Презентація "Вогонь помилок не прощає"

Про матеріал

Червоний півень по жердині скаче,

Своїм гребенем величається,

А як торкнешся, то кусається.

Якщо в квартиру зайде цей гість,

То все дотла він з'їсть
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Вогонь помилок не прощає.» Вогонь — добрий слуга, але поганий хазяїн.

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з умовами виникнення процесу горіння і з принципами запобігання та гасіння пожеж. Розвивати швидкість реакції на виникнення небезпеки, вміння правильно реагувати на неї. Виховувати у дітей відповідальність, обережність і охайність, винахідливість.

Номер слайду 3

Навчальні завдання Називати три умови виникнення горіння. Називати приклади того, що може слугувати джерелом запалювання. Називати приклади горючих і негорючих матеріалів та речовин. Пояснювати значення кисню для підтримки процесу горіння. Називати найпоширеніші причини виникнення пожеж.

Номер слайду 4

Відгадайте загадку: Червоний півень по жердині скаче, Своїм гребенем величається, А як торкнешся, то кусається. Якщо в квартиру зайде цей гість, То все дотла він з’їсть.

Номер слайду 5

Найцінніша цінність суспільства – людина, її життя та здоров’я. Проте з року в рік збільшується кількість нещасних випадків, пожеж, які впливають на здоров’я людей. І все через те, що люди не виконують правил пожежної безпеки.

Номер слайду 6

«Я відчуваю тепло від …

Номер слайду 7

Вогонь – друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом.

Номер слайду 8

Пам’ятай! Вогонь стає ворогом, якщо з ним поводитись необережно. Наслідком неправильного і необережного поводження з вогнем є ...

Номер слайду 9

Пожежа стихійне лихо, під час якого вогонь виходить з-під контролю людей або неконтрольований процес горіння, що супроводжується знищенням матеріальних цінностей і створює небезпеку для життя і здоров’я людей.

Номер слайду 10

Горіння реакція окиснення, при якій виділяється тепло і горючі речовини або продукти їх розпаду світяться. Щоб не виникла пожежа, треба знати і виконувати правила пожежної безпеки.

Номер слайду 11

Як раніше сповіщали людей про пожар? Як у школі сповіщають про небезпеку?

Номер слайду 12

Легенда про Прометея За сивої давнини, коли над усім світом панував іще бог Зевс, люди, що тільки-но розселились по землі, були кволі, безсилі, лякливі. Вони не вміли ні думати, ні розуміти того, що бачили довкола. Від усього, що їх лякало, люди мерщій ховалися в свої глибокі підземні нори, наче кроти. Не було тоді в людей ані світлих жител, ані вогнищ родинни.Їли вони тільки траву та сире коріння, а м'яса й не куштували, бо не знали мисливства.

Номер слайду 13

Із своєї небесної осяйної височини Зевс і не дивиться на нужденних людей, а ті ледь животіли серед незбагненної, ворожої природи. Скільки їх гинуло від хвороб та голоду, в боротьбі з жорстокою стихією! Так би зачах і загинув назавжди рід смертних людей, якби не став їм на захист і допомогу найблагородніший серед безсмертних – син олімпійського бога титан Прометей.

Номер слайду 14

Прометей мав благородне, велике серце, він перший зглянувся на людей, навчив їх будувати світлі житла, плавати на човнах, напинати вітрила, полювати лісову звірину, приручати тварин. Він перший запріг у ярмо дикого бика, перший приборкав вільного коня, і ті стали вірними помічниками людини. Прометей навчив смертних лікуватися цілющим зіллям, знаходити путь по зорях і лету птахів, навчив добувати із землі мідь, золото й срібло та користуватися щедрими дарами природи.

Номер слайду 15

А громовладний Зевс і далі не зважав на людей. І надумав кару, аби дошкулити Прометеєві: він відмовив смертним у тому, що було їм доконче потрібне – у життєдайнім вогні. Хай їдять м'ясо, але сире! – гримів люто Зевс. Люди не варили їжі, не світили в домівках, не грілися коло багать, і було те життя без вогню злиденним животінням.

Номер слайду 16

Пожалів людей своїм великим серцем титан Прометей і сміливо порушив Зевсову заборону. Прометей, опинившись у Зевсовій оселі, мерщій узяв із божественного вогнища невеличку іскру, сховав її у порожній очеретині та й приніс людям на землю. Відтоді засяяли, заяскравіли веселі вогнища на землі. Навколо них люди збиралися цілими родинами, смажили м'ясо, грілися, танцювали. Він навчив їх приборкувати вогонь, виплавляти мідь, кувати зброю, і люди стали дужчі, сміливіші, вони вже не схилялися покірно перед своєю долею,мабуть, уперше відчули себе людьми.

Номер слайду 17

У шаленій нестямі Зевс звелів закувати титана Прометея в кайдани і припнути на самому краї стрімкої скелі, щоб відступник висів там довгі століття. Тяжко зітхає Гефест і здіймає величезний молот, щоб прикувати Прометея до стрімкої кручі.Прометей прикований...

Номер слайду 18

Довго Геракл шукалв скелю із прикутим Прометеєм, аж нарешті побачив, як угорі шугонув величезний орел, почув стогони нелюдського болю і поспішив на ті страдницькі зойки. Незабаром він був уже біля скелі, де висів прикутий титан і кровожерний орел рвав пазурами йому тіло. Підняв Геракл свій чималий лук і щосили напнув тятиву. Дзвінко заспівала стріла, вп'ялася в орла, і той упав мертвий додолу. Тоді Геракл виліз на скелю й дужими руками розірвав Прометеєві пута. Титан нарешті випростав могутнє тіло і вдихнув на всі груди. Прометей став вільний.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Однак знають усі: в тих мужніх, волелюбних людей, що віддають свої сили й розум, усе життя на благо народові, палає в серцях іскра незгасного Прометеєвого вогню.

Номер слайду 21

Демонстрація досліду. Що трапилося? Що потрібно, аби почалося горіння?

Номер слайду 22

Схема умов виникнення горіння ЩО необхідно, щоб почалось горіння? ДЕ може відбутися горіння? КОЛИ це може трапитись? Як називається ця фігура? Де? Коли? Що?

Номер слайду 23

три умови виникнення горіння: Першою умовою виникнення горіння є наявність джерела запалювання.

Номер слайду 24

Другою умовою виникнення горіння є наявність горючих речовин.

Номер слайду 25

За ознакою горючості поділяються : Горючі це ті, що загоряються від джерела запалювання і продовжують горіти, коли це джерело зникає. Найнебезпечнішим серед них є легкозаймисті рідини і гази. Вони можуть спалахнути чи вибухнути від найменшої іскри (наприклад, бензин або природний газ).

Номер слайду 26

Важкогорючі ті, що загоряються, тліють чи обвуглюються під час вогню, проте без джерела запалювання їх горіння припиняється (пластмаси, гума), лінолеум, пластикові стелі й панелі до того ж виділяють отруйні гази під час пожежі.

Номер слайду 27

Негорючі ті, що не горять за будь-яких умов. До них належать вода, пісок, каміння, цегла. Їх застосовують для гасіння пожеж.

Номер слайду 28

Третьою умовою горіння є наявність кисню – газу, що міститься в повітрі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ 1. Необережність у поводженні з вогнем (кинутий запалений сірник, багаття, розкладене у недозволеному місці).

Номер слайду 31

2. Користуйся газовою плитою тільки у присутності дорослих.

Номер слайду 32

3. Без дозволу дорослих не вмикай електроприлади. Не залишай їх без нагляду.

Номер слайду 33

4.Не клади іграшки, книжки, одяг біля запалених печей чи увімкнених обігрівальних електроприладів.

Номер слайду 34

5. Не розпалюй багаття.

Номер слайду 35

6.Не користуйся відкритим вогнем(свічками, сірниками) у помешканнях, сараях, підвалах, на горищах.

Номер слайду 36

Правила поведінки при пожежі Не панікувати. Позвонити 101. Повідомити рідних, сусідів. Якщо є можливість, то спробуй погасити вогонь засобами, що є під рукою.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Вогнегасник Ррозрізняють за способом спрацьовування: автоматичнi — стаціонарно монтуються в місцях можливого виникнення вогню. ручні (приводяться в дію людиною) — розташовуються на спеціально оформлених стендах.

Номер слайду 39

вогнегасники різняться за принципом дії: вуглекислотні, повітряно-пінні, порошкові, водні.

Номер слайду 40

За обсягом корпуса: ручні малолітражні з обсягом корпуса до 5 л; промислові ручні з обсягом корпуса від 5 до 10 л; стаціонарні й пересувні з обсягом корпуса понад 10 л.

Номер слайду 41

За способом подачі вогнегасного складу: під тиском газів, що утворюються в результаті хімічної реакції компонентів заряду; під тиском газів, що подаються зі спеціального балончика, розміщеного в корпусі вогнегасника; під тиском газів, закачаних у корпус вогнегасника; під власним тиском вогнегасного засобу.

Номер слайду 42

По виду пускових обладнань: з вентильним затвором; із запірно-пусковим обладнанням пістолетного типу; з пуском від постійного джерела тиску.

Номер слайду 43

Вогнегасники маркіруються буквами, що характеризують вид вогнегасника, і цифрами, що позначають його місткість.

Номер слайду 44

Мозковий штурм «Правила безпечного вогнища».

Номер слайду 45

Запитання-відповідь. Вода, спирт, цегла, лід, нафта, пісок, газ, дерево, папір, сухе листя, гілки, вода, торф, бензин, пластмаси, гума, лінолеум, пластикові стелі й панелі, каміння, глина, борошняний пил, деревинно-тирсові і деревинно-волокнисті плити, граніт, мармур.

Номер слайду 46

Практичне завдання Хто швидше? «Як правильно викликати пожежну службу». «Телефон101». Чітко і швидко сказати: «У нас пожежа. Адреса ( вулиця, дім, квартира)».

Номер слайду 47

Творча робота. «Запобігти» «Врятувати» «Допомогти». Швидко загасити невелику пожежу в лісі. Безпечно загасити електроприлад.

Номер слайду 48

Хвилинка-цікавинка. Змагаються Злий Вогонь і Добрий Вогник. Гра-інсценізація «Як запобігти пожежі»

Номер слайду 49

Що означають знаки:

Номер слайду 50

«Що ти робитимеш, якщо в квартирі виникла пожежа, а ти один вдома?» Дії:

Номер слайду 51

Естафета «Хто швидше загасить вогонь»

Номер слайду 52

До пори вишу, До пори мовчу, А вогонь зачую — І сичу, й лютую. Живуть в тісній темниці Без страху темноти Хлоп'ята яснолиці — Вогню малі брати. Скільки б не їв, ніколи ситий не буде. Машина червоного кольору з білою смугою та сиреною, рухається дуже швидко навіть при червоному і жовтому світлі світлофора. Бажаний гість замість цукерок дрова їсть. І мають душу щедру, Хоч дерева сини. Згоряючи дощенту, Вогонь дають вони. Загадки

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Кросворд «Пожежна безпека» 1 2 3 4 5 6 7 8

Номер слайду 58

Номер слайду 59

ХАЙ ДИТИНА ЗНАЄ КОЖНА – ЖАРТУВАТЬ З ВОГНЕМ НЕ МОЖНА

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Пам’ятай! 101 – номер пожежної охорони Пожежні — професія героїчна. Це мужні, безстрашні, спритні бійці. Кожного дня вони готуються до героїчного вчинку. Їх називають бійцями «вогняного фронту», адже щоразу їм загрожує смертельна небезпека. Наприклад, найкращий пожежник одягає бойове спорядження за 18 секунд, через 30 секунд він займає місце у кабіні пожежної машини. Професія пожежника не тільки героїчна і необхідна, але і вкрай небезпечна. Але треба пам’ятати дуже важливе правило: «Даремно пожежного не турбуй!».Чому? Вони не встигнуть приїхати вчасно туди, де є пожежа.

Номер слайду 62

складання в групах пам’яток «ПОЖЕЖА — РЕЗУЛЬТАТ ВЛАСНОЇ НЕДБАЛОСТІ ТА НЕЗНАННЯ ЗАСОБІВ БЕЗПЕКИ »

ppt
До підручника
Основи здоров`я 7 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
4277
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку