"Які властивості у рідин" презентація

Про матеріал

Матеріал розрахований на учнів 5 класу, які вивчають інтегрований курс "Пізнаємо природу" за модельною програмою авт. Д. Біда та інші.

На відміну від твердих тіл, частинки, з яких складаються рідини, вільніше рухаються і не так сильно притягаються між собою. Тому рідини текучі і їх можна переливати з однієї посудини в іншу. Рідини текучі , не мають власної форми, а набувають форми посудини, в яку їх наливають, зберігаючи свій об'єм.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Які властивості у рідин. Чому рідини зберігають об’єм, але не мають власної форми

Номер слайду 2

На відміну від твердих тіл, частинки, з яких складаються рідини, вільніше рухаються і не так сильно притягаються між собою. Тому рідини текучі і їх можна переливати з однієї посудини в іншу.

Номер слайду 3

Чому рідини зберігають об’єм, але не мають власної форми. Рідини текучі , не мають власної форми,а набувають форми посудини, в яку їх наливають, зберігаючи свій об’єм. Подивись відео за QR-кодом та озвуч його

Номер слайду 4

Що відбувається, коли змішуються дві рідини. Дифузія – самовільне перемішування речовин унаслідок взаємного проникнення частинок однієї речовини в іншу. Явище дифузії є важливим для життєдіяльностірослин, тварин і людини. Завдяки дифузії відбувається дихання людини киснем, постачання природнихводойм киснем.

Номер слайду 5

Дифузія в побуті

Номер слайду 6

Не всі рідини змішуються. Налий у склянку води. Додай 2 столові ложки соняшникової олії.3. Добре перемішай та залиш на кілька хвилин.4. Спостерігай.5. Зроби висновки. Переконайся у цьому на досліді: спробуй перемішати олію і воду.

Номер слайду 7

Випаровування – це також явище дифузії. Що більша площа вільної поверхні, то швидше випаровується рідина. Як відбувається випаровування З якої посудини рідина випаровується швидше? Чому?Об’єм води в посудинах однаковий.

Номер слайду 8

Рідини випаровуються з різною швидкістю. Спирт випаровується швидше, ніж вода, а вода швидше, ніж олія. Швидко випаровується ацетон, пари якого є отруйними. Бензин теж є леткою сполукою, а його пари - легкозаймистими. З такими рідинами треба поводитися обережно!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 10 с.39-42 Виконай завдання 4 с. 42 підручника.

Номер слайду 11

На сьогоднішньому занятті я зрозумів(-ла)/дізнався(-лась)/розібрався(-лась)... Я хочу похвалити себе за те, що на сьогоднішньому занятті ... На занятті мені особливо сподобалося ... Знання із сьогоднішнього заняття мені знадобляться ... На сьогоднішньому уроці мене здивувало . Закінчи речення…

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Кучмук Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шуляк Олена Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кокарєва Лідія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Слюсар Діана Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
4 жовтня 2022
Переглядів
6112
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку