Презентація. "Волейбол. Тактика гри"

Про матеріал
Матеріали презентації містять опис амплуа гравців, їх тактичні дії під час гри у нападі та в захисті. Приведені схеми основних ігрових комбінацій у нападі з посиланнями на відеоролики виконання комбінацій професійними гравцями. Та схеми варіантів розташування гравців під час захисту. Презентація може використовуватися на уроках під час вивчення відповідного матеріалу та під час повторення і вивчення теоретичного матеріалу самостійно, а також для дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТАКТИКА ГРИ У ВОЛЕЙБОЛ

Номер слайду 2

План. Амплуа гравців. Тактика нападу. Тактика захисту

Номер слайду 3

У сучасному волейболі існують п'ять амплуа гравців: Зв'язуючий (пасуючий) - Setter;Діагональний нападаючий – Right side hitter;Догравальник – Outside hitter;Центральний блокуючий – Middle blocker;Ліберо – Libero. Амплуа́ (фр. emploi — посада, заняття) — певний вид ролей, що відповідають сценічним даним  акторів. В переносному значенні АМПЛУА — характер обов'язків, які виконує людина, специфічність виконуваної роботи. В спорті АМПЛУА це специфічна роль або сукупність обов'язків гравця в командних видах спорту.

Номер слайду 4

Розташування гравців У грі завжди повинні брати участь по шість гравців від кожної команди. Початкова розстановка команди вказує порядок переходу гравців на майданчику. Цей порядок повинен бути збережений протягом всієї партії.   Коли команда отримує право подавати, її гравці переходять на одну позицію за годинниковою стрілкою: гравець позиції 2 переходить на позицію 1 для подачі, гравець позиції 1 переходить на позицію 6 і т.д.

Номер слайду 5

Зв’язуючий. Зв’язуючий - (розігруючий, «пасуючий», центральний блокуючий) – грає в зоні 3. Дає пас нападаючим, а також блокує нападаючі удари противника, зрідка атакує, але, як правило першим темпом. В прийомі участі не бере. Зв'язуючий визначає "тактичний малюнок" гри своєї команди. . Саме він за виконує передачу м'яча нападаючому для завершального удару. Зв'язуючий визначає слабкі місця обороні противника (наприклад, невисокий або не дуже спритний блокуючий) і виводить атакуючого на найбільш вигідну позицію.  Зв'язуючий – мозковий центр команди та її лідер. Згідно із сучасною схемою гри 5-1 на корті грає ОДИН зв'язуючий.

Номер слайду 6

Діагональний Діагональний нападаючий є високим та потужним гравцем. Він не бере участі у прийомі м'яча, але активно атакує з правого флангу в основному із задньої лінії. Саме діагональний набирає найбільшу кількість очок за гру завдяки своїм потужним й високим атакам. Під час гри на майданчику знаходиться один або двоє діагональних.

Номер слайду 7

Догравальник. Догравальник – універсальний гравець. Він виконує майже всі ігрові функції крім обов'язків зв'язуючого. Разом з ліберо догравальники приймають подачі та атакуючі удари противника, блокують атаки на лівому фланзі й атакують з лівого флангу або із задньої лінії. Одночасно в одній команді грають завжди ДВА догравальника.

Номер слайду 8

Центральний Центральний блокуючий (нападаючий першого темпу) – основний блокуючий гравець команди. Головним обов'язком центрального є блокування атакуючих ударів противника в центрі та з обох флангів. Окрім блокування цей гравець виконує ще й атаки «першим темпом», тобто швидкі атаки після короткого (до 1 м над сіткою) пасу зв'язуючого. Зазвичай в команді одночасно грають ДВА центральних.

Номер слайду 9

Ліберо. Ліберо (від італ. Libero-«вільний») – гравець захисту. Головним обов'язком ліберо є прийом подач, атакуючих ударів противника, страхування під час атаки своєї команди, прийом складних та нестандартних м'ячів. Ліберо мають цілий ряд обмежень. Приміром ліберо не дозволяється подавати, блокуавти або атакувати коли м’яч вище верхнього краю сітки. Він повинен мати форму відмінного кольору. Ліберо є, так би мовити, «воротарем» команди. Саме амплуа ліберо надає можливість грати у професіональний волейбол спортсменам невисокого зросту.

Номер слайду 10

Основні тактичні комбінації в нападіКомбінація «ХВИЛЯ»Обігрування блока суперника з використанням всієї довжини сітки по різниці часу виконання нападаючого удару двома (трьома) гравцями першого та другого темпу.

Номер слайду 11

Основні тактичні комбінації в нападіКомбінація «ХРЕСТ»Комбінація побудована на обігруванні блока суперникапо різниці часу атакидвома гравцями першого та другого темпу, характерна наявністю перетинанняшляхів переміщення цих гравців.

Номер слайду 12

Основні тактичні комбінації в нападіКомбінація «ЕШЕЛОН»Комбінація побудована на обігруванні блока суперника по різниці часу атакидвома гравцями першого та другого темпу:коли гравець першого темпу виходить до сітки і демонструє імітацію атаки;а гравець другого темпу виходить на місце дещо віддалене від сітки «за спину» гравця першого темпу, звідки й атакує.

Номер слайду 13

Основні тактичні комбінації в нападіКомбінація «ПАЙП»

Номер слайду 14

Основні тактичні комбінації в захисті«Кутом вперед» «Кутом назад»

pptx
Додано
5 травня 2023
Переглядів
3578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку