Презентація "Внесок космонавток і астронавток в освоєнні космічного простору"

Про матеріал
Презентація "Внесок космонавток і астронавток в освоєнні космічного простору" може бути використана класним керівником під час проведення виховної години до Дня космонавтики. Дана презентація містить інформацію про жінок, які внесли свій вклад в дослідження космічного простору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВНЕСОК КОСМОНАВТОК І АСТРОНАВТОК В ОСВОЄННЯ КОСМІЧНОГО ПРОСТОРУ

Номер слайду 2

Валентина Терешкова Перша жінка, яка полетіла у космос. Літала двічі. На час польотів її позивний був "Чайка». Свій перший політ вона здійснила 16-19 червня 1963 року на кораблі "Восток-6". Тривалість польоту - 2 доби 22 години 50 хвилин. Політ перенесла досить важко, за словами доктора, який відповідав за здоров'я космонавтів, "Терешкова переговори з наземними станціями вела мляво. Вона різко обмежила свої рухи. Сиділа майже нерухомо. У неї були явні зсуви у стані здоров'я вегетативного характеру". Однак, старт вона провела краще, ніж інші космонавти. Незважаючи на нудоту і дискомфорт, Терешкова витримала 48 обертів навколо Землі, вела бортовий журнал і робила фотографії горизонту, які пізніше використовували для виявлення аерозольних шарів в атмосфері. Наступний її політ відбувся через 19 років. У Львові Валентині Терешковій встановили пам'ятник.

Номер слайду 3

Світлана Савицька Перша жінка, яка здійснила вихід у відкритий космос. Після закінчення середньої школи вона вступила до інституту і одразу сіла за штурвал літака. Встановила 3 світових рекорди в групових стрибках з парашутом зі стратосфери і 15 світових рекордів на реактивних літаках. Свій перший політ у космос здійснила 19-27 серпня 1982 року на кораблі "Союз Т-7". В космосі провела 7 діб 21 годину 52 хвилини 24 секунди, працюючи на станції "Союз-7". Другий політ здійснила 17-25 липня 1984 року на кораблі "Союз Т-12". У відкритому космосі провела 3 години 35 хвилин. Її іменем названа невеличка планета (астероїд) – № 4118 Sveta.

Номер слайду 4

Айлін Коллінз Перша жінка, яка стала пілотесою і командиркою Спейс Шаттлу. Здійснила 4 польоти. Коллінз відібрали в астронавти у 1992 році. Вже в 1995 році вона здійснила свій перший політ у космос STS-63, пілотуючи Спейс Шаттл Діскавері. За успішний політ отримала Приз Хармона. Вдруге вона пілотувала Шаттл у 1997 році у польоті STS-84. Командиркою Шаттлу Колумбія STS-93 вона стала у липні 1999 року. Її екіпаж вивів на орбіту телескоп "Чандра". У 2005 році Айлін командувала "поверненням до польотів" - місією STS-114. Під час цього польоту Коллінз стала першою космонавткою, що здійснила маневр "перекид" шатлом на 360 градусів. Загалом, полковниця Коллінз за 4 польоти провела у космосі 36 днів 8 годин і 10 хвилин.

Номер слайду 5

Гайдемарі Стефанишин-Пайпер Американська астронавтка. За походженням - українка. Її батько був уродженцем Львівської області. У 1996 році її прийняли до корпусу американських астронавтів NASA-16. А вже у 2002 її обрали, як спеціалістку місії STS-115. Свій перший політ у космос здійснила 9-21 вересня 2006, сумарний час, проведений поза Землею - 11 днів 19 годин 6 хвилин та 35 секунд. У 2006 році була у складі першої космічної місії STS-115 до Міжнародної космічної станції (МКС). Завданням місії було встановити нові сонячні батареї та замінити обладнання. За цю місію відповідала Гайдемарі. 2008 році взяла участь у місії STS-126. Потрібно було провести роботи з обслуговування і дооснащення на зовнішній поверхні станції. Стефанишин-Пайпер брала в них активну участь. У 2007 році астронавтка побувала у Львові.

Номер слайду 6

Ануше Ансарі Перша жінка-космічна туристка. Полетіла у космос у 2006 році. Ануше готувалася до космічного польоту як дублерка японського бізнесмена Дайсуке Еномото. Однак, за медичними показниками його політ скасували, і Ансарі включили до основного складу екіпажу. 18 вересня 2006 року UTC "Союз ТМА-9" стартував з космодрому Байконур. Ануше стала першою жінкою-космотуристкою і першою іранкою в космосі. Політ тривав 8 днів: за цей час Ануше встигла провести кілька наукових дослідів, пов'язаних з впливом космічної радіації і невагомості на членів екіпажу та на мікроорганізми. Також, вона стала першою астронавткою, що за час космічного польоту вела блог. На своєму скафандрі Ануше хотіла розмістити іранський прапор нарівні з американським, як символи двох країн, що виховали її. Однак, їй порадили цього не робити через можливі політичні конфлікти. Ансарі дослухалася порад і залишила лише американський прапор. Натомість, вона використала кольори іранського прапору у оформленні емблеми на скафандрі.

Номер слайду 7

Роберта Лінн Бондар Українка за походженням. Перша лікарка-невропатолог, яка побувала в космосі. Роберта народилася в Канаді у родині етнічних українців - її батьки були родом з Івано-Франківщини. Астрономією захопилася ще зі школи. За фахом вона невропатолог - закінчила докторантуру в Торонтському університеті. Вирішивши стати астронавтом, вона вивчилася пілотувати літаки. До загону астронавтів її зарахували у 1984 році. Свій політ у космос здійснила 22-30 січня 1992 року. В Україні її іменем названо кілька шкіл та науково-технічний гурток.

Номер слайду 8

Пеґґі Вітсон Перша жінка-командирка Міжнародної космічної станції. За час своєї роботи здійснила 3 космічні польоти і 10 виходів у відкритий космос, сумарний час роботи у якому - 60 годин 21 хвилин (рекорд серед жінок її професії). За загальною тривалістю польотів вона перша в списку усіх астронавтів НАСА, станом на вересень 2017 року. Перший політ здійснила з 5 червня до 7 грудня 2002 року. Була бортінженеркою МКС-5. Виконала один вихід у відкритий космос. Другий політ тривав з 10 жовтня 2007 до 19 квітня 2008. Вона була командиркою експедиції МКС-16 і здійснила 5 виходів у відкритий космос. Третій політ розпочався 17 листопада 2016 на кораблі Союз МС-03. 6 січня 17 року здійснила вихід у відкритий космос, що тривав 6 годин 32 хвилини. 22 травня 2017 року здійснила свій 10 вихід, що був позаплановим на МКС - потрібно було замінити один з MDM-ретрансляторів для контролю за системами станції, що вийшов з ладу. Загалом, Пеґґі пробула в космосі 665 днів 22 години 21 хвилину.

Номер слайду 9

Саманта Крістофоретті Рекордсменка серед тривалості безперервного перебування жінки в космічному польоті і тривалості польоту серед всіх астронавтів Європейського Космічного Агенства. Перша жінка-астронавтка Італійського космічного агенства. Вперше полетіла у космос у 2014 році в якості бортінженеру основного екіпажу корабля Союз ТМА-15 М. Саманта провела на орбіті 199 діб 16 годин 42 хв, побивши тим самим рекорд безперервного перебування на орбіті серед жінок, встановлений до цього астронавткою НАСА Сунітою Вільямс (195 днів). На її честь названий астероїд 15006 Samcristoforetti.

Номер слайду 10

Мей Джемісон Перша справжня астронавтка, що знімалася у кіно про космос і перша афроамериканка, яка здійснила політ у космос. Мей зарахували у 12-й відбір астронавтів НАСА. Таким чином, вона стала першою астронавткою-афроамериканкою. У 1988 році стала кваліфікованою спеціалісткою польотів і тестувала програмне забезпечення в лабораторії інтеграції електронного устаткування шатлів (SAIL). Свій єдиний політ у космос здійснила 12 по 20 вересня 1992 року на борту шатлу Індевор. Він тривав 7 діб, 22 години, 31 хвилину і 11 секунд. Загін НАСА Мей залишила у 1993 році. Після цього вона почала пропагувати важливість медичних знань і охорони здоров'я у Західній Африці. В цьому ж році її запросили знятись у епізодичній ролі в серіалі "Зоряний шлях" - і Мей погодилась.

Номер слайду 11

Джудіт Рєзнік Єврейка за походженням. Її дід був родом з Києва, а батьки - вихідці з України. Четверта жінка-астронавтка у світі. Коли вона подавала заявку в НАСА, їй сказали, що у неї майже нульові шанси - Джудіт не вміла літати і не мала ліцензії пілота. Окрім того, було майже вісім тисяч заявок - з них мали набрати 36 астронавтів (і всього 6 жінок). Джудіт не здалася і подзвонила своєму другу дитинства, який був хорошим пілотом. Він і навчив її літати. Здавши три складні професійні тести на максимальний бал, Джудіт повідомила про це в НАСА. Так вона стала однією з шести прийнятих астронавток. Вперше побувала у космосі 30 серпня-5 вересня 1984 року. За час експедиції облетіла Землю 96 разів. Політ тривав 144 години 57 хвилин. Вдруге мала здійснити політ у 1986 році, однак, під час старту космічного корабля "Челленджер" сталася катастрофа. Джудіт загинула разом з усіма членами команди. На честь Рєзнік названо астероїд та кратер на зворотньому боці Місяця.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

pptx
Додано
26 вересня 2021
Переглядів
8066
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку