3. Доведіть, що повітря є повсюди.4. Які властивості має повітря? Як можна довести, що воно легке?5. Де і як людина використовує пружну здатність повітря?6. Поміркуйте, навіщо у вікнах встановлюють подвійні рами , залишаючи простір між ними.7. Як називається повітряна оболонка Землі?

Номер слайду 3

Вивчення цієї теми допоможе вам:дізнатися, чому з віддаленням від земної поверхні стає холодніше;дослідити як нагрівається повітря;поглибити знання про особливості переміщення повітря.

Номер слайду 4

Практичне заняття. Дослідження нагрівання тіл (за кольором і прозорістю) променями Сонця. Завдання 1. Сонячного дня доторкніться рукою до прозорого віконного скла. Воно буде прохолодним. Завдання 2. Покладіть руку на підвіконня, освітлене Сонцем. Непрозоре підвіконня буде теплим, нагрітим. Завдання 3. Зробіть висновки про нагрівання променями Сонця тіл різних за кольором і прозорістю.

Номер слайду 5

Так само як крізь скло, сонячні промені проходять через прозоре повітря, не нагріваючи його. Затримує сонячні промені й нагрівається непрозора земна поверхня. Повітря ж нагрівається від поверхні . Ось чому з підняттям у гори температура повітря нижча. Саме тому на вершинах високих гір сніг лежить цілорічно.

Номер слайду 6

Прозоре повітря нагрівається не сонячними променями, а від земної поверхніВисхідний рух – нагріваючись повітря стає легшим і піднімається вгору. Нисхідний рух – холодне повітря більш щільне й важке, тому воно опускається

Номер слайду 7

Нагрівання й охолодження повітря над суходолом і водною поверхнею

Номер слайду 8

Вітер — це горизонтальний рух повітря. Значення повітря1. Без повітря неможливе життя на Землі.2. Киснем, що міститься в ньому, дихають майже всі організми на Землі.3. Повітряна оболонка вберігає Землю від надмірного нагрівання сонячними променями вдень і сильного охолодження вночі.4. Повітряна оболонка захищає Землю від згубних променів.

Номер слайду 9

Скарбничка знань. Одній людині на добу потрібно 11000 л повітря. Без їжі людина може витримати 5 тижнів, без повітря – 5 хвилин. П’яту частину споживаного повітря виробляють зелені насадження , за що їх називають зеленими «легенями планети». Найбільшою кисневою фабрикою вважають амазонські джунглі. Найчистішим повітрям на планеті може похвалитися австралійський острівний штат Тасманія. Найбільш забрудненою і несприятливою для життя людини визнана атмосфера в Делі. На великій висоті у людей починається кисневе голодування, для якого характерний стан втрати контролю, підвищеної емоційності , відчуття невагомості.

Номер слайду 10

Повторення та узагальнення знань. Як відбувається нагрівання повітря?Поясніть чому сніг на вершинах високих гір не тане навіть улітку. У чому полягають особливості нагрівання повітря вдень над суходолом та водною поверхнею?Яке значення має повітря для життя на Землі?Поміркуйте, чому для завбачення погоди важливо знати , звідки дме вітер?

Номер слайду 11

Дякую за роботу на уроці!

pptx
Додано
21 грудня 2019
Переглядів
3821
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку