Презентація "Водний транспорт України".

Про матеріал
Презентація стане в нагоді при вивченні теми "Траспорт України". Учні побачать сруктуру морських портів на Чорному морі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водний транспорт України

Номер слайду 2

Водний транспорт. Морський транспорт. Річковий транспорт

Номер слайду 3

Морський транспорт

Номер слайду 4

Україна має сприятливі передумови для розвитку морського транспорту; на півдні її територію омивають води Чорного та Азовського морів. Загальна довжина морської берегової лінії України понад 2000 км. Регулярні морські перевезення Чорним й Азовським морями почалися наприкінці XVIII ст.

Номер слайду 5

Уже в IV—VI ст. Чорне море було судноплавним. Після перемоги над Туреччиною у 80-х роках XVIII ст. і переходу до Російської імперії Північного Причорномор'я Приазов'я тут виникають порти — Херсон (1778), Севастополь (1788), Одеса (1794). У Миколаєві та Севастополі створено суднобудівні підприємства.

Номер слайду 6

Найважливіші морські порти: Одеса, Ізмаїл, Іллічівськ, Херсон, Миколаїв, Севастополь, Ялта, Феодосія, Керч та ін. Портові міста на берегах Азовського моря — Маріуполь, Бердянські тощо.

Номер слайду 7

На території України розташовані 18 портів, до них належать 175 перевантажувальних комплексів, 8 судноремонтних заводів.

Номер слайду 8

Основними експортними вантажами є кам'яне вугілля, залізна руда, кокс, чорні метали, ліс, цукор, хімічні продукти тощо; імпортними — машини, устаткування мінерально-сировинні ресурси та ін.

Номер слайду 9

Річковий транспорт

Номер слайду 10

Річковий транспорт - один з основних видів транспорту, що здійснює перевезення вантажів та пасажирів внутрішніми водними шляхами.

Номер слайду 11

Загальна довжина судноплавних шляхів в Україні до 2,4 тис. кілометрів. Майже за всіма показниками перевезень вантажів і пасажирів цей вид транспорту знаходиться на останньому місці. Серед його вантажів провідне місце посідають будівельні матеріали, вугілля і кокс, залізна і марган-цева руди.

Номер слайду 12

Основну роль у перевезенні вантажів і пасажирів відіграє Дніпровський басейн. Найбільші порти на Дніпрі — Київ, Дніпропетровськ і Запоріжжя. Судноплавні шляхи проходять також по Дністру, Південному Бугу, Інгульцю, Сіверському Дінцю, Стирі та Горині. Основною річковою магістраллю міждержавних перевезень є Дунай. На ньому діють порти Вилкове, Кілія, Ізмаїл та Рені.

pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
3406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку