Презентація "Властивості твердих тіл"

Про матеріал
5 клас. Пізнаємо природу. Розділ ІІ. Пізнаємо будову речовин. Тема 2. Три стани речовини. Презентація до уроку на тему "Які властивості у твердих тіл". (Створена відповідно до підручника "Пізнаємо природу" Підручник інтегрованого курсу для 5 класу закладів загальної середньої освіти / Дарія Біда, Тетяна Гільберг, Ярина Колісник. – Київ: «Генеза», 2022. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 08.02.2022 № 140). Відповідно до модельної навчальної програми «Пізнаємо природу». 5-6 класи» для закладів загальної середньої освіти (авторки: Біда Д.Д., Гільберг Т.Г., Колісник Я.І.)). Містить матеріал: Розташування рух та взаємодія частинок у твердих тілах, рідинах і газах. Властивоств твердих тіл на основі знань про будову речовини. Механічні (твердість, пластичність, пружність, крихкість, міцність) та магнітні властивості твердих тіл. Застосування властивостей твердих тіл..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивостітвердих тіл. Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА ppt_xxshearppt_x

Номер слайду 2

Пригадай!Слово “газ” походить від грецького слова “chaos” (хаос). Частинки речовини газів розташовані безладно й на великих відстанях, які в десятки разів більші за їх розміри, можуть вільно рухатися. Частинки речовини у рідинах в цілому розташовані хаотично, можуть час від часу змінювати своє положення, однак у розташуванні найближчих спостерігається певний порядок. У твердих тілах частинки розташовані у певному порядку, щільно – утворюють кристалічну гратку, можуть лише коливатися, не змінюють своє положення.

Номер слайду 3

Властивості твердих тіл. Майже неможливе стиснення Мають власну форму. Зберігають об”єм. Форма твердих тіл зберігається за умови, що немає зовнішніх впливів.

Номер слайду 4

Механічні властивості твердих тілміцність крихкість пластичність пружність твердість. Властивості твердих тіл

Номер слайду 5

Пружність – властивість тіла відновлювати свою форму після припинення дії зовнішніх сил. Пластичність – форма і розміри тіла не відновлюються після припинення дії на них. Крихкість – властивість тіла руйнуватися під дією сили. Міцність – властивість тіла чинити опір при спробі змінити їх форму чи зруйнувати. Твердість – здатність тіла протистояти зміні форми під впливом прикладених сил, протидіяти проникненню в нього іншого тіла.

Номер слайду 6

талькгіпскальцитфлюоритапатитортоклазкварцтопазкорунд алмазм’якийтвердий23456789101алмазграфіт. Шкала твердості

Номер слайду 7

Тверді тіла аморфнікристалічні Смола Скло Бурштин Віск Метали Кухонна сіль Лід Алмаз

Номер слайду 8

Для допитливих Слово “кристал” походить від грецького “кристалос”, що означає “прозорий лід”. Кристал – це система впорядковано розміщених частинок, розташування яких повторюється у просторі сотні і тисячі разів. У кристалічних тілах частинки речовини (атоми, молекули) розташовані в чітко визначеному порядку.

Номер слайду 9

Для допитливих Слово “аморфний” походить від грецького “аморфос”, що означає “безформний”. Аморфні тіла не мають кристалічної гратки, частинки розташовані хаотично.

Номер слайду 10

Завдання: Визнач, на якому з малюнків зображене кристалічне тіло, а на якому – аморфне.

Номер слайду 11

Вироби з пластиліну, мокрої глини, теплий бджолиний віск, свинець – пластичні. Скло, порцеляновий посуд, крейда, камінь – крихкі. Гума, пружинка в ручці, еспандер мають пружні властивості і відновлюють свою форму.

Номер слайду 12

Завдання: Порівняй бурштин і кварц. Чим ззовні схожі кварц і лід? Чим відрізняються їхні властивості?Бурштин Кварц Лід

Номер слайду 13

Ще в глибоку давнину було помічено здатність деяких залізних руд притягувати до себе залізні тіла. Давні греки називали шматки цих руд магнітними каменями, ймовірно, за назвою міста Магнеcія, звідки привозили таку руду. Зараз їх називають природними магнітами. Магніт має два полюси — північний N і південний S. Від голл. noord — північ; zuiden (нім. süden) — південь. Магнітні властивості твердих тіл штабовий магнітпідковоподібний магнітмагнітзалізні ошурки

Номер слайду 14

Якщо магніт розрізати навпіл, кожна частина знову матиме північний та південний полюси – намагнічені тіла складаються з мільярдів дрібнесеньких магнітиків мікроскопічних розмірів. Навіть якщо їх подрібнити на ошурки, кожний шматочок буде маленьким магнітиком. Неможливо одержати магніт тільки з одним полюсом. Магніти притягуються між собою різнойменними полюсами і відштовхуються однойменними

Номер слайду 15

Деякі тверді тіла, наприклад із сталі, заліза, нікелю чи кобальту, мають магнітні властивості. Більшість речовин не має маг нітних властивостей. Серед них алюміній, мідь, дерево, скло, гума.залізомідьстальнікельдеревогумакобальтсклоалюміній

Номер слайду 16

Для допитливих. Якщо штовхнути ложку, вона починає обертатися. Після того, як вона заспокоюється, держак показує на південь. Форму компаса вибрано не випадково. На думку давніх китайців, вона нагадувала сузір’я, яке вони називали Небесним ковшем. Давній китайський компас

Номер слайду 17

Для допитливих. Найважливіша складова компаса — намагнічена стрілка на сталевій голці. Її кінці забарвлені у синій і червоний кольори. Синій кінець указує на північ, а червоний — на південь. Компас Земля — це величезний магніт, а на півночі нашої планети розташований їїпівденний магнітний полюс.

Номер слайду 18

Моделювання розташування частинок речовини у твердих тілах. Деякі види кристалічних ґраток:гексагональнагранецентрована кубічнаоб’ємноцентрована кубічна

Номер слайду 19

З пружних матеріалів виготовляють спортивний інвентар, підошви кросівок, шести для стрибків у висоту, лижі; ресори та амортиатори автомобіля. Велосипедні рами мають бути міцними та надійними, тому їх виготовляють з твердих сортів сталі або дюралю. Пластична бляха добре вигинається, з неї формують корпуси автомобілів. Використання властивостей твердих тіл

Номер слайду 20

Бетон, з якого зводять будинки, твердий, але крихкий, тому в стінах та стелі можна свердлити отвори. Твердий, але крихкий шматок мармуру під ударами молотка і зубила в руках майстра перетворюється на скульптуру. Крихкість зерен перцю, гвоздики (висушені бруньки гвоздичного дерева), кам’яної солі чи рафінованого цукру використовуємо, коли розмелюємо їх у порошок. Дріт вигинають і виготовляють з нього шпильки, канцелярські скріпки, сітки для огорожі.

Номер слайду 21

Вимірювання об’єму тіл за допомогою мірного циліндра (мензурки)1. Визначте ціну поділки шкали циліндра (мензурки).2. Налийте в циліндр (мензурку) певну кількість води. Виміряйте її об'єм – V1.3. Опустіть у циліндр (мензурку) тіло.4. Виміряйте спільний об'єм води та тіла – V2.5. Визначте об'єм тіла – V. V = V2 - V1

Номер слайду 22

Дай відповідь:1. Поясни, чому тверді тіла мають власну форму і зберігають об’єм.2. Наведи 2–3 приклади твердих, пружних, пластичних і крихких тіл.3. Завдяки яким властивостям нитка зшиває тканину? Добувають вугілля? Ріжуть алмазним різцем скло?4. Кусок туалетного мила має прямокутну форму. За тиждень усі його розміри зменшилися вдвічі. На скільки ще днів вистачить мила, якщо продовжувати його змилювати з такою ж швидкістю?

Номер слайду 23

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: СТИСЛО ПРО ГОЛОВНЕТверді тіла мають власну форму і зберігають об’єм. Пластичні тіла змінюють форму і не відновлюють її. Крихкі тіла легко руйнуються. Пружні тіла змінюють форму, але потімвідновлюють її. Магніти мають два полюси – північний та південний. Магніти притягують предмети зі сталі, заліза, кобальту.

Номер слайду 24

Прийом “Три М”Відзначити три моменти, які здивували в процесі уроку, і про які хотілося б дізнатися більше та поділитися інформацією у класі.!

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати § 1о, стор. 34-38.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Іменинник Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Murigina Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Беднарчук Тетяна
    Дякую! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
8011
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку