Презентація "Водойми рідного краю. Хорошівська громада"

Про матеріал
Мультимедійна презентація до уроку Я досліджую світ в 2 класі, яка допоможе поглибити і розширити знання дітей про водойми Хорошівської громади в Житомирській області, значення водойм для людини, підвести дітей до усвідомлення необхідності зберігати і примножувати природні багатства, раціонально їх використовувати
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Водойми нашого краю. Хорошівська громада

Номер слайду 2

річка Тростяниця Бере початок на південний схід від села Славова і тече на північний схід через Мокренщину. Річка досить звивиста: тече спочатку на північ, згодом повертає на схід, потім знову на північ, біля села Фасова знову різко повертає на схід і далі — на північний схід. У нижній течеї перетинає значний лісовий масив. Впадає до Ірші на захід від села Загреблі

Номер слайду 3

Річка з надзвичайно високою концентрацію - мальовничих пейзажів! Високі схили, гранітні валуни вкрити пухкою ковдрою з зеленого моху. Сосновий та змішаний ліс в притул до води, карколомне переплетіння коріння дерев, невеличкі перекати та навіть кілька цікавих порогів. Але найбільш цікаве тут - "сліди життєдіяльності" бобрів. Чисельні греблі, розміри деяких просто вражають, вони навіть можуть витримати вагу дорослої людини.

Номер слайду 4

Річка Ірша Річка Ірша – найбільша і найдовша ліва притока Тетерева. Вздовж річки є поклади гранітів.  У Хорошеві р. Ірша має гарні скелясті краєвидиІрша бере початок на південь від села Івановичі. У Тетерів впадає неподалік від села Заруддя. На Ірші розташовано населені пункти Хорошів, Нова Борова, Іршанськ, Малин. На Ірші створено кілька водосховищ: Іршанське, Дворищанське, Малинське

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Іршанське водосховище. Між Валками і Старим Бобриком Житомирської області, де протікає річка Ірша, створено Іршанське водосховище. Воно досить велике: простягається на 8 км, займаючи площу майже 7 кв. км. У найширшому місці береги на відстані 1, 7 км. Берегом легко дійти до води. Чиста вода, дно - пісок, але не довго, далі ракушки. Ліс чистий. Є ягоди

Номер слайду 7

Річка Тетерів. Тетерів — річка в Україні, на Придніпровській височині й Поліссі. Права притока Дніпра (впадає в Київське водосховище) Витоки розташовані неподалік від межі Житомирської і Вінницької областей, на південь від села Носівка. У деяких місцях Тетерів має характер гірської річки, адже верхів'я Тетерева розташовані в межах Подільської височини. У районі Житомира та Коростишева річка має скелясті береги. У Житомирі завдяки скелястим берегам побудовано водосховище та електростанцію.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На околицях Хорошева інтенсивно розроблялися родовища мінералів. Тут можна побачити велику кількість своєрідних штучних водойм, що утворилися в результаті інтенсивної діяльності з видобутку каменів. Вода в таких колишніх кар’єрах, як правило, чиста, має яскраво-блакитний відтінок. Філіповський забой. Багато облаштованих місць для рибалки. Майже весь берег поріс очеретом. Але, все-одно, тут дуже гарно.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Краса таких місць вражає: там завжди найкращі фотосесії, найбільша риба, найприємніший відпочинок. Жителі використовують більшість таких водойм як місця для купання. Деякі з них є досить глибокими, на дні інших лежать великі камінні брили, у вмісті води третіх є радіоактивні елементи. Кожен «забой» має свою назву серед місцевих: Голубий Дунай, Теренецький, Кислий, Мертвий та ін.

Номер слайду 13

 у Хорошеві, і на околицях є багато джерел. Жива криничка – то подарунок прохолоди та свіжості, то водичка, що додасть страві смаку і не міститиме шкідливих домішок. Одне з таких джерел є у лісі між Хорошевом та селом Теренці. Люди, які часто беруть воду з нього теплими словами згадують благодійника Богдана Зеленка, який впорядкував криничку та територію біля живого джерела.

Номер слайду 14

Водойми нашого краю потребують захисту. Адже, якщо про них не дбати, то вони швидко можуть перетворитися на болото. А болото вже ніколи не перетвориться на озеро. І рослинний, і тваринний світ водойм слід оберігати, адже в природі все пов'язано. Озера є домівкою для багатьох тварин, які живляться рослинністю озера. Якщо один вид зникає, це призводить до знищення іншого виду. Також біля озера і людині перебувати корисно, адже там можна дихати свіжим повітрям, відпочити на лоні природи, спостерігати за водою, отримувати сонячні й повітряні ванни.

pptx
Додав(-ла)
Хомчук Надія
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
1 березня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку